Egemen Bağış'ı Dünya Yolsuzlukla Mücadele Gününü Kutladığına Pişman Ettiler!

Egemen Bağış'ı Dünya Yolsuzlukla Mücadele Gününü Kutladığına Pişman Ettiler!

Şeffaflık Derneği, 9 Aralık Yolsuzlukla Mücadele Günü’nde, Türkiye’nin Yolsuzluk Algı Endeksi’ndeki yerine dikkat çekti. Olumsuz verilere rağmen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın twitter hesabından ”9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadel

Türkiye yolsuzlukla mücadelede yine sınıfta kaldı!


Şeffaflık Derneği, 9 Aralık Yolsuzlukla Mücadele Günü’nde, Türkiye’nin Yolsuzluk Algı Endeksi’ndeki yerine dikkat çekti.  Olumsuz verilere rağmen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın twitter hesabından ”9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Gününü dürüst siyaseti en çok önemseyen iktidar olma özgüveniyle kutluyoruz.” şeklinde tweet atması dikkat çekti ve o tweete yanıt olarak CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu başta olmak üzere bir çok tweet atıldı.

İşte O Tweetlerden Bazıları: Yorumu size bırakıyor ve habere devam ediyoruz...






Türkiye’nin geçen senelere göre yolsuzlukla mücadelede ilerleme kaydedemediğini belirten Şeffalık Derneği, Türkiye’nin 2013 Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 53. sırada bulunduğunu hatırlattı. 177 ülkenin yer aldığı listede ilk sıralarda, yolsuzluk algısına en az sahip olan ülkeler Danimarka, Yeni Zelanda, Finlandiya, İsveç, Norveç, Singapur ve İsviçre bulunuyor.

Resim1

 

Derneğin “9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü’nde Türkiye’nin Karnesi Yine Bildiğimiz Gibi!” başlıklı basın metni şöyle:

 “Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün dünya çapında yürüttüğü kamuoyu yoklamaları, uzman görüşleri ve uluslararası alanda önemli araştırma raporlarına dayanarak hazırladığı raporlar dünya genelinde yolsuzluğun milyonlarca insanı etkileyen bir sorun olmaya devam ettiğini gösteriyor!

Küresel Yolsuzluk Barometresi, Rüşvet Verenler Endeksi, Yolsuzluk Algı Endeksi gibi pek çok çalışmada değerlendirilen Türkiye için de sonuçlar yolsuzluğun hala ülkenin en önemli problemlerinden biri olduğunu kanıtlıyor.

2013 Yolsuzluk Algı Endeksi ve Türkiye

177 ülkede gerçekleştirilen 13 uluslarararası araştırmanın bulguları incelenerek hazırlanan Yolsuzluk Algı Endeksi uzmanlar ve iş dünyasının kamu sektöründe yolsuzluk algılarını yansıtmaktadır. Endeks’te 0-100 değerleri arasında bulunan sıralamada 0 en yüksek yolsuzluk algısı; 100 ise en düşük yolsuzluk algısına karşılık gelmektedir.

 2013 Yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde yer alan 177 ülkenin yüzde 70’i 50’nin altında not almıştır. Dünya genelindeki ortalama puan 43’tür!

Endeksin ilk sıralarında önceki yıllarda olduğu gibi Danimarka, Yeni Zelanda, Finlandiya, İsveç, Norveç, Singapur ve İsviçre yer alıyor. En zon sıralarda ise Afganistan, Kuzey Kore ve Somali bulunuyor.

Türkiye 2013 yılında 50 puanla 53. sıraya bulunuyor. Türkiye’nin bu yıl da gerçek bir ilerleme kaydettiğini söylemek oldukça zor!

Ülkelerin yolsuzluk algı riskine dayalı olarak oluşturulan gruplamalarda Türkiye Rwanda ve Morityus’un ardında Malezya ile birlikte 53. sırada yer alıyor.

@eyraeyup


Kaynak:Haber Kaynağı