Dünyanın en pahalı pasaportu hangi ülkede?

Dünyanın en pahalı pasaportu hangi ülkede?

Dünyanın en pahalı pasaportu Türkiye’de.

Ehliyet yenileme ücreti 101’den 15 TL’ye indi

EHLİYET yenileme ücretinin gelen tepkiler nedeniyle 101 liradan 15 liraya düşürülmesinin ardından bu kez de pasaport harçları tartışma yarattı. Türkiye’de 10 yıllık bir pasaporta sahip olmak için 513 lira bedel ödenirken İspanya’da ise pasaport için 46 lira alınması, “500 liraya pasaport olur mu?” sorusuna neden oldu.


‘Pahalı pasaport eşitliğe aykırı maliyetine inmeli’ 
Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Avukat Şükran EROĞLU:

PASAPORTA dünyada en fazla para ödeyen ülkeyiz. Harçlar bir kazanç kapısı olmamalı. Devlet tüketicinin sırtından birtakım kalemleri kapatmaya çalışmamalı. Pasaport bedelini maliyetine indirgemeliler ki herkes bu hizmetten eşit olarak yararlansın. Bedel yüksek olduğu için birçok insan bu hizmetten yararlanamıyor.


‘Otomatik olarak zamlanan tek pasaport bizimki’
Seyahat Özgürlüğü Gönüllüleri grubunun kurucusu Suat ÖZÇELEBİ:

TÜRK pasaportu dünyanın en pahalı pasaportu. Türkiye nüfusu 76 milyon ama sadece 7 milyon insanın pasaportu var. Asgari ücret 801 lira, pasaport 513 lira. Bu insanlar gezmesinler mi? Şu anda Twitter’da “Pasaporta 513 lira veremem” etiketiyle kampanya yapıyoruz. 3 yıl önce kurulduk ve yaptığımız kampanya ile Haziran 2010’da pasaport fiyatlarını yüzde 50 düşürttük. Fakat dünyada otomatik zamlanan tek pasaport Türk pasaportu. Çünkü değerli kâğıt olduğu için her yıl yeniden değerlenme oranında zamlanıyor. Pasaportun ücreti aslında 72 lira, gerisi harç. Fahiş pasaport ücreti insanların seyahatini engelliyor. Seyahat özgürlüğüne göre Anayasa ihlali söz konusu. Talebimiz, bu ücretin dünya ortalamasına çekilmesi ve otomatik zam kıskacından çıkarılmasıdır.


‘Devletin kâr etmesi söz konusu olamaz’ 
İstanbul Ünv. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil AKKANAT:

DEVLET fonksiyonları itibarıyla birtakım işleri, yaptığı hizmetleri vesile kılarak kâr etme esası üzerine oluşan bir yapı değildir. Maliyet neyse onu alması esastır. Eğer pasaportun maliyeti 513 liraysa ücreti 513 lira alınmalı. Değilse devletin fonksiyonuna ters bir durum söz konusu olur. Bu tür işlerde hizmetin görülmesi esastır. Devletin kâr etmesi diye bir şey söz konusu olmaz. Pasaportun maliyetini bilmek ve ona göre bir değerlendirmede bulunmak gerekir.


‘Fiyatı gelir düzeyine göre değişir’
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Bşk. Timur BAYINDIR:

PASAPORTUN pahalı olup olmadığı insanların gelir düzeyiyle ve ihtiyacıyla alakalı bir konu. Bodrumdan bir Yunan adasına gidip geleceksem çok paradır, ama yurtdışında kalacaksam çok para değildir. Bunlar elektronik pasaportlar, bu nedenle bir maliyeti söz konusu. Maliyetler 50 liraysa 500 lira çok, ama maliyet 475 liraysa 500 lira çok değil. Pasaportun ucuz olmasında fayda var. O zaman vatandaşlar pasaportu daha rahat alır, daha çok gezer. Ama şu da var; “Pasaport almak istemiyorum” derseniz kimse sizi zorlamaz.


‘Eve kadar gönderiyorlar bunun bir bedeli olmalı’
TURSAB Başkanı Başaran ULUSOY:

2000 yılında yurtdışına çıkanların sayısı 556 bin kişiydi. Şimdi ise yolcu sayısı 7-8 milyona dayandı. Demek ki pasaport alanlar çoğalıyor. Çoğaldıkça alınan harcın düşmesi lazım. Maliyetler düşüyor. İspanya’da pasaport 35-40 Euro’ya geliyor. Bizde artık her ilçeden pasaport veriliyor. Çok güzel teknolojiyle pasaportlar evlere kadar gönderiliyor. Gayet medeni bir iş yapılıyor. Bunun karşılığında bir bedel alınacak ama aşırı olmamalı. Vatandaştan kârdan ziyade hizmet karşılığı bedel alınması gerekir.


TÜRKİYE’DE PASAPORT BEDELLERİ 
* 6 aya kadar olan pasaportlara 72 liralık defter bedeliyle birlikte 164 lira, 
* 1 yıllık pasaporta 207 lira, 
* 2 yıl için olan pasaporta 292 lira, 
* 3 yıl için olan pasaporta 385 lira ödeniyor. 
* 4-10 yıl arası olan pasaportlara da yine defter bedeliyle birlikte 513 lira ödeme yapılıyor.