EDİRNE'DE SEL FELAKETİ TEHLİKESİ

EDİRNE'DE SEL FELAKETİ TEHLİKESİ

DSİ yetkilileri 'alarm' seviyesinin 700 metreküp/saniye ve üzeri olduğunu ifade etti.

EDİRNE’de son 2 gündür aralıklarla süren sağanak yağmurlarda metrekareye 54 kilogram yağış düşerken, Tunca ve Meriç nehirlerinin debileri de 2 katına çıktı.

700 M3 SANİYEDE ALARM VERİLECEK

Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine giren Edirne’de hava sıcaklığı 6 dereceye kadar düştü. Son 2 günde metrekareye 54 kilogram yağmur düşerken, Bulgaristan ve Yunanistan’daki yağışlarla birlikte nehir seviyelerinde de artış görüldü. DSİ 11’inci Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Tunca Nehri’nin 14 metreküp/saniye olan debisi yağışların ardından 27’ye seviyesine ulaştı. Meriç Nehri'nin ise 335 metreküp/saniye olan debisi ise yağışların ardından 189 metreküp artarak 524 metreküp/saniye oldu.

TAŞKIN ALARMA 700’DE VERİLİYOR

Meriç Nehri’nde taşkın riski olmadığını kaydeden DSİ yetkilileri 'alarm' seviyesinin 700 metreküp/saniye ve üzeri olduğunu ifade etti. Alarm durumuna geçildiğinde nehir kenarındaki vatandaşları ikaz etmeye başladıklarını belirten yetkililer nehrin yataktan çıkması için su düzeyinin 1200 metreküp/saniyeye ulaşması gerektiğini söyledi.

'TAŞKIN ODASI'NDAN İZLENİYOR

Devlet Su İşleri 11’nci Bölge Müdürlüğü, oluşturulan ‘Taşkın Odası’ndan gelişmeleri anlık olarak takip ediyor. İki görevlinin bulunduğu odada, nehirler üzerine kurulan alarma sistemleriyle nehir seviyelerindeki anlık yükselme ve düşüşler 24 saat bilgisayar ortamında izleniyor. Bulgaristan’da etkili olan yağmur yağışı nedeniyle nehir seviyelerinin artış göstermeyi sürdüreceği kaydedildi.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı