EKONOMİ ERDOĞAN'I TERK EDİYOR

EKONOMİ ERDOĞAN'I TERK EDİYOR

20 Şubat haftasında bir önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 354.6 milyon dolar azaldı.

Yabancı yatırımcılar geçen hafta, devlet iç borçlanma senetlerinde net satıcı, hisse senetlerinde ise net alıcı oldular. Erdoğan ve Merkez Bankası arasında tüm şiddeti ile süren faiz indirim savaşının son perdesi önceki gün Erdoğan'ın yinelediği sert eleştiri ardından piyasalarda ki tepkisi netleşmeye başladı. Buna göre türk ekonomisini son 10 yılda sıcak para desteği ile döndüren "Yabancılar" kavgaya ellerinde ki devlet tahvillerini satarak tepki verdiler. Bu sonuç ise yabancıların eskisi gibi devlete güvenmediğini gösteriyor.

EKONOMİ ERDOĞAN'I TERKEDİYOR

Merkez Bankası'nın verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) portföyü 20 Şubat haftasında bir önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 354.6 milyon dolar azaldı.

NE ANLAMA GELİYOR

Böylece, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki DİBS stoku 20 Şubat haftası itibarıyla 48.54 milyar dolar oldu. Uzmanlar bu sonucun anlamının çok karışık olmadığını, yatırımcıların Türkiye ekonomisinin siyasal risk taşımaya başladığı fikrine sahip olmaya başladıklarını , ancak ekonomininin aktörlerine hala güven duyduklarını gösterdiğini ileri sürüyorlar.

ERDOĞAN HER KONUŞTUĞUNDA DÖVİZ ARTIYOR

Aynı dönemde, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse portföyü ise net 110.7 milyon dolar arttı. Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stoku ise 20 Şubat haftası itibarıyla 58.03 milyar dolardan 59.12 milyar dolara yükseldi. Erdoğan'ın tüm dünyadan gelen eleştirileri görmezden gelerek ekonominin en büyük oyuncusu Merkez Bankasına göz dağı vermesi sonucu dövizin sert yükselişi ile tepki aldı. Dövizin yükselmesi ile "Türk Devletinin" hacmi sürekli büyüyen dış borç stokununun geri ödenmesi ise riskli hale geliyor. Uzmanlar gelişmeyi "yatırımcıların bu konuya çok önem verdiklerini ortaya koyan bir sonuç"  şeklinde yorumluyorlar.

Kaynak:Haber Kaynağı