Ehliyet tamam, sıra pasaportta

Ehliyet tamam, sıra pasaportta

Ehliyet yenileme ücretinin 101 liradan 15 liraya düşürülmesinin yankıları sürerken, gözler pasaport harçları ile noterlerde ödenen diğer harçlara çevrildi.

Ehliyet yenileme ücretinin 101 liradan 15 liraya düşürülmesinin yankıları sürerken, gözler vatandaşın üzerinde önemli bir yük oluşturan pasaport harçları ile ödenen diğer harçlara çevrildi. 

EN PAHALI PASAPORTLAR ARASINDA TÜRKİYE İLK SIRALARDA

Dünyada en pahalı pasaport kullanan ülkeler arasında ilk sıralarda olan Türkiye’de, 10 yıllık bir pasaporta sahip olmak için 513 lira bedel ödeniyor. Diğer ülkelerle karşılaştırma yapıldığında Ermenistan’da pasaport ücreti alınmıyor. En ucuz pasaport 7 lira ile Swaziland tarafından veriliyor. Botswana, Kenya, Gana gibi ülkeler pasaport ücreti olarak vatandaşlarından 10 lira alıyor. Avrupa’da en pahalı pasaport 320 lira ile Belçika, en ucuz ise 46 lira ile İspanya’da.


UMUT ORAN'DAN ÇİPLİ EHLİYET SORUSU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, değişecek yeni çipli ehliyetlerle ilgili İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Oran’ın önergesi şöyle: “15 TL’ye karşılanabilecek bir sürücü belgesi maliyeti için niçin 89-101 TL’lik meblağ belirlediniz? Bunun gerekçesi nedir, bu rakamlara nasıl ulaştınız? Yeni ehliyetlerde elektronik çip takılacak olmasının gerekçesi nedir? Bu çipte hangi bilgiler yer alacaktır? Bu çip hangi koşullarda okunacaktır? Bu çiple herhangi bir izleme, konum belirleme imkanı trafik memurlarına, kolluğa sağlanacak mıdır? Yeni tip ehliyetlerde Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi (RFİD) veya benzeri bir sistem bulunacak mıdır?”

ÖZTRAK, MALİYETİ NASIL 101 LİRA HESAPLADINIZ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, ehliyet yenileme ücretinin 101 lira yerine 15 lira olarak belirlenmesi konusunda, “101 lira nere, 15 lira nere? Bu da AKP’nin ne kadar hesap bilmediğini gösteriyor. Memleketin tüm hesaplarını böyle yapıyorlarsa, vay halimize” dedi. Öztrak, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, ekonomik verilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Öztrak, enflasyon rakamlarına bakıldığında dar gelirlilerin bütçelerinde önemli ağırlığı olan gıda fiyatlarında ciddi artışlar olduğunu, gıda fiyatlarının Ramazan ayında yükseleceğini söyledi. Öztrak, hükümetin enerji zamlarını biriktirip tek bir seferde telafi etmeye kalkışması halinde yüksek zamlarla karşılaşılabileceğini belirterek, “Enflasyonun önümüzdeki aylarda da yüksek seyredeceği görülüyor” dedi. Öztrak, “Türkiye’nin önemli kırılganlıkları bulunmaktadır. Ancak geldiğimiz noktada en önemli kırılganlık Başbakan’ın artan otoriterleşme eğilimidir” dedi.