Leyla Mine Tandağ

Leyla Mine Tandağ

ECZACILAR SORUYOR; 2023 Türkiye'sinde ki Yerimiz Nedir?

Baktım bu hafta TV ve gazeteler Eczacılardan çok bahsediyor ve kimse de direkt işin işinde ki Eczacılara sormuyor, röportaj yapmıyor, TV’ye çıkartıp “Siz ne diyorsunuz, bu duruma?” diye sormuyor, alayım dedim sorumluluğu üzerime bir sorayım…


Soruları sıralayacağım katıksız...Bir yetkili; başta Sağlık bakanı, SGK Genel Müdürü ve TBMM Sağlık Başkanı net ve şeffaf cümlelerle cevap verirse de, bu cevapları da burada yayınlayacak ve kendilerini alkışlayacağım. 

Tüm Eczacıların ( Öğrenci, kamu, hastane, eczane, öğretim görevlisi, aktif, pasif) sorduğu ortak sorular:

1-İade-i itibarımızı ne zaman geri verecekler?
2-Eczacı unvanını zedeleyici haber ve söylemlere neden müsaade ediyorlar?
3-Diplomamızı yemin ederek ve Sağlık Bakanlığından aldığımızı unutuyorlar mı?
4-Eczane Hekimliği olabileceğini zira İlacı en iyi bilenin Eczacı olduğunu ve tedavi aşamasında etkili olabileceği unutulmuş gibi değil mi? 
5-Bu kadar Eczacılık Fakültesi nitelikli öğretim görevlisi olmadığı halde neden açılıyor?
6-Bu kadar Eczacı mezun olduğunda hangi alanlarda çalışacak? Ülkenin bir planı var mı?
7-Yunanistan’da zamanında giderek artan Eczacı sayısı ve işsiz Eczacılar yüzünden Eczacılık Fakülteleri kapanmıştı, niteliksiz Eczacı yetiştirmek yerine hiç buna bir son vermeyi düşündünüz mü? 
8-Her türlü bilgi aktarımı Eczacıya yasak aktar, market vs. serbest ise; Eczacılar neden okuyor? Eczacılık fakülteleri neden var? 
9-İnternet satışları bu kadar denetimsiz ve bazı marketlerde satılan ürünler bu kadar denetimsiz iken; halkın Eczacı gözetiminde ilaç alması neden problem ediliyor?
10-OTC tanımlaması yapıldığında, reçetesiz ilaçları benzinlik, market, bakkal da görecek miyiz? Çalışmanız bu yönde mi? Net cevaplar mısınız? 
11-Yaptığınız ve üzerinde çalıştığınız yönetmeliklerin Türkiye'nin Sosyolojik, Ekonomik ve Eğitim durumu ile uyuşmayacağının farkında değil misiniz?
 
12-Gerçekten İlacın Sahibi kim bir açıklar mısınız? 
13-Eczacılık mesleği için gelecek planları nedir? 10 yıl sonra bizi nerede görüyorlar? Değişim ve dönüşüm var ise, süreci açıklasınlar ki Eczacılar da düzgün yatırımlar yapsınlar. Geleceği öngören sizler olduğunuz için ŞEFFAF ve NET planı görmek ve yatırımlarımızı buna göre yapmak istiyoruz. Bir sabah uyanıp "Tüm birikim ve yatırımlarınız bitti, sistem değişti." denilmesinden korkuyoruz. Belirsizliğe son vermek için bize bunu açıklar mısınız? 

KISACA: 2023 Türkiye’sinde Eczacılık ne olacak? Sorumluluğu alıp, fazlara bölmeden, Cesaretli ve Mert bir Yürekle bu planları açıklayacak birisi var mı? 

Mevcut Durum ile İlgili Cevap Bekleyen Sorular:

Eczane Eczacıları Sorar:

1-Muayene ücretlerinin tahsilatı ne zaman üzerimizden alınacak?
2-
Muayene ücretlerinin Eczacıların cebine gitmediği ile ilgili kamu spotu hazırlanabilir mi?
3-İlaç fiyat düşüşlerinden doğan zararın firmalardan tahsilatı konusunda kanun neden çıkarılmıyor? 
4-İlaç fiyat düşüşleri hemen yürürlüğe giriyor, neden makul bir süre örneğin 15 gün tanınmıyor?
5-Kamu Kurum Iskontosu yükü hakkında ne düşünüyorsunuz?
6-Hastalara Raporlu ilaç alım şartları ve kaç kutu vs. gibi konularda açıklayıcı bir kamu spotu yapmayı düşünüyor musunuz?
7-Bu ilaç alım şartlarına Eczane Eczacısının karar vermediğini anlatmak ister misiniz?
8-Hastaya Eczacının bir numaralı İlaç Danışmanı ve gıda destek ürünlerinde dahi eğitimi sebebi ile tek danışman olabileceği konusunda bir kamu spotu yapmak ister misiniz?
9-
Market ve Bakkallar da satılan bir takım ağrı kesici, vitamin şurupları ve yine internette ve şimdi de klinik şeklinde ki binalarda Hekim arkadaşlar tarafından satılan bitkisel ürünler hakkında caydırıcı, gerçekçi cezalar vermeyi düşünüyor musunuz?
10-Gıda takviyesi adı altında satılan Farmasötik formda ki ürünler Sağlık Bakanlığına neden alınmıyor? Bu işten Halk Sağlığı zarar görüyor neden dur denilmiyor? Kim/kimler nasıl insan hayatı ile oynayabiliyor? 
11-Aktarlar da satılan endikasyon belirtilip satılan bitki özleri için bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz? Bitkisel tedavi ve öneri sadece bu işin eğitimini senelerce okumuş işin uzmanında, Eczacı da olmalıdır.
12-Eczacı endikasyon belirtip gıda destek ürünü öneremiyorken, Aktar ve Marketler bunu nasıl yapıyor. Bu konuda engelleyici bir çabanız var mı?
13-Markette satılan mamaların folyosunda ki miat sorunu ve bebekleri nasıl hasta ettiğinden hükümetin haberi var mıdır? Bebeklere verilen mamalarının şakası olmadığının farkındalar mıdır? 
14-“Devam reçetesi”’nin hem hastayı hem Eczacıyı zor duruma soktuğunun farkında değiller mi? Hastanın alım özgürlüğü de, Eczacının işlem yaparken başka eczaneden girildiğini görünce şaşkınlığı konusunda Sağlık Bakanlığı ne yapmayı düşünüyor?
15-
“Sürekli ( devam) reçetesi ekonomik koordinasyon kurulunda sn. Recep Akdağ’ın ısrarı ile gelmişti. Hasta eczaneye gelmeden ilaç temin etmiş olup, bu da suiistimallere sebep verebilir. Bu uygulamada vazgeçmeyi hiç düşünürler mi? 

Hastane Eczacıları Sorar:

1-Bakanlık 2 aylık stok bulundurmamamızı istiyor. Ancak hastane; istenilen ilaçların sürekli stokta bulunmasını bekliyor. Bu hastane eczacısını işinden etme durumuna getiriyor. Bu konuda Bakanlık bir yazı yazabilir mi?
2-İlaç piyasa da yok ise, ihale de teklif alınmadı ise, deponun ihalede ki ürünü zamanında getirmemesinin suçlusu biz oluyoruz. Bu konularla sorumluluğunun Hastane Eczacısında olmadığı bir yazı ile belirtilebilir mi?
3-Eczacıya çok mühim diye aldırılan bazı ilaçların üç sene sonunda satılması için baskı geliyor. Ancak ertesi gün o ilaç lazım olunca hastane eczacısı yine sorumlu oluyor. 
4-Tam olarak hastaneler Eczacıdan ne bekliyor? Tam yetki verip Eczaneyi yönetmelerini mi yoksa sadece sürekli yaptırımı olmadığı konularda günün sonunda sorumlu tutulup işten çıkartılma tehlikesi ile yaşamaları mı bekleniyor?
5-Klinik Eczacılık, Hekimlerin Eczacılara ileri ülkelerde olduğu gibi danışarak tedavi şemasına karar verilmesi yasaya bağlanacak?
6-Sarf Malzemesi depo sorumluluğu neden Eczacı da, bu dâhiyane fikri yasaya kim ekledi? Biri açıklayabilir mi? 
7-Devletin göreve atadığı Eczacı sayısı yetersiz;  İlçe hastanesinde bir Eczacı oluyor; hasta olsa ya da izinli Eczacı kalmıyor hastanede onun işini başkası yapıyor ki etik değil.  Birden fazla Eczacı için çalışma var mıdır? 

Kamu Eczacıları Sorar: 

1-Eczacılar eşit ise; ücret politikasını kamuda hâkim kılmaya çalışan hükümetimiz, SGK ve TITCK Ruhsatlandırma da çalışan meslektaşlarımız arasında ki maaş uçurumundan (Arada 3,000 TL fark vardır)  haberdar mıdır?

#eczacılarsoruyor sevgili okurlarım. Destek olalım ki cevaplara ulaşsınlar. 


Görsel ve yazılı yayında kalemi, sözü etkili ve yetkili dostlardan rica ediyorum;  bu ülkenin bu mesleği seçmiş ve hala 5 sene eğitim sürecinde olan evlatları için bu sorulara cevap bulmada yardımcı olun. Sistemin içinde olan gerçek kişilerle konuşun, programlarınıza davet edin yasalara boyun eğmek zorunda olan birliklerle değil ki memleketin bir meslek grubu başına gelecekleri öğrensin, bilinçlensin “Ben yaptım, olacak” denmesin…

Sorun bakalım: 2023 Türkiye’sinde Eczacılık Mesleği nerede, nasıl olacak? 


@lmtyazar
leylaminetandag.com
 

Önceki ve Sonraki Yazılar