EKONOMİ BAKANINDAN ŞOK AB AÇIKLAMASI

EKONOMİ BAKANINDAN ŞOK AB AÇIKLAMASI

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, "Bu günlerde Türkiye, Gümrük Birliği'nden yavaş yavaş rahatsızlıklar duymaya başladığı döneme giriyor" dedi.

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, "Bu günlerde Türkiye, Gümrük Birliği'nden yavaş yavaş rahatsızlıklar duymaya başladığı döneme giriyor" dedi. Gezi olayları ile başlayan ve 17Aralık Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile zirve yapan piyasalarda ki sıkıntı AKP Hükumetinin dış ekonomik yapısına yansımaya başladı. Ekonomiden sorumlu bakan Nihat Zeybekçi, hükümetin AB ile yürüttüğü politikalarda ciddi revizyonlara girişebileceği sinyali verdi. AB'nin diğer ülkeler ile yaptığı 2 li ticaret enlaşmalarının Türkiye'yi sıkıntıya soktuğunu söyleyen Bakan Zeybekçi, "Bunu kabul etmemiz mümkün değil." şeklinde konuştu.

RAHATSIZLIK DUYMAYA BAŞLADIK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Çırağan Sarayı Mabeyn Balo Salonu'nda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) üyeleriyle birlikte akşam yemeğine katıldı. Yemekte konuşan Zeybekci, "Bu günlerde Türkiye, Gümrük Birliği'nden yavaş yavaş rahatsızlıklar duymaya başladığı döneme giriyor. AB iştahlı bir şekilde üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları imzalıyor. Serbest ticaret anlaşması imzalayan ülkelerle Türkiye organik bir bağ kuramıyor. O ülke AB'den elde ettiği tüm hakları Türkiye'den de oto olarak elde ediyor. Ama Türkiye aynı şekilde bu hakkı elde edemiyor. Türkiye'nin o ülke ile ayrı anlaşma imzalaması gerekiyor. Bu da genel olarak olamıyor. Türkiye'nin bunun kabul etmesi mümkün değil" dedi.

 

AB ile ABD arasındaki TTIP anlaşmasını anlatan Zeybekci, "AB'nin daha önce üçüncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarını ülke olarak kontrol edebildiklerini; ancak ABD ile yapılacak TTIP anlaşmasının serbest ticaret anlaşmasının ötesinde bir ekonomik ortaklık olduğunu vurguladı.

TTIP'nin içinde yer alacaklarını belirten Bakan Zeybekci, "ABD ile AB arasında imzalanacak TTIP anlaşması içinde olmaması, Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmasını sürdürmesini imkansız hale getiriyor. Biz bunu sürdüremeyiz diye bir tespitimiz oldu. Bizim bunun içinde olmamız gerekiyor" diye konuştu. Zeybekci, bu durumu hem AB hem de AB'deki ilgili yetkililere ilettiklerini de anlattı.

ABD ile Türkiye'nin birbirlerinden vazgeçemeyecek müttefikler olduğunu ifade eden Zeybekci, ABD'nin Türkiye'nin global bir aktör haline gelmesi için olmazsa olmaz ülkelerden birisi olduğuna dikkati çekti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile ABD arasında TTIP görüşmelerine eş zamanlı olarak serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin de olması gerektiğine işaret ederek, bununla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Türkiye'nin menfaatinin ABD ile AB arasında yapılacak TTIP anlaşmasının içinde ya da buna paralel bir serbest ticaret anlaşması imzalaması olduğunu tekrarlayan Zeybekci, "Bunun için ABD'de dostlarımızla, kongre üyeleriyle, Başkanlık mekanizmalarıyla, Cumhuriyetçilerle, Demokratlarla temasa geçmemiz gerekiyor. TTIP'nin Türkiye için ne kadar önemli olduğunu anlatmamız gerekiyor" diye konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı