Ebvab-ı Rüşvet Fatihi

Ebvab-ı Rüşvet Fatihi

.

ROXANNA'NIN TORUNU OLMA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başakşehir'de İkitelli Şehir Hastanesinin temel atma töreninde vatandaşlara hitap etti.

Geçtiğimiz hafta, Şehzade Mustafa'nın ölümüyle yeniden gündeme gelen Muhteşem Yüzyıl'a göndermede bulunan Erdoğan "Biz televizyon ekranlarında anlatılan Kanuni'nin değil, gerçek Kanuni'nin torunlarıyız. Kardeşlerim halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi diyen Kanunilerin torunlarıyız" dedi.

Başbakan’ın bahsettiği Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman, büyük seferlere ve başarılara imza atmış. Babası Sultan Selim'den sonra Osmanlı topraklarını genişletmişti. Babası Sultan Selim’in kanlı Alevi katliamları ile anılan Kanuni Sultan Süleyman diğer Osmanlı padişahları gibi, sonradan müslüman olmuş yabancı kadınlar ile evliydi. Ve bu yabancı kadınlardan olan çocukların bir çoğu'da Osmanlı'ya padişah olup yönettiler.

ÇOCUKLARINI BOĞDURAN PADİŞAH BABA

Kanuni Sultan Süleyman dönemi tarihimiz de kanlı iktidar savaşları, Saray entrikaları ile anılmıştır. Özellikle Kanuni’nin Oğullarından Şehzade Mustafa’yı boğdurarak öldürmesi, Osmanlı Tarihi’nin akışını değiştirmiştir.Öldürmekle de kalmamış,oğlu cellatlar tarafında boğuluken oturmuş seyretmiş.Öz Evladı'nın cesedini çadırının önüne astırıp askerlerine seyrettirmiştir. Kanuni bununla da yetinmemiş, tarihçilerin yazdığı gibi, Mustafa’dan sonra diğer oğlu Bayezid’i ve Bayezit’in çocuklarını da boğdurmuştur.

Aslın da işin diğer ilginç yanı da, Kanuni dönemin de Vezir’i Azamlık yapan aynı zaman da Kanuni’nin Damadı Rüstem Paşa’nın ilginç hayatıdır. Bu konuya köşesinde değinen Yılmaz Özdil çok ilginç bir konuya değiniyor.
"Bu dönem de aynı bugün’ün Türkiyesin de olduğu gibi Osmanlı’da rüşvet almış başını yürümüş, Rüstem Paşa'nın bir sıfatı da Ebvab-ı Rüşvet Fatihi.Yani rüşvet kapısını fetheden kişi".  diye yazan Özdil, soyundan gelmekle övünürken, neden bu kişiliklerin  görmezden gelindiğini soruyor. Sadece Kanuni Sultan Süleyman mı Osmanlı atası, aynı zamanda Rüşvet Fatihi Rüstem Paşa'da Osmanlı atası değil mi? Yılmaz Özdil'in yazısına koymadığı başka bir şey daha var. Osmanlı Padişahlarının bir çoğunun, saraya cariye olarak alınmış bir çoğu yabancı kadınlardan doğma olduklarıda bilinen bir gerçek. Bu durumda Başbakan Erdoğan, bir başka mitingde "Biz Osmanlı Roxanna'nın torunlarıyız" diyebilir mi?  diye siyasi kuliskerde merak konusu ediliyor. 

ERDOĞAN ROXANNA'NIN TORUNUYUZ DİYE BİLİR Mİ?

Gelelim Kanuni’nin Sevgili Eşi Hürrem’e  diğer bir adı ile ROXANNA.Osmanlı da bir çok entrikanın çıban başı.
Ukrayna asıllı Hürrem Osmanlı’yı bitiren kişi olarak anılır. Avrupa’da ve bu yüzden de çoğu yerde kahraman ilan edilmişti.

Başbakan Erdoğan Kanuni'nin Torunu olmakla Hürrem yani ROXANNA'nın da torunu da olmuş oluyor. Aslında böyle bir gerçeğin ayıp bir tarafı olmamakla birlikte, seçim meydanlarında bu ayıp olmayan gerçek de hakırılabilir mi? Siyasetin söyleminde "işine gelene sahip çık, gelmeyeni görmezden gel" alışkanlıkları daha çok uzun süre bu ülkede kalacağa benziyor.

Kanuni ne kadar başarılıdır yâda değildir bunu tarihçiler ’e bırakmak gerek. Âmâ bir insanın başarısı kendinden sonra gelen neslin başarısı ile orantılıdır. Kanuni’nin ölümünden sonra Osmanlı toprak kaybetmeye başlamış,bir daha belini doğrultamamış ve duraklama dönemine girmiştir.