E BİLET 14 Nisan'da Uygulanmaya başlıyor

E BİLET 14 Nisan'da Uygulanmaya başlıyor

14 Nisan'da Türkiye'deki Futbol Stadyumlarında uygulanmaya başlanacak olan E BİLET Kaymaklı Ekmek Kadayıfı haline geldi CALIK Grubu için..

Gectiğimiz yıl Temmuz ayında yapılan ihale ve Agustos 2013 ‘te de imzalanan Sözleşme ile E – BİLET resmen yasalaştı. Uygulaması ise 14 Nisan 2014 de başlayacak.

Peki bu uygulama Spor seyircisine ne getirecek, ne götürecek bir bakalım :

E-BİLET projesinde tüm kulüp taraftarlari icin ozel taraftar kartlari hazirlanacak ( maclari tribunden takip edenler icin ) . Mevcut taraftar kartlari ve BILETIX artik gecersiz olacak. Stada girmeden once kombineyi kullanacak kisinin taraftar karti ile sisteme kayitli olmasi gerekecek. Baskasinin kombinesi ile stada girme devride bitecek.  Maça bilet almak isteyen önce PTTBank şubelerine gidip kimlik bilgilerini verecek, taraftar kart alacak. Fotoğraflı bir kimlik belgesi görünümündeki “e-futbol” kartının içinde manyetik bir okuyucu bulunacak.

Taraftar gideceği maçın biletini kredi kartı veya benzeri yolla “e-kart”ına işletecek. Maç günü turnikeden kartını okutup geçecek.

Tribünde kimse birbirinin yerine oturamayacak. Olay çıkaran, siyasi slogan atan, küfür eden taraftarlar hakkında ise yasal işlem başlatılacak

Seyirci, bilet ya da kombine satın alabilmek için vatandaşlık numarası, fotoğraf, ev adresi ve kimlik bilgilerini bankaya beyan edecek

Maça gitmek isteyen taraftar alacağı karta ilk yıl 15 lira ödeyecek. Bu kart ücreti her yıl yenileme adı altında enflasyon oranında artacak

Turnikeden her geçişte her taraftar ayrıca 2 lira ödeyecek. Bu ücret de aynı şekilde her yıl enflasyon oranında artırılacak

E-BILET Projesi kapsaminda Süper Lig ve PTT 1 Lig maclarinin oynandigi 32 stada guvenlik kamerasi ve ozel turnike sistemleri yerlestirilecek. Bu altyapi ve teknolojik destek ekipmanlari icin 50 milyon $ lik bir yatirim yapılacak

E-BILET Projesini 3 sirketten olusan bir konsorsiyum yapacak : NETAŞ, E-KENT ve AKTIFBANK.

AKTIFBANK ın Başbakanın hısımı olan Çalik grubuna ait oldugunu bilmeyen yok.  Peki E - KENT kime ait ? E - BILET projesinin sistemini kuran E-KENT, e-bilet ve toplu tasimacilik altyapi cozumleri sunan bir kurulus ve yine CALIK a ait..!

Yeni bir proje başlatacaksınız E-BİLET: Sebep Futbola, spora ve Stadyumlara duzen getirmek. Ama işi yapacak BANKA da Uygulayacak FİRMA  da HISIMLARIN olacak..! Yorumu son gelişmeler ve gündem çerçevesinde, okuyuculara bırakıyoruz.

Gelelim E-BILET Projesinde Kritik ve uzerinde tartisilmasi onemli konulara ;

E-BILET projesinde AKTIFBANK ın verecegi kredi /taraftar kartından elde edilecek RANT ı hesaplayabilen var mı?

Sözleşmede AktifBank’ın gelir kalemleri de şöyle sıralanıyor:

- Hesaba bağlı ve kredi kartı özellikli elektronik kartlar için E-Bilet sistemi kullanım bedeli ve yıllık yenileme bedeli, ön ödemeli elektronik kart için belirlenen E-Bilet sistemi kullanım ve yıllık yenileme bedellerinden az olmamak üzere finansal kuruluş tarafından belirlenecek.

- Elektronik kartların kullanımından elde edilen kart takas komisyonu geliri.

- Mobil operatörler üzerinden yapılacak bilet alım ve kart bakiye yükleme işlemleri sırasında, aboneden elde edilecek tüm gelirler, mobil uygulamalardan elde edilecek gelirler.

- E-Bilet sistemi sponsorluk gelirleri.

- Online ve mobil bilet satış portal ve uygulamalarının içeriğinden, reklamlarından veya mobil uygulamalardan elde edilecek gelirler.

- Merkez hesapta ve ön ödemeli elektronik kart hesaplarında belirli bir süre tortuda birikecek olan tutarların değerlendirilmesinden oluşacak gelir.

- Finansal kuruluşlara devredilecek elektronik kart lisansından elde edilecek lisans gelirleri.

- Mobil operatörlerden, mobil bilet satış, mobil ödeme ve mobil cüzdan lisansları kapsamında elde edilecek gelirler.

- Türkiye genelindeki ulaşım kartlarına elektronik kart lisansı verilmesi halinde elde edilecek lisans gelirleri.

 

Sadece Bilet Satıs komisyonları ve Yıllık Kart bedelinibasit bir hesapla göz önüne serelim :

14 Nisan 2014'ten itibaren Fenerbahçe ve Galatasaray stadlarında uygulanacak olan bu sistemde para hesabı yapalım

Bir maçın 50 bin kişiye oynandığı düşünülürse, 50 bin çarpı 2 lira = 100 bin lira turnike girişinden.

50 bin taraftar kartından kazanacağı ise 50.000 X 15 = 750.000 lira. Hem FB hem de GS nin kendi sahalarındaki ilk maçlarında 850.000 TL

CALIK, GS den 850.000 FB den 850.000 kazanacak 1 er macta. Sezon sonuna kadar 3 er mac var kendi sahalarında olursa 300.000 + 750.000 = 1.050.000 FB den o kadar da GS den. Gelecek sezona bakarsak 17 Mac 1.700.000 + 750.000 = 2.450.000 TL sadece FB den o kadar da GS den.

Super Ligde toplam 5.000.000 izleyici hesabıyla toplam rakam 10.000.000 TL + 75.000.000 = 85.000.000 TL yı buluyor..

Yatırım olarak 50.000.000 USD den bahsediliyor, yani 100.000.000 TL, daha ilk yılda bu rakam amorti ediliyor. Geriye kalan 9 yılda yan gel yat keyfine bak.. CALIK lar ve damat Berat ALBAYRAK iyi yere tezgah açmış görünüyorlar.

Sistemi kuracak E-KENTin komisyon olarak alacagı paralar ise kucuk ama bugun Biletix'in her biletten aldıgı paraları dusununce MUAZZAM

Sözleşmede sayılan sponsorluk, faiz, GSM/Mobil uygulamalar, Lisans, Takas, reklam vb tüm gelirler KONSORSIYUM’a ait.

Bütün bunların bilet gelirlerinin en az % 25 i kadar gelir saglaması bekleniyor. Biriken paranın faizi bile birçok düşük bütçeli kulübün toplam gelirinden fazla olduguna göre.. Gerisini siz düşünün.

Yani CALIK a Kaymaklı Ekmek Kadayıfı sunuluyor.. Bu E-BILET işi ile..

Peki hiç mi gideri yok bu yatırımcıların ? Tabii ki var. Konsorsiyumun giderleri tüm masrafları kapsayacak. Her türlü pazarlama, satış ve saha operasyonlarına ait harcamalar gider sayılacak. Giderler açısından TFF onayının devreye girmesi için masrafın asgari tek seferde 30 bin lira olması gerekmekte. Yani 30 bin liranın altındaki giderlerde TFF’nin onayına gerek yok. Tüm giderler düşüldükten sonra kalan NET kazancın yüzde 55’i ÇALIK konsorsiyumuna, yüzde 40’ı kulüplere, yüzde 5’i TFF’nin kasasına gidecek. Demek ki 1 yılda degil 2 yılda amorti edilecek yatırım. KAR a bak..  Ne diyelim Allah bereket versin.

Banka, giderler düşüldükten sonra kalan geliri TFF ve kulüplere sezon sonunda ödeyecek. Kulüplere verilecek gelir payı  AKTIFBANK'da duracak, sezon sonuna kadar kulüpler paraya dokunamayacak Taraftar /Kredi kartlarını verecek olan AKTIFBANK, parayı sezon sonunda kulüplere aktaracak aynen UEFA gelirleri gibi. Bu sistemin amacı kuluplere verilecek cezaların kaynakta alınması ve Kulupler uzerinde Demoklesin Kılıcı nın sallanması. Kuluplerin bu gelirlere mahsuben AKTIFBANK tan kredi almasının saglanması da baska bir YOL GOSTERME :))) Bu gelirler TEMINAT gosterilecek, TEMLIK edilecek ve Kulupler AKTIFBANK a yonlendirilecek.

Peki  Fenerbahce’nin Galatasaray’ın çıkardığı taraftar kartlar ne olacak ?  E-BILET kart sistemiyle takımların çıkardığı taraftar kart ve bunlardan elde ettiği gelirler de çöpe gidecek. Bu takımların içinde en büyük zararı 310 bin taraftar karta sahip olan Fenerbahçe’nin göreceğini herhalde tahmin edersiniz.

Unutulmaması gereken ve en çnemli konulardan biri de E-bilet sisteminde taraftar her şeyiyle fişlenecek, statta her anı kamerayla izlenecek. Seyirci, bilet ya da kombine satın alabilmek için vatandaşlık numarası, fotoğraf, ev adresi ve kimlik bilgilerini bankaya beyan edecek. Bu bir tür BİG BROTHER WATCHING YOU olayının artık her kişinin yüz taramasına kadar izlenmesi anlamına geliyor

Bilet satın alabilmek için vatandaşlık numarası, fotoğraf, ev adresi ve kimlik bilgilerinin ‘beyan’ istenmesinin ardında fişleme amacı olduğu iddiaları dillendiriliyor. Hukukçulardan, elektronik bilet gerekçesiyle ülke çapında vatandaşlardan bilgi toplamanın ‘fişleme’ sayılacağı ve insan haklarına aykırı olduğu görüşünü belirtenler var.

Sistemin, tepki gösteren-isyan eden-hak arayan kesimi bu yolla gözlem altında tutma çabası olduğu vurgulanıyor. Tribündeki en ufak bir protesto sonrasında, toplu gözaltılarla, taraftarlar arasındaki muhaliflerin baskı altına alınması söz konusu.

TFF idarecileri, yeni yasadaki elektronik bilet uygulamasının kameralı statlarda gerçek amacına ulaşacağını bildiriyor ve “Eskiden statlarda olay çıkaranlar için kimlik doğrulaması yapılamıyordu. Bu sayede eğer tribünde küfür ettiği veya yasayı çiğnediği belirlenen bir kişi varsa tespit edilecek ve yakalanıp adalete teslim edilecek” diyor.

Hukukcular, kameralı takip sisteminin, holiganizm dışındaki olaylara karışan kişileri tespit etmek için de kullanılabileceğini ve bunun futbolu olumsuz etkileyeceğini soyluyor: 'Sahalarımızda gerçekleşen holiganizm dışındaki sosyal eylemlerle ilgili de bu kayıtların Cumhuriyet Savcıları tarafından delil olarak kullanılabilme imkanı tabii ki de mevcuttur. Önemli olan yasa koyucunun bu kayıtların tutulmasıyla ilgili hukuki altyapıyı sağlıklı bir şekilde oluşturmasıdır. Aksi takdirde söz konusu uygulamanın farklı sonuçlar doğurması bir eğlence sektörü olan futbolu olumsuz etkileyecektir.'

 

Gelelim bu E_BILET projesini CALIK NASIL ALDI hikayesine.. Prosedure BAKALIM.

Futbol Federasyonu, SÜPER LİG ve BANK ASYA'da bulunan kulüplerin stadyumlarında E-Bilet sistemi için bir İHALE YAPTI (Temmuz 2013)

Ihale E BILET tasarımı, tedariki, entegrasyonu, devreye alınması, çalıştırılması ve bakımı için bir merkezi sistem entegratörü seçmek amaclı

E-BILET İhalesini Netaş ve E-Kent (E-Kent Teknoloji ve Ödeme Sistemleri) Konsorsiyumu KDV dahil 100 milyon lira bedelle kazandı.

TFF ile sozlesme 27/08/2013 günü imzalandı. Netaş hisseleri açıklamadan sonraki ilk iş gününde yüzde 8.97 oranında prim yaptı.

NETAŞ’ın yüzde 53 hissesi OEP ( One Equity Partners) ve RHEA Rhea Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş Ortaklıgına ait.

İhaleyi kazanan grubun Lider Şirketi E-Kent, Çalık Holding’in AktifBank’la ilişkili kuruluşu. İhale verildiğinde Çalık Holding’in CEO’luk görevini Başbakan Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak yapıyordu

4 şubesi olan AktifBank, kendisi şube açmak yerine, PTT şubeleri üzerinden hizmet veriyor. Yani PTT’yi taşeron olarak kulanıyor

PTT nin,Ucuz Para Transferi (UPT) sistemi uygularken ortaklık için kamu bankalarına öncelik tanıması beklenirdi.ama Aktif Bank’ı tercih etti

AktifBank, Çalık'in bankası. En ucuz para havalesinden 7.5 lira alındığı düşünülürse ortada dönen paranın büyüklüğü az çok tahmin edilebilir

Fazla UZATTIK cevap bekleyen soruları soralım :

  • Ticari bir sözleşme neden yasaya tabi tutularak zorunlu kılındı.?
  • Mevduat bankası olmayan AktifBank neden tercih edildi
  • E-Bilet sistemi başlarken karışıklık olacağı bilindiği halde neden sezon bitmeden uygulamaya konuldu?
  • Gelirler neden sezon sonunda ödenecek? AktifBank gibi küçük bir banka 500 milyon dolarlık gelirin garantisini nasıl verecek?
  • AKTIFBANK iflas ederse, kulüplerin zararını kim karşılayacak?
  • TFF, E-Bilet’ten gelen gelirleri kulüplere nasıl pay edecek? Fenerbahce ile Elazığspor arasındaki fark neye göre belirlenecek?
  • Federasyonun bu parayı kulüplere tehdit olarak kullanmasının önüne nasıl geçilecek
  • Tamamiyle kulüpleri ilgilendiren bir konuda, kulüpler sözleşmenin herhangi bir yerine neden hiç dahil edilmedi?
  • E-Bilet’te uyum sorunu yaşanabileceğine dikkat çeken Kulüpler Birliği’nin, uygulamanın gelecek sezona uzatılması” talebi neden reddedildi?
  • 5 yıllık olması planlanan sözleşme neden 10 yıla çıkarıldı?
  • Hiçbir güvenlik gücü olmamasına rağmen elektronik sistemlerin zarar görmesi halinde neden kulüpler sorumlu tutulup zararı ödeyecek?

E-Bilet 6222 Sayılı yasa gereği

31/3/2011 tarihli ve 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 11. maddesinde federasyonların görev, yetki ve sorumlulukları şöyle sıralanıyor:

a) Milli müsabakalarda, spor müsabakasına seyirci olarak girecek kişilerin kontrolünü yaptırmak, haklarında seyirden yasaklanma tedbiri bulunanların spor alanlarına girişlerini engellemek ve tespit edilenleri genel kolluk kuvvetlerine bildirmek.

b) Elektronik kartlı bilet sistemine geçilen müsabakalarda;

1) Bilet organizasyonu ve seyircilerin müsabaka alanlarına giriş ve çıkışına ilişkin kontrol ve denetimi gerçekleştirmek ve bu amaçla bünyesinde merkezi kontrol sistemi oluşturmak ve kurulacak sistemi kulüplerin hizmetine sunmak.

2) Elektronik kart oluşturmak amacıyla alınacak kişisel bilgileri merkezi veritabanında tutmak ve bu veritabanını Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın erişimine açık tutmak ve veritabanları arasındaki erişimi sağlamak.

3) Sistem üzerinden merkezi satışları gerçekleştirmek, kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlamasını yapmak, haklarında seyirden yasaklanma tedbiri bulunanlara bilet satışı yapılmaması için her türlü tedbiri almak.

c) Kanunun 11’inci maddesinde tanımlanan suçlardan dolayı mahkûmiyetle birlikte haklarında Türk Ceza Kanunu’nun 53’üncü maddesi hükümlerine göre yasaklanma kararı verilen kişilerin belirlenen yasak süresince yönetim ve denetim organlarında görev almamasını sağlamak.

ç) Kanun hükümlerine göre hakkında güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanma kararı verilen kişilerin yasak süresince federasyon yönetiminde yer almamasını ve spor müsabakalarında hakem, temsilci veya gözlemci olarak görev almamasını sağlamak.

d) Özel güvenlik görevlileri yerine görevlendirilen genel kolluk görevlilerinin kanunda belirtilen harcırahlarını müsabakada görev alan genel kolluk kuvvetlerine ilişkin listenin il veya ilçe emniyet müdürlükleri tarafından federasyona bildirilmesinden sonraki 15 gün içerisinde görevlendirilen genel kolluk görevlilerinin hesabına yatırılmasını sağlamak.

e) Biletsiz seyirci girişini önleyici tedbirler aldırmak ve denetlemek.

f) Gözlemci polise Türkiye Futbol Federasyonu’nun belirleyeceği esaslara uygun olarak spor alanlarının ilgili bölgelerine girebilecek şekilde akreditasyon kartları düzenlemek...

 Gelelim Türkiye’deki Statların yeterli olup olmadığına..

* Sivas 4 Eylül Stadı: 15 bin seyirci kapasiteli, kamera sistemi zayıf

*Akdeniz Üniversitesi Stadı (Antalya): 7 bin kapasiteli, kamera sistemi zayıf

*Ankara 19 Mayıs Stadı: 20 bin kapasiteli, kamera sistemi var

*Atatürk Olimpiyat Stadı: 76 bin kapasiteli, kamera sistemi var

*Bursa Atatürk Stadı: 25 bin kapasiteli, kamera sistemi var

*Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı (KDÇ.Karabük): 8 bin kapasiteli, güvenlik sistemi zayıf

*Elazığ Atatürk Stadı: 15 bin kapasiteli, kapalı devre kamera sistemi var

*Eskişehir Atatürk Stadı: 18 bin kapasiteli, kamera sistemi zayıf

*Avni Aker Stadı (Trabzon): 29 bin kapasiteli, kamera sistemi zayıf

*Kâmil Ocak Stadı (G.Antep): 17 bin kapasiteli, kamera sistemi zayıf

*Kayseri Kadir Has Stadı: 40 bin kapasiteli, kamera sistemi var

*Konya Atatürk Stadı: 22 bin kapasiteli, kamera sistemi zayıf

*Manisa 19 Mayıs Stadı (Akhisar B.): 17 bin kapasiteli, kamera sistemi zayıf

*Recep Tayyip Erdoğan Stadı (Kasımpaşa - Beşiktaş): 15 bin kapasiteli, kamera sistemi var

*Şükrü Saracoğlu Stadı (F.Bahçe): 52 bin kapasiteli, kamera sistemi var

*Türk Telekom Arena (G.Saray): 52 bin kapasiteli, kamera sistemi var

*Yeni Rize Şehir Stadı: 16 bin kapasiteli, kamera sistemi var.

 Türkiye hazır mı?

 

Bilet organizasyonları ve taraftarların spor alanına giriş sorumluluğu federasyonlarda. Bu noktada federasyonlar ve kulüpler arasında anlaşmazlıklar yaşanabilecek. Çok sayıda kulübün stada taraftar çekebilmek için dağıttığı ‘ücretsiz’ biletler, yeni yasayla tarih olacak. Maçlara gidecek taraftarların elektronik kartları edinebilmesi, bunları sürekli kullanabilme durumu karmaşık bir halde... Sezon başında taraftar, kombine kart mı yoksa elektronik bilet mi alacak, bunların satışını kulüpler mi, ilgili federasyonlar mı yapacak soruları akıllara takılıyor. Elektronik sistemle kendi adına bilet alacak bir taraftar, stad turnikelerine kimlik bilgileriyle fotoğrafı yüklendiği için kartını başkasına devredemeyecek. Şehir dışından gelen bir kişi, izlemek istediği maça nasıl gidecek, kartını veya biletini ne şekilde alacak bilinmiyor. Ülkede büyük kulüplerin seyirci sorunu yaşamayacağı hesaplansa dahi; yeni yasayla özellikle Anadolu ekiplerinin durumu daha kötü hale gelebilecek. Tribünlerini her maç düzenli doldurma konusunda sıkıntı yaşayan PTT 1. Lig, Spor Toto 2. ve 3. Lig takımları elektronik kart sistemine adapte olma, stada taraftar getirme açısından sorunlarla burun buruna kalacak.