Egemen Bağış Hakkında Yeni İddia Yine E-Posta

Egemen Bağış Hakkında Yeni İddia Yine E-Posta

4 bakan fezlekesinde adı geçen Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile ilgili çok çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

Evrensel gazetesinden Eda Yıldırım'ın haberine göre; Bakan çocuklarına uzanan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun soruşturma dosyasından, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’la ilgili çok önemli iddialar içeren bir belge ortaya çıktı.

Habere göre; Bakan Bağış’ın talimatıyla bakanlıkta usulsüz ihale gerçekleştirildiği, gerekli prosedürler uygulanmadan küçük ve büyük ölçekli malzeme ve personel alımı yapıldığı, belirli şirketlere kaynak aktarıldığı ifade ediliyor.


Avrupa Birliği Bakanlığına bağlı AB Eğitim ve Gençlik Programı Başkanı Musa Ceylan tarafından Bağış’a gönderilen e-postada, Bağış’ın ihale işlemlerini mevzuata aykırı yaptırdığı, açık ihale yapılmaksızın tek bir firmadan doğrudan hizmet alımı yapıldığı ve satın alma prosedürlerinin sonradan uygulandığı belirtiliyor. E-postada yazılanlara göre; Ceylan ihalelerin bu şekilde yapılmasının kurumlarını zorladığını ve aynı zamanda belirli riskler taşıdığı konusunda Bağış’ı önce yüz yüze uyarıyor. 

BAĞIŞ'IN İHALE BEKLEYECEK HALİ YOK !

Ancak Bağış, “Benim önümde birkaç aylık seçim süreci var. Benim ihale bekleyecek durumum yok. Mevcut yöntemle devam edeceksen et. Bana bu tür engeller çıkaracak adamlarla işim yok. Sen yapmazsan çeker gidersin ben başkasına yaptırırım” diyerek tehdit ediyor. Ceylan, Bağış’la yaptığı görüşmeden bir gün önce de bir ihale yapıldığını, ancak Bağış’ın burada da en temel ihale kurallarına uymadığını söylüyor. Bu yüzden Ceylan Bağış’ı açıkça uyararak, ihale yöntemlerinin böyle uygulanamayacağını, hep aynı şirketlere ihalelerin verildiğini, bu yüzden bu şekilde gelecek dosyalara resmi ihale imzası atmayacağını belirtiyor.

İSTİSNAİ DURUM DİYE DÜŞÜNDÜK

Ceylan göreve geldiği dönemde  yapılan bir toplantıda Bağış’ın kendilerine, “Benden gelecek toplantı ve diğer hizmet alımı taleplerinde İbrahim’in bildireceği firma ile çalışacaksınız” dediğini, ilk başta bu durumun istisna olduğunu düşündüklerini ancak giderek süreklileşmeye başladığını söylüyor. Yine  Ceylan, uyarıları nedeniyle Bağış’ın kendisini devre dışı bırakarak ihale talimatlarını doğrudan Satın Alma Koordinatörlüğüne bağlı Genel Koordinatör Murat Kavalalı’ya vermeye başladığını belirtiyor.  

YASA DIŞI PERSONEL ALIMI İÇİN BASKI

Ceylan, KPSS puanı esas alınarak yapılan personel alımlarında da Bağış’ın mevzuata aykırı davranarak isim listesi gönderdiğini söylüyor. Kurum bünyesindeki personel alımlarının KPSS puanı esas alınarak yapılması gerektiğini ancak Bağış’ın, ‘siyasi çalışmalar’ için hiçbir gerekli prosedür dikkate alınmadan 70 personel alınmasını istediğini ifade ediyor. Ceylan Bağış’ın tehdidini, yasa dışı personel alımı için bakanın yaptığı baskıyı e-postasında şöyle ifade ediyor: “Beni talimatlarınıza uymamakla ve ‘siyasi gündeminize engel çıkarmakla suçladığınız ve önceki gün tekrarladığınız diğer bir konu olan geçici rehber istihdamına ilişkin olarak da, siyasi irademizin istemesi durumunda sayısı 70’e kadar alabileceğimizi (kanundaki sayı) ama bunun usulünün sizin ya da bir başkasının verdiği isimleri almak olmadığını, KPSS puanıyla İş-Kur üzerinden yürüyen bir ulusal mevzuat kapsamında alınmalarının zorunlu olduğunu söyledim.

Bu görüşmede verilen talimat. ‘Musa pazartesiye kadar hallet yoksa seni değiştireceğim’. Evet bu psikolojik baskı altında mevzuatı zorlayarak beş kişiyi aldık. Bana şimdi aynı yöntemle 25 kişiyi daha almam talimatı verdiniz; bunu da benim göreve devamımı belirleyecek olan talimatlardan birisi olarak vurguladınız. ‘Bu rehberleri ben siyasi gündemim için kullanacağım benden sonra işten atarsınız’ dediniz.”

‘BU USULSÜZLÜK DEVAM EDEMEZ !’

Ceylan yapılan usulsüzlüklerin hem hükümeti hem AB Bakanlığını hem de ülkeyi sıkıntıya sokacağı konusunda Bakan Bağış’ı uyarıyor. Bu uyarılarını da yürüttüğü kamu görevi ve tabi oldukları yasal mevzuat gereği yaptığını vurgulayarak şöyle devam ediyor: “Bunu yapmış olmayı siyasi gündeminize, siyasi iradenize saygısızlık olarak görmüyorum. Zira Resmi Gazete’de yayımlanmış Satın Alma Yönetmeliğinin 5. Maddesi ve 4. Fıkrasındaki ‘Eşik değerlerin ve parasal limitlerin altında kalmak ya da bu yönetmelikte yer alan diğer hükümlerin uygulanmasından kaçınmak amacıyla ihaleler kısımlara bölünemez’ açık hükmünün çiğnenmekte olduğu algısını güçlendirebilecek uygulamaların hukuken sürdürülebilirliği yoktur. Devamlı aynı firmadan açık ihale yapılmaksızın doğrudan temin yoluyla hizmet alınamaz ve bunun sürekliliğinde ısrar edilemez.” 

TEHDİTLERE DEVAM

E-postasında yer alan ifadelerde sık sık Bakan Egemen Bağış tarafından işten atmakla tehdit edilen Ceylan, e-postasının sonunda görevine devam etme konusundaki ısrarını ifade ediyor: “Bahsi geçen talimatlarınıza veya benzerlerine hiçbir şekilde uymayacağımı, bu beyanımda istifa etmemi gerektirecek bir durum olmadığını, görevimin başında bulunduğumu saygılarımla arz ederim.”


Halk Haber

Kaynak:Haber Kaynağı