DÜNYADAN ERDOĞAN'A DİNSEL BASKI ELEŞTİRİSİ

DÜNYADAN ERDOĞAN'A DİNSEL BASKI ELEŞTİRİSİ

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olduğu taktirde hoşgörüsüzlük ortamı yaratacaK

İngiliz Financial Times gazetesinde Daniel Dombey imzalı yazıda, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olduğu taktirde hoşgörüsüzlük ortamı yaratacağından korkulduğu ileri sürüldü. Yazıda Alevilerin Erdoğan'ın başbakanlığı boyunca bir kenara itildikleri duygusuna sahip oldukları belirtildi. Alevilerin Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması halinde daha da denetlenemez bir iktidar odağı olacağından korktukları kaydediliyor.

SEÇİLİRSE YENİ BİR REJİM GELECEK

CNN Türk'te yer alan habere göre yazıda, Erdoğan’ın yetkilerini daha da arttıracağı, yürütmenin başı tarzı bir cumhurbaşkanlığı için mücadele verdiği vurgulandı.

“Birçok Alevi, liderliği sosyal gerginliği derinleştiren ve otoritarizme kadar uzanan bir başbakanın, cumhurbaşkanı olarak daha da az denetime tabi olmasından korkuyor” denilen yazıda; Okmeydanı Cemevi Başkanı Zeynel Şahin’in, “Eğer seçilirse, Erdoğan ile yeni bir rejim gelecek. Türkiye zaten kutuplaşmıştı: bu kutuplaşma daha de derinleşecek, toplumlar arası sorunlar daha da kötüye gidecek” şeklindeki ifadesine yer veriyor.

8-15 MİLYON ALEVİ VAR

Yazı “Türkiye’nin Alevileri ile ilgili kesin bir rakam yok ama 77 milyonluk nüfusta çoğu işçi sınıfından olan 8 milyon ile 15 milyon arasında oldukları varsayılıyor” ifadeleriyle devam etti. 

Alevilerin geleneksel olarak laik Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy verdiklerini, ancak bu defa bu desteğin azalabileceğini belirten gazete, İstanbul Alevi örgütlerinin sözcüsü Vedat Kara’nın çatı aday Ekmelettin İhsanoğlu ile ilgili kuşkuları olduğunu bu nedenle Alevilerin desteğinde azalma olacağını tahmin ettiğini yazdı.

GEZİ PROTESTOSUNDA SADEC E ALEVİLER ÖLDÜRÜLDÜ

İngiliz gazetesi, son günlerde yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre Erdoğan’n AKP’sine oy verenlerin yüzde 99’unun Sünni olduğunu belirterek, “Aksine, geçtiğimiz yıl hükümet karşıtı gösteriler sırasında öldürülen protestocuların neredeyse tamamı Aleviydi” diye yazdı.

BİR KUŞKU AÇIKLAMASI DA  KERRY'DEN

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yıllık uluslararası din özgürlüğü raporunu açıklarken Amerika’nın tehdit ve baskı altında olan dini azınlıkların korunması için elinden geleni yapacağını söyledi.

46c1ab90-6d98-4b7f-80a0-98dc4e71122c_w640_r1_s.jpg

Raporda Türkiye’de anayasa ve yasalar tarafından genellikle korunan dini özgürlüklerin yine bazı yasa ve politikalarla kısıtlandığı belirtiliyor.  Türk hükümetinin 40 yıldır kapalı olan Ruhban okulunun açılması için herhangi bir girişimde bulunmadığına da dikkati çeken rapor, bazı dini grupların resmi kayıt yapmasına, arazi satın almasına ve eğitim vermesine yönelik kısıtlamaların devam ettiğini belirtiyor. 

Cemevlerinin halen resmi ibadethane olarak tanımlanmadığına  değinen rapor, dini yayma faaliyetinde bulunma iddialarıyla farklı dinlere mensup kişilerin baskı altına alındığını öne sürüyor.

Yahudi karşıtı (antisemitik) görüş ve düşüncelerin giderek artmakta olduğuna da dikkati çeken rapor,  siyasi liderlerin konuşmaları  ve hükümet yanlısı medyanın yayınlarını örnek gösteriyor.

EN ÇOK BASKI YAPAN ÜLKELER LİSTESİ

Dini özgürlüklerin sistematik bir şekilde ihlal edilip, işkence, dışlama, haksız tutuklama gibi yöntemlerle bu özgürlüklerin en çok kısıtlandığı  ülkeler listesine girenler sırasıyla; Burma, Çin, Eritre, İran, Kuzey Kore, Sudan, Suudi Arabistan, Türkmenistan ve Özbekistan. Türkmenistan listeye bu yıl ilk kez giriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı