E.Ü.Tarhan: 1 Eylül son mu?

E.Ü.Tarhan: 1 Eylül son mu?

CHP'li E.Ülker Tarhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na, Le Figaro dergisinin iddia ettiği gibi PKK’nın hükümete 1 Eylül’e kadar süre verdiğine ilişkin iddianın doğru olup olmadığını sordu.

CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Tarhan soru önergesinde, Le Figaro gazetesinde çıkan ve “barış süreci” çerçevesinde adım atması için PKK’nın Türk hükümetine “1 Eylül’e kadar süre vermesi” konusunun ne kadar doğru olduğunu sordu.
Tarhan, önergesinde “Türkiye’deki Kürt azınlığın lehinde jestler talep edildiği iddiası ne kadar gerçekçidir?” sorusuna da yer verdi.
Emine Ülker Tarhan’ın bugünün tarihiyle TBMM’ye verdiği soru önergesi şöyle:
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
            Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla talep ederim.
   Emine Ülker Tarhan
CHP Ankara Milletvekili
 
Fransa’da yayımlanan, dünyanın önde gelen saygın gazetelerinden Le Figaro’da çıkan bir habere göre, PKK’nın Türk hükümetine “barış süreci” çerçevesinde adım atması için 1 Eylül’e kadar süre vermesi “PKK Türkiye’ye baskı yapıyor” şeklinde değerlendirilmektedir.
Söz konusu gazete, “Türkiye’deki Kürt isyancıları, Türk hükümetinin Kürt sorunun çözümü amacıyla somut önlemleri alması için 1 Eylül’e kadar süre verdiklerini ilan ettiler” iddiasına yer vermiştir.
Son olarak gazetede, “Abdullah Öcalan ile yapılan müzakerelerin çerçevesinde Kürt isyancıları Mart ayında bir ateşkes ilan etmiş ve Mayıs ayında Türk topraklarından geri çekilmeye başlamışlardı. Bunun karşılığında hükümetten Türkiye’deki Kürt azınlığı lehindeki jestler talep ediyorlar” görüşüne yer verilmiştir.
Kamuoyunda “açılım” olarak bilinen ve Türkiye’nin Güney Doğu bölgesini yakından ilgilendiren konuyla ilgili olarak Türk kamuoyunun yabancı kaynaklardan bilgi edindiği açıkça görülmektedir.
Söz konusu “açılım” paketleriyle ve gelişmeleriyle ilgili olarak hükümetiniz suskunluğunu korumakta, yapılan anlaşmaları kamuoyuna açıklamamakta ve gizemli bir hava yaratmaktadır.

Bu bilgiler ışığında;

1.     Böyle bir mutabakat imzalandığına dair kamuoyunda oluşan kuşkuların giderilmesi için hükümetiniz ne gibi açıklamalarda bulunacaktır?
2.     Le Figaro dergisinin iddia ettiği gibi PKK’nın hükümetinize 1 Eylül’e kadar süre verdiği doğru mudur?
3.     Türkiye’deki Kürt azınlığın lehinde jestler talep edildiği iddiası ne kadar gerçekçidir?
4.     Yapılan mutabakat karşılığı Türkiye sınırlarından bugüne kadar Kuzey Irak’a geçen PKK militanının sayıları kaçtır? Ne kadarı Türkiye sınırları içerisinde ikamet etmektedir?