DÜŞEN HELİKOPTER İLE İLGİLİ ŞOK SORU

DÜŞEN HELİKOPTER İLE İLGİLİ ŞOK SORU

Enkaz bölgesine alınan güvenlik önleriyle basın mensupları dahil kimse yaklaştırılmıyor.

İZMİT'te bulunan Cengiz Topel Havaalanı'ndaki Deniz Hava Üs Komutanlığı'ndan eğitim için Konya'ya gitmek üzere dün havalandıktan sonra Kartepe'ye düşen ve 4 askerin şehit olduğu Sikorsky helikopterin enkazında, kaza kırım ekibi incelemelere başladı. 1'i binbaşı, 1'i üsteğmen, 2'si astsubay olan 4 şehidin cenazeleri yarın Deniz Hava Üs Komutanlığı'nda yapılacak törenin ardından toprağa verilecek.

UZMANLARDAN ŞOK SORU

İlk belirlemelere göre helikopterin nedeni anlaşılmaz bir şekilde belirlenmiş rotasında ayrıldığı ve düştüğü yerin bu nedenle geç tespit edilebildiği bilgileri edinildi.Uzmanlar pilotların neden dağlık bölgeye yöneldiklerinin anlaşılır bir açıklaması bulunmadığını, ancak teknik detaylardan sonra bu kuşkulu sorunun çözüme kavuşabileceğiniz söylüyorlar. Enkaz bölgesine alınan güvenlik önleriyle basın mensupları dahil kimse yaklaştırılmıyor.

KONYA'YA PLANLI EĞİTİM TATBİKATINA GİDİYORLARDI

Konya'da bugün başlayan ve 17 Ekim'e kadar sürecek planlı eğitim faaliyetine katılmak için 1'inci Pilot Deniz Pilot Binbaşı Deniz Akdeniz'in yönetimindeki S- 70B Sikorsky tipi helikopter, dün saat 12.18'de havalandı. Ceniz Topel Havaalanı'ndaki Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Deniz Hava Komutanlığı'ndan havalanan helikopterle 7 dakika sonra 12.25'de radar bağlantısı kesildi. Helikopterle bir daha bağlantı sağlanamayınca CN235 arama uçakları ve kurtarma helikopterleri havalanarak bölgeyi taramaya başladı. Dün gece geç saatlere kadar süren aramalara Jandarma, AKUT, AFAD, Mahalle Afet Gönüllüleri ve askerler katıldı. Aramalar önce Kartepe İlçesi'ne bağlı Balaban Örnekköy sırtlarında Kartepe Ormanlarının içlerinde yoğunlaştırıldı.

PİLOTLARIN CEP TELEFONU SİNYALLERİ SAYESİNDE YER BELİRLENDİ

Bu bölgeden bir süre, pilotların cep telefonlarından sinyal alındığına dair bilgiler gelmeye başladı. Saat 21.00 sıralarında gelen bazı bilgiler doğrultusunda aramalar bu kez Samanlı Dağları'nın 1850 metrelik zirvesiyla en yüksek noktası olan Samanlı Kartepe'de, Green Park Otel ve kayak merkezinin biraz altında Karaardıçlı Mevkii'ne kaydırıldı.

52547_86701_13102014115843_9.jpg

SIK ORMANLIK VE DERE YATAĞINDA BULUNDU

Helikopterin enkazı burada sisin etkili olduğu vadi içinde yaklaşık 40 metre yüksekliğinde ağaçlarla kaplı dere yatağında olduğu tesbit edildi. Gece yarısına doğru ekipler buraya girerek helikoptere ulaşdı. Helikopterin pilotları Deniz Pilot Binbaşı Deniz Akdeniz ve Deniz Pilot Üsteğmen Çağrı Ceyhan ile Radadar Astsubay Kıdemli Üstçavuş Mehmet Karakaşoğlu ve Denizaltı Savunma (DSA) Astsubay Üstçavuş Ömer Burak Öğüt'ün şehit oldukları anlaşıldı. 

BÖLGEYE KİMSE YAKLAŞTIRILMADI

Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele de dün gece helikopterin yerinin tesbit edildiği haberi gelir gelmez buraya hareket ederken, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da olay yerine gitti. Kaza ardından bölgede geniş güvenlik önlemleri alındı ve bölgeye kimse yaklaştırılmadı. Kaza nedeninin belirlenmesi için bugün askerlerden oluşan Kaza Kırım ekibi de geldi. 

Subay ve astsubaylardan oluşan ekip bölge sık ağaçlarla kaplı olduğu için kaza yerine metrelerce uzunluğunda halat kullanarak indi. Bu arada helikopter enkazına ulaşılabilmesi için köylülerin yardımıyla buradaki sık ağaçların bir bölümü kesilerek yol açma çalışmaları da başlatıldı. Kazanın neden kaynaklandığı, telsiz konuşmaları ve kaza kırım ekibinin çalışmalarından sonra belirleneceği bildirildi. 

Helikopterde şehit düşen 4 asker için yarın Kartepe İlçesi'ndeki Deniz Hava Üs Komutanlığı'nda tören yapılacağı, daha sonra da ailelerinin belirlediği yerlerde toprağa verileceği ifade edildi.


CENAZELER YARIN TOPRAĞA VERİLECEK

Şehitler için yarın saat 09.30'da Kartepe İlçesi'ndeki Cengiz Topel Havaalanı'nda bulunan Deniz Hava Üs Komutanlığı'nda tören yapılacak. Şehitlerin cenazeleri daha sonra memleketlerine gönderilecek. Deniz Pilot Binbaşı Deniz Akdeniz'in cenazesinin yarın öğleyin Gölcük Değirmendere'de toprağa verilecek. Deniz Pilot Üsteğmen Çağrı Ceyhan İstanbul Ataköy'de, Radar Kıdemli Üstçavuş Mehmet Karakaşoğlu Ankara'da, DSA Astsubay Çavuş Ömer Burak Öğüt Eskişehir'de toprağa verilecek.

52547_86701_13102014115843_2.jpg

NEDEN GÜNEYE YÖNELDİ?

Kocaeli'nde Kartepe'ye düşen Deniz Kuvvetleri'ne ait helikopterin neden dağlık alana gittiği akılları karıştırdı. Olay, kaza kırım heyetinin yapacağı araştırma sonrasında aydınlatılacak. Uzmanlar, askeri üsten havalanan helikopterin doğu veya batı yönlerini kullanabileceğine dikkat çekerken, "Güneyde dağlık alan bulunuyor. Helikopterde çok gelişmiş cihazlar bulunuyor. Ancak neden pilotlar bu rotayı kullanmaya karar verdi" görüşünü ortaya attı. Uzmanlar, kullanılan cihazların arıza yapma olasılığı hakkında "Bu oran imkansız denebilecek kadar düşük. Ancak tüm bu soruların cevapları, kaza kırım heyetinin yapacağı çalışma ile çözülecek. Cihazlar, kaza kırım heyetiyle birlikte imalatçı Sikorsky'nin ekibi tarafından da incelenecek" dedi.

GÖRÜŞ DÜŞÜKTÜ

Olayın olduğu saatlerde görüş şartlarının düşük olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Sis olsa bile belirli limitlere göre kule kalkışa izin verir veya vermez. Ancak bu olayda neden pilotların güneye doğru gittiklerinin iyi araştırılması gerekiyor" diye konuştu.

UÇUŞ TECHİZATLARI DA ÇIKARILDI 

Kaza Kırım ekiplerinin incelemelerini sürdürdüğü helikopterin bulunduğu alana inip çıkmak son derece güçlükle gerçekleştirilirken, son olarak burada şehitlere ait uçuş techizatlarının bulunduğu çantalar da çıkarıldı. Kazayı inceleme için Ankara'dan da yeni ekipler geleceği belirtildi.

BABALARININ ŞEHİT OLDUĞUNU BİLMİYORLAR

Dünkü helikopter kazası tüm ülkeyi yasa boğdu. Helikopterimizin pilotları Dz.Plt.Bnb. Deniz Akdeniz, Dz.Plt.Ütğm. Çağrı Ceyhan ve Rad.Astsb.Kd.Üçvş. Mehmet Karakaşoğlu ile birlikte şehit olan DSA (Denizaltı Savunma) Astsb.Üçvş. Ömer Burak Öğüt'ün Gölcük'ün Değirmendere semtinde oturan ailesi de perişan oldu. Ömer Burak Öğüt'ün eşi Eda Öğüt sinir krizleri geçirirken, 3 yaşındaki Bekir Bora ve 1 yaşındaki Berk Buğra, olanlardan habersiz evin bahçesinde dayıları Emre Delioğlu ile birlikte oyalanıyordu. Dedeleri ise, 3 yaşındaki Bekir Bora'nın gece yarısı uykusundan uyanarak hiç bir şeyin farkında olmamasına rağmen sürekli olarak "baba" diye ağladığını söyledi.


KUVVET KOMUTANINDAN ZİYARET

Deniz kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, bugün akşam saatlerinde şehit Pilot Binbaşı Deniz Akdeniz'in Kocaeli'nin Başiskele İlçesi'ndeki evine giderek eşi avukat Suna Akdeniz'e başsağlığı ziyaretinde bulundu.

Şehit Deniz Pilot Binbaşı Deniz Akdeniz'in evi, yakınları tarafından Türk bayraklarla donatıldı. Aynıca binanın girişine de şehit Binbaşı'nın büyük boy bir fotoğrafı asıldı. 

Kocaeli Barosu'na kayıtlı avukat olan eşi Suna Akdeniz'in, helikopterin bulunması ve eşinin diğer silah arkadaşlarıyla birlikte şehit olduğunun bildirilmesi üzerine baygınlık geçirdiği ve sakinleştirici iğne yapıldığı öğrenildi. 

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu da bu akşam saatlerinde, evi ziyaretçi akınına uğrayan şehit eşi Suna Akdeniz'e başsağlığı ziyaretinde bulundu. Oramiral Bostanoğlu'na bazı amirallerle yüksek rütbeli diğer subaylar da eşlik etti. Oramiral Bostanoğlu'nun diğer şehitlerin evlerine de giderek tek tek ziyarette bulunacağı öğrenildi.

52547_13811_13102014134209_3.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı