Egemen Bağış'tan Skandal Bahane

Egemen Bağış'tan Skandal Bahane

EGEMEN BAĞIŞ'TAN SKANDAL BAHANE

Görevinin diplomatik ciddiyetini bir tarafa bırakıp argo tabirler ve uslupla tarihe geçen AB Bakanı Egemen Bağış, gezi direnişinde ki polis şiddetini eleştiren İngiltere Büyükelçisine kendisine yakışan bir yanıt verdi.
Siz de Kızılderilileri öldürdünüz ama... Kendi ülkesinde halka yaşatılan ve 6 yurttaşın hayatına malolan protesto eylemlerinde uygulanan polis şiddetini savunmaya kalkan AB Bakanı Egemen Bağış, Gezi eylemlerindeki polis müdahalelerini eleştiren İngiltere Büyükelçisi Reddaway’e, “Kendi ülkenizdeki uygulamalara bakın” dedi. Böylelikle Egemen Bağış, "başka ülke hükümetleri öldürüyorsa bizimde kendi halkımızı öldürme hakkımız var." anlamına gelecek bir skandala daha imza atmış oldu.
 
Trabzon’da düzenlenen “Avukatlar için Yargı ve Temel Haklar Projesi toplantısına katılan İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, Türkiye’nin AB kriterlerine uyum sürecini ve Gezi olaylarındaki polis müdahalesini eleştirdi. Eleştirilere tepki duyan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Sayın büyükelçinin kendi ülkesinde geçen sene bir toplumsal olay sonrasında polisin nasıl müdahale ettiğinin görüntülerini unutmuş değilim. İngiltere’de bir gazete kapatıldı” ifadesini kullandı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, AB’nin 2006’da vermesi gereken Tarama Sonu Raporu’nu Türkiye’ye hâlâ göndermediğini belirterek, “Türkiye hakkında ilerleme raporu yayınlamak için hukuki ve etik altyapısı yok” diye konuştu.
 
İNSAN HAKLARI SORUNLU
 
Sadullah Ergin ve Egemen Bağış, Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği, İngiltere Büyükelçiliği ve Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından düzenlenen “Avukatlar için Yargı ve Temel Haklar Projesi” toplantısının kapanış oturumuna katıldı. İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, Türkiye’de demokratikleşme ve insan hakları konularında hâlâ sıkıntılar bulunduğunu, polis şiddetinin ve medyaya baskıların olduğunu söyledi. Büyükelçi Reddaway, “Demokratikleşme paketini ilgiyle bekliyoruz. Bu paketin barış sürecine katkıda bulunacağına inanıyoruz. Paket AB komisyonunun Ekim ayındaki ilerleme raporunda da yer alacaktır” diye konuştu. Büyükelçinin eleştirilerine yanıt veren Egemen Bağış şunları söyledi: “Avrupa Birliği standartlarını yakalamamız aslında Avrupa için değil kendi özümüze dönmemiz için çok önemli. Çok değerli büyükelçi burada bireysel haklardan, temel haklardan, medya özgürlüklerinden bahsetti. Evet, Türkiye’de bazı sıkıntılar var. Türkiye mükemmel değil. Ama iddia ediyorum ki bugünün Türkiye’si, birçok AB üyesi ülkeyle kıyaslandığında daha iyi bir noktada. Sayın büyükelçinin kendi ülkesinde geçen sene bir toplumsal olay sonrasında polisin nasıl müdahale ettiğinin görüntülerini unutmuş değilim. Atina’da, Madrid’de, Berlin’de, Paris’te polisin nasıl aşırı güç kullandığının görüntülerini hiçbirimiz unutmuş değiliz. Evet bizim polisimiz de aynı batıdaki meslektaşları gibi bazen yetki sınırlarını aşabiliyor. Ama onlarla ilgili açılmış birçok dava, soruşturma, görevden el çektirme var. Hukuk devleti olarak yapmamız gerekenleri yapıyoruz.”
 
RAPORLAR VERİLMEDİ
 
İNGİLTERE BÜYÜKELÇİSİ David Reddaway’in eleştirilerine Adalet Bakanı Sadullah Ergin de şu sözlerle yanıt verdi: “2005 yılında biz müzakereleri başlattık. 2006 yılından itibaren Türkiye hangi alanda hangi adımları atacak ki, açılış kriterleri tamamlansın ve süreç işlesin’ diye tarama süreci yapıldı. Tarama sonu raporunun bize 2006’da verilmesi lazımdı. Tarih bugün 2013. Aradan yedi yıl geçmiş sayın büyükelçi. Avrupa Birliği 2006’dan 2013’e kadar 23 ve 24. fasıllarla ilgili olarak tarama sonu raporlarını henüz bize vermiş değil. Yani Avrupa Birliği ve komisyonu, Türkiye’de yargı ve temel haklar faslıyla ilgili hangi taleplerde bulunduğunu beyan etmemiş bize. Ben hangi değişimi parlamentoya getireceğim ki, ‘Bu AB’nin talebidir’ diye. Komisyonu’nun, Türkiye hakkında ilerleme raporu yayınlamak için hukuki ve etik altyapısı yok.”