EKONOMİYE BİR DARBE DE PETROLDEN GELDİ

EKONOMİYE BİR DARBE DE PETROLDEN GELDİ

Moody's'in not düşürümü kararı ardından 3 TL'yi test eden Dolar'ın cari açık üzerine yaptığı baskının ardından petrol fiyatları da 50 Dolar'a yükseldi. Erdoğan'ın damadı "Vız gelir tırıs gider" demişti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) sekiz yıl aradan sonra ilk kez üretimde sınırlama kararı alması, enerjide dışa bağımlı Türkiye'nin para birimi Lira tekrar değer kaybetmeye başladı.

TEKRAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu kırmasının ardından 3.0 lirayı test ettikten sonra 2.97 liraya çekilen dolar, dün gece açıklanan OPEC kararının ardından yeni güne 2.9853 liraya kadar çıkarak başladı. Aynı dönemde 3.33 liraya çekilen euro da yeniden 3.35 liranın üzerine çıktı.

GÜNLÜK 700 BİN VARİL AZALTILACAK

Rusya gibi üye olmayan ülkeler ile birlikte toplanan OPEC, 2008 yılından bu yana ilk kez üretimin sınırlandırılmasını kararlaştırdı. İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh anlaşma kararını, "Üretimin günlük 700 bin varil düşürülmesi için anlaşmaya vardık" diye açıkladı.

ERDOĞAN'IN DAMADI NOT DÜŞÜRÜLMESİNE "VİS GELİR" DEMİŞTİ

Kararın ardından, halen 44-46  dolar düzeyinde olan Türkiye'nin de fiyatlamada temel aldığı Brent tipi hampetrolün varil fiyatının 50 dolar seviyesine yükseldi.

TÜRKİYE ZORDA

Bu artışın, Türkiye'nin enerji maliyetini önemli ölçüde artıracağı ve cari açığını büyüteceği öngörüleri, liranın zayıflamasına neden oluyor.

Kaynak:Haber Kaynağı