EKONOMİDE  KARA GÜN YARIN

EKONOMİDE KARA GÜN YARIN

Türkiye'nin kredi notuna ilişkin revizyon tarihleri yaklaşması, piyasalarda gerginliği artırıyor.

Gülseren Kenarlı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun Perşembe günü yapacağı faiz toplantısı ve uluslararası kredi derecelendirme şirketlerinin Türkiye'nin kredi notuna ilişkin revizyon tarihleri yaklaşması, piyasalarda gerginliği artırıyor. Doların ise ateşi düşmek bilmiyor.

2.24 İLE YENİ REKOR

ABD Merkez Bankası'nın (FED) faizleri artırmaya başladığında, yükselişin hızlı olacağına ilişkin işaretler ile yükselen dolar, Merkez Bankası'nın yaklaşan faiz toplantısı ve not gerginliğiyle 2.24 liranın da üzerine çıktı.

Yeni haftaya 2.23 liranın hemen üzerinde başlayan dolar, altı ayın yeni zirvesi odlan 2.24 liranın üzerine yükseldi. Dolar 2.2413 liraya kadar çıktıktan sonra, 2.2400 - 2.2410 lira bandında hareket etmeye başladı. Avrupa para birimi euro da 2.88 liranın üzerine çıkınca, yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepetinin değeri de 2.56 oldu.

Güne düşüşle başlayan Borsa İstanbul Endeksi de geçen hafta kapanışın yüzde 0.5 kadar altına, 76 bin 600 düzeylerine kadar geriledi.

Gösterge faiz de yüzde 9.18 düzeyinde seyrederken, Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takas (CDS) primi 180 baz puanın üzerine 187 puana kadar çıktıktan sonra, 180.34 puan düzeyine çekildi.

FITCH NEGATİFE ÇEKERSE

Kredi derecelendirme şirketi Fitch'in 3 Ekim'de Türkiye'nin kredi notunu revize etmesi bekleniyor. Fitch hamen Türkiye'nin kredi notunu BBB- ve "durağan" görünüm olarak derecelendiriyor. Şirket notu negatif görünüme çekse de, "yatırım yapılabilir" düzeyi korunmuş olacak.

MOODY'S İNERSE O FENA

Fitch'den bir süre sonra diğer kredi derecelendirme şirketi Moody's'in de Türkiye'nin notunu revize etmesi bekleniyor. Türkiye'nin notunu Ba3 ve görünümünü "negatif" olarak derecelendiren Moody's'in bir kademe indirim kararı dahi, notu yatırım yapılabilir düzeyinin altına çekecek.

STANDARD AND POORS'DAN İYİ HABER BEKLENMİYOR

Dünyanın en büyük kredi derecelendirme şirketi Standard and Poor’s ise Türkiye'yi, BB+ not ve "negatif" görünüm ile "yatırım yapılabilir düzeyin altında" derecelendiriyor. Piyasalar Standard and Poor's'dan not artırımı beklemiyor.

"MERKEZ BANKASI SIKI DURUŞ SERGİLERSE..."

DHA'ya değerlendirmelerde bulunan Egeli&Co Araştırma ve Strateji Direktörü Güldem Atabay, olması gereken ana trendin liranın değer kaybetmesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu hafta Merkez Bankası toplantısıı var. Merkez Bankası sıkı duruş sergilerse, bu yükseliş kısa vadeli olsa da durur. Avrupa Merkez Bankası'nın yetersiz kaldığı ve Çin'in parasal genişlemesinin uluslararası piyasalarda çok da etkili olmadığı belli oldu. Merkez Bankası eğer büyüme baskıları altında gevşeme sinyali verirse lirada ki değer kaybı devam eder. Sıkılaştırma yerine duruşunu sürdürürse kısa vadeli bir toparlanma söz konusu olabilir."

"İKİCİ ÇEYREK YAVAŞTI, ÜÇÜNCÜ ÇEYREK DAHA DA YAVAŞ OLACAK"

Şeker Yatırım Başekonomisti Gülay Girgin de, uluslararası kredi derecelendirme şirketlerinin piyasalarda henüz baskı yapmadığını belirterek, "Kredi derecelendirme kuruluşlarını konuşmak için henüz erken. Onun stresini ve piyasalar üzerinde ki etkisini önümüzdeki hafta konuşulmaya başlarız ve etkileri ortaya çıkar" dedi ve ekledi:

"Merkez Bankası'nın perşembe günü yapacağı toplantının gerginliğiyle dolar yükseliyor. Şu anda yurtdışı kaynaklı bir durumda var. Doların baskılama süreci Merkez Bankası'nın kararına göre değişim gösterir. Merkez Bankası büyüme ve enflasyon arasında sıkışmış durumda ve hedeflerinden ve tahminlerinde uzak bir seyir izliyor. Diğer yandan da iç talepte sıkıntı var. İkici çeyrek yavaştı, üçüncü çeyrek daha da yavaş olacak."

Kaynak:Haber Kaynağı