EĞİTİM SİSTEMİ YİNE DEĞİŞİYOR

EĞİTİM SİSTEMİ YİNE DEĞİŞİYOR

Cumhuriyetin eğitim modelinden hızla uzaklaşan AKP, eğitim sistemini yeniden değiştiriyor.

Sözcü'de yer alan habere göre, Sözcü'de yer alan habere göre, Tek parti hükümetinde son 14 yılda 6 milli eğitim bakanı değişirken, milli eğitim bakanlarıyla birlikte eğitim sistemi de değiştiriliyor. Son olarak geçen ay değişen milli eğitim bakanıyla birlikle, eğitim sisteminin de değiştirileceği öne sürülüyor. Kısa bir süre önce hayata geçirilen 4+4+4 eğitim sistemi yerine 3+3+3+4 eğitim sisteminin getirileceği iddia ediliyor. Yeni sisteme göre, ilk bölüm 0+1+2, ardından 3 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul ve 4 yıl lise öğrenimi olacak.
Hazırlığı yapılan yeni sistemde okula başlama yaşının 4’e indirilerek, Osmanlı dönemindeki sübyan mektepleri sisteminin geri getirileceği iddia ediliyor. Planlanan yeni sisteme göre, çocukların bu dönemdeki eğitimi özel girişimcilere bırakılacak, eğitimi de yetiştirilecek eğitimciler verecek. Bununla birlikte bu alanda çok sayıda vakıf ve derneğin bu alanda faaliyet göstermesi, dini vakıf ve derneklerin bu bölümlere yönelmesi bekleniyor.

ANA OKULLARI KALDIRILACAK

Bununla birlikte ana okullarının da kaldırılacağı belirtiliyor. Üniversitelerde de özel düzenlemeler yapılarak okul öncesi eğitim bölümleri kapatılarak yerine Erken Çocukluk Eğitim ve Araştırma Enstitüsü kurulacak. Varolan ana sınıfı öğretmenlerine de iki seçenek sunulacak; Ya erken çocukluk okulunda eğitimci ya da ilkokul öğretmeni olabilecekler.

SİSTEM NE ZAMAN DEĞİŞECEK?

Yeni sistemin ne zaman uygulamaya konulacağı henüz belirlenmezken, 2017’de yeni sistem için eğitimci yetiştirilmeye başlanacak.
Konuyla ilgili sozcu.com.tr’ye açıklama yapan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, AKP iktidarı döneminde 14 yılda 6 bakan değiştiğine işaret ederek, “Her gelen milli eğitim bakanı kendine göre yeni bir uygulama başlattı. Bir dönem okul öncesi zorunlu oldu. Sonra o kaldırıldı, yerine 4+4+4 getirildi. Sonra imam hatiplerle ilgili düzenleme yapıldı. Şimdi de sübyan mektepleri meşrulaştırılarak 3+3+3+4 sistemini getirmeye çalışıyorlar. 6 bakan değişti ama verilen eğitim adım adım gericileştirilerek, laik, çağdaş cumhuriyet eğitim modelinden uzaklaştırılmaya çalışıldı” diye konuştu.

KARACA: BU CİNAYETTİR

Kindar ve dindar eğitim sistemininin artmaya başladığını vurgulayan Karaca, şöyle devam etti: “Kaygımız da bu. Adını gizleseler de erken yaş eğitimini 4-7 yaşa çekerek, Osmanlı’daki sübyan mekteplerini, dini eğitimi yerine getirecek sistem işlevli hale gelecek. Muhtemelen kızlar ayrı erkekler ayrı sınıfta olacak. Çocukların başörtüsü takması kanıksanacak. Daha sonraki yıllarda zorunlu din dersleri getirilecek. Türkiye bunu hak ediyor mu? Bu çağda çocuklarımıza 100 yıl önceki modeli zorlamak cinayettir. Çağın ihtiyaçlarını karşılayacak, yeni modelleri tartışmak gerekirken bu siyasal modelleri zorlamak çatışma noktasıdır.”

4+4+4 düzenlemesinde ciddi bir sıkıntı yaşadıklarını, bunun sadece eğitim sendiklarının bir sorunu gibi görüldüğüne işaret eden Karaca, tüm velilerin, toplumun ve siyasi partilerin de yeni sisteme tepki göstermesi gerektiğini vurguladı.

Yeni sistemle öğretmenlik mesleğinin de değersizleştirildiğini anlatan Karaca, “İlk dönem Osmanlıca kurslarını bitiren kursiyerler ders verecek muhtemelen. Çünkü 400-500 bin kursiyer var. Bu kurslar boşuna açılmadı” dedi.

“ÇOCUKLAR KOBAY OLDU”

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir de sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, milli eğitim bakanlarının sürekli değiştiğini, her gelen yeni bakanın bir önceki sisteminin tersini uyguladığını kaydederek, “Eğitim sistemi çağdaş ülkelerde kolay kolay değişmez. Ama bizim ülkemizde aynı siyasi iktidarın bakanı olmasına rağmen değiştiriliyor. Çocuklar adeta kobay oldu. Siyasi iktidarın eğitim adına yaptığı hiçbir şey yok. Yeni 3+3+3+4 sistemi, 4+4+4 sisteminin yıkım yasası. Bu bir anlamda Osmanlı’daki sübyan mekteplerinin örnekleri. Bilimsel, laik, demokratik, kamusal hiçbir özü yok bunun” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı