'DÜNYADA HER YIL 1 MİLYON 250 BİN KİŞİ TRAFİK KAZALARINDA ÖLÜYOR

'DÜNYADA HER YIL 1 MİLYON 250 BİN KİŞİ TRAFİK KAZALARINDA ÖLÜYOR

-İZMİR İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Trafik Şube Müdürlüğü tarafından "Karayolu Güvenliği ve Trafik" haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada çarpıcı bir gerçeği göz önüne serdi. Emniyet Müdürü Uzunkaya,...

-İZMİR İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Trafik Şube Müdürlüğü tarafından "Karayolu Güvenliği ve Trafik" haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada çarpıcı bir gerçeği göz önüne serdi. Emniyet Müdürü Uzunkaya, dünyada her yıl 1 milyon 250 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini dile getirdi.

İzmir Emniyeti Trafik Şube Müdürlüğü tarafından 'Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası' kapsamında bugün Sabancı Kültür Merkezi'nde bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe, Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, kentte görev yapan polis müdür ve amirleri, öğrencilerle çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmasını yapan İl Emniyet Müdürü Uzunkaya, trafik kazalarına dikkat çekti. Dünyada her yıl 1 milyon 250 bin kişinin trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getiren Uzunkaya, 15-19 yaş grubu gençlerin ölüm nedenleri arasında trafik kazalarının birinci sırada, 10-14 ve 20-24 yaş grubu gençlerin ölüm nedenleri arasında ise ikinci sırada yer aldığını vurguladı.

İZMİR'DEKİ KAZALARDA 1 YILDA 300 KİŞİ ÖLDÜ

Türkiye'de, Sağlık Bakanlığı verilerine göre trafik kazaları sonucu ölümlerin bilinen tüm ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer aldığını kaydeden Uzunkaya, "İzmir'de 2004 yılı itibariyle 615 bin olan araç sayısı, 2014'te yüzde 44 artışla 1 milyon 100 bine, 977 bin olan sürücü sayısı yüzde 37 artışla 1 milyon 600 bine çıktı. İzmir'de, geçen yıl 300 vatandaşımız trafik kazalarında yaşamını yitirdi, 13 bin 806 vatandaşımız da yaralandı. Bu yılının ilk 4 ayında 100 vatandaşımız hayatını kaybederken, 2 bin 500 vatandaşımız da yaralandı. Kentimizde ayrıca motosikletin karıştığı kazalardaki artış da dikkati çekmekte olup, 2014 yılının ilk 4 ayında ve sadece kent merkezinde 10 kişi bu kazalarda hayatını kaybetmiş, bin 2 kişinin de yaralandığı görülmüştür. Aynı süre içinde kent merkezinde yapılan denetimlerde 6 bin 465 motosiklet kullanıcısı denetlenmiş, bin 404 sürücüye koruma başlığı kullanmamaktan ceza kesilmiş, 600 motosiklet trafikten men edilmiştir" dedi.

SÜRÜCÜLERE CEZA YAĞDI

Trafik polislerinin geçen yıl yaptığı uygulamalara da değinen Uzunkaya, "İzmir kent merkezinde 2013 yılında 435 bin sürücüye 60 milyon lira, 2014 yılının ilk 4 ayında ise 175 bin sürücüye 23 milyon lira para cezası uygulamıştır. Kent genelinde 2014 yılının ilk 4 aylık döneminde 63 bin 331 alkol kontrolü, 22 bin 695 radarla hız kontrolü, 93 bin 900 emniyet kemeri kontrolü olmak üzere yaklaşık 300 bin araç sürücüsünü kontrol ve denetime tabi tutmuştur. Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında 3-17 yaş grubu çocuklara yönelik 'Trafik Dedektifleri' projesi hayata geçirildi. Bu projeyle İzmir'de 2014 yılının 4 aylık döneminde 105 okula gidilerek 12 bin 428 öğrenciye eğitim verildi" diye konuştu. Trafikte, sevgi, saygı ve hoşgörü ikliminin hüküm süreceği bir kentle ülke için herkesi göreve davet ettiğini sözlerine ekleyen Uzunkaya, "Trafikte önce siz örnek olun, diğerlerinin değiştiğini göreceksiniz. Lütfen trafikte soruna değil, çözüme ortak olunuz" diyerek sürücülere mesaj verdi.

Konuşmanın ardından, trafikle ilgili hazırlanan kısa film gösterimi yapıldı. Daha sonra, İzmir Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Hilmi Gültay, Emniyet Müdürü Uzunkaya'ya plaket verdi. Öte yandan, etkinlik kapsamında düzenlenen yarışmada dereceye giren gazetecilere de ödülleri verildi.

TH(İÖ/AK)

'DÜNYADA HER YIL 1 MİLYON 250 BİN KİŞİ TRAFİK KAZALARINDA ÖLÜYOR

'DÜNYADA HER YIL 1 MİLYON 250 BİN KİŞİ TRAFİK KAZALARINDA ÖLÜYOR

Kaynak:Haber Kaynağı