DÜNYANIN EN PAHALI SAATİ BAKIN KAÇA SATILDI

DÜNYANIN EN PAHALI SAATİ BAKIN KAÇA SATILDI

Çağlayan'ın saati bu hikayede konu edilen saatin yanında işportada satılan saat gibi kalıyor

 

Courtesy of Sotheby Henry Graves Supercomplication isimli bu saat Cenevre’deki Sotheby’s müzayedesinde 24 milyon dolar rekor fiyata satıldı. Michael Clerizo imzası ile WSJ'de yer alan haberin çok ilginç bir hikayesi var. Türkiye 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonları sırasında Eski Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan'a ait yaklaşık 300 bin frank değerinde olan saati dünyanın en pahalı saati sanıyordu ama Çağlayan'ın saati bu hikayede konu edilen saatin yanında işportada satılan saat gibi kalıyor. işte o saat ve hikayesi.

ZENGİNLER ARASI REKABETİN SONUCU ORTAYA ÇIKMIŞ

24 farklı fonksiyona sahip olan saat dünyanın en ünlü saati olarak biliniyor. Ancak saatin arkasındaki hikaye İsviçre saat endüstrisinin 20. yüzyılda nasıl çalıştığını da çok iyi şekilde gözler önüne seriyor.

Saat oldukça zengin iki kişi arasında yaşanan bir rekabetin ürünü: New Yorklu bir bankacı olan Henry Graves ile Ohio eyaletinden otomobil üreticisi James Ward Packard. Saatlere tutkulu olan bu iki adam o zamanın en karmaşık saati olan Patek Philippe’i geçecek saati kimin yapabileceği konusunda centilmence bir yarış içerisine girdiler. Bu saatin sahip olduğu özellikler zamanında bir saatin sahip olduğu en fazla fonksiyonu içeriyordu. Takvim, kronograf, dakika yenileyici gibi…

9-this-patek-philippe-pink-gold-perpetual-calendar-chronograph-wristwatch-sold-for-228-million-at-christies-in-may-2007.jpg

İLK ÖNCE PACKARD 16 FONKSİYONLU SAATİ ÜRETTİ

1916 yılında Packard ürettiği 16 fonksiyonlu cep saati ile öne geçti. 1925’te ise Graves 24 fonksiyona sahip bir saat ile Packard’a yanıt verdi.

Ancak bu tatlı rekabet Packard’ın 20 Mart 1928’de ölümü ile üzücü bir şekilde sona erdi. Packard’ın, karşısına çıkan bu saate karşı bir planı var mıydı? Hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Bildiğimiz şey Graves’in yaptığı o zamanın en kompleks saati nedeniyle mutsuz olduğu. Kendisi bu saatten ötürü fidye isteyebilecek kişilerce torunlarının kaçırılmasından korkuyordu. Hatta bu saati bir göle atmayı bile düşündü. Sonunda kızı Gwendolen, Graves’i ikna etti ve saat 1969’a kadar ailede kaldı.

henry-graves-jr-patek-philippe-supercomplication-pocket-watch-sells-for-a-record-24-million-at-a-sothebys-auction-in-geneva2.jpg

ÜRETİM SÜRECİ NASIL GERÇEKLEŞTİ

Bu süper fonksiyonlu saat Patek Philippe ismini akıllara getiriyordu. Ancak bu saatin şirketin Cenevre’deki atölyelerinde üretildiği anlamına gelmiyor. 1925’te bu saati üretmek o zamanın girişimcileri için çok öte bir durumdu. Cenevre merkezli saat üreticileri genellikle saatlerini İsviçre’nin saat üretim bölgesi le Vallée de Joux’taki üreticilere fason olarak yaptırıyordu.

Sotheby’s kataloğuna göre bu süper fonksiyonlu saatin üretimde dokuz atölye çalıştı. Bunlardan biri projenin yönetiminden, diğeri kasasından bir diğeri ise sevk mekanizmasından sorumlu idi.

Kaynak:Haber Kaynağı