DÜNYACA ÜNLÜ FİRMADAN 2015 TÜRKİYE ANALİZİ

DÜNYACA ÜNLÜ FİRMADAN 2015 TÜRKİYE ANALİZİ

2015 yılında temel makro büyüklüklerde petrol fiyatının düşük seyrine bağlı olarak bir miktar toparlanma olacağı öngörülüyor. "Ancak 2015’in yine dalgalı ve ‘düşe-kalka’ bir yıl olacağı beklentisi korunuyor

Deloitte Türkiye, petrol fiyatındaki sert düşüşün makro dengeleri olumlu etkilemesine karşın, Türkiye için 2015 yılında büyümenin potansiyelin altında seyredeceği öngörüsünde bulundu.

BÜYÜME 3.0 CİVARINDA GERÇEKLEŞECEK

Deloitte Türkiye'nin "2014 Ekonomik Görünüm: Petrol fiyatı aşağı, Türkiye ekonomisi yukarı" başlıklı raporunda, "Büyümenin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yüzde 3.0 civarında kalacağı, enflasyonun yılı yüzde 6.5-yüzde 7.0 bandında kapatacağı, cari açığın ise 35 milyar dolar seviyelerine veya GSYH’ye oranla yüzde 4,5 düzeylerine gerileyebileceği öngörülüyor" denildi.

Deloitte’un baz senaryosuna göre, 2015 yılında temel makro büyüklüklerde petrol fiyatının düşük seyrine bağlı olarak bir miktar toparlanma olacağı öngörülüyor. "Ancak 2015’in yine dalgalı ve ‘düşe-kalka’ bir yıl olacağı beklentisi korunuyor" denilen rapora göre, 2015 yılında büyümenin yine yüzde 3.0 civarında, yüzde 4.0 olan orta vadeli program (OVP) hedefinin altında olacak.

Rapora göre, petrol fiyatlarında ki sert düşüş net etki olarak bakıldığında kısa vadede Türkiye’ye nefes aldıracak bir gelişme gibi duruyor; ancak, orta-vadede büyüme dinamiklerini değiştirmenin yolu tasarruf oranlarını artırıcı, rekabet düzeyini ve yatırım ortamını iyileştirici yapısal reformlardan geçiyor.

DENGESİZ VE ZAYIF KÜRESEL BÜYÜME

Küresel ekonomi için 2015’in başı itibariyle en çok tartışılan risk unsurunun, küresel büyümenin dengesiz ve zayıf görünümü ve bu bağlamda sıklıkla telaffuz edilen "deflasyon korkusu" olduğuna da işaret edilen Deloitte raporunda, "Bu açıdan, Avrupa Merkez Bankası tarafından Haziran’dan bu yana adımların yeterli olmadığı görülüyor. Banka’nın 2015’in başlarında ABD benzeri, gerçek anlamda bir miktarsal genişleme programını başlatması bekleniyor" denildi ve şu açıklamaya yer verildi:

BÜYÜMEDE YAVAŞLAMA

"Gelişmekte olan piyasa ekonomilerine bakıldığında da, genel olarak büyümede bir yavaşlama söz konusu. ABD’de para politikasında yaşanacak ‘normalleşme’ süreci tüm GOP’lar gibi Türkiye’ye olan sermaye akımlarında da görece bir azalmaya neden olacak. Öte yandan Avrupa’daki olası genişlemeci para politikasının Türkiye’ye ne derece olumlu etkisi olacağı ise net olarak kestirilemiyor."

DEFLASYON KORKUSU

Raporda global tarafta düşük büyüme ortamı, deflasyon korkusu, Fed'den bu yıl beklenen sıkılaştırma adımlarının Türkiye ve benzer ülkelere sermaye akımlarında görece bir azalmaya yol açma ihtimali, Avrupa merkezli siyasi gelişmeler ve Rusya krizinin yanı sıra, içeride çözüm süreci, Haziran genel seçimleri ve jeopolitik riskler, risk algısını etkileyen faktörler olarak belirtiliyor.

"DÜNYA EKONOMİSİ TARİHİ GELİŞMELERE SAHNE OLUYOR"

Deloitte Türkiye CEO'su Hüseyin Gürer, raporun önsözünde, "Dünya ekonomisi yeniden tarihi gelişmelere sahne oluyor. Petrol fiyatının neredeyse yarı yarıya düşmesi, petrol ithalatçısı ülkeler ile petrol ihracatçıları arasındaki dengeleri kökünden sarsıyor. Analistler kısa vadede petrol fiyatının değil eski 100 dolar seviyelerine çıkmasını, 70-80 dolar seviyelerini bile zor göreceğini düşünüyorlar. Son günlerde 40 doların altı seviyeler dahi telaffuz edilir oldu" dedi ve şu görüşlere yer verdi:

ABD PARA POİTİKASINDAN EN ÇOK ETKİLENECEK ÜLKE

"Türkiye, 2015 yılına belirsizliklerle dolu bir ortamda, artılar ve eksilerle giriyor. Böyle bir durumda en büyük artı olarak karşımıza şüphesiz petrol fiyatındaki düşüş çıkıyor. Her ne kadar bu düşüş bazı olumsuz yan etkileri barındırsa da, sonuç olarak Türkiye ekonomisinin makro dengeleri açısından petrol fiyatının düşük seyretmesi olumlu bir tablo çiziyor. Öte yandan dış finansman ihtiyacı en yüksek ülkelerden biri olarak, ABD’de para politikasının normalleşmesinden en çok etkilenecek ekonomilerden birinin Türkiye olacağını öngörüyoruz."

"PARA POLİTİKASI CİDDİ BELİRSİZLİK İÇERİYOR"

Para politikasının da ciddi belirsizlikler içerdiğine dikkat çekilen raporda, enflasyonda yıl ortalarına doğru bariz bir iyileşme olacağı, ancak bunun kalıcı olmama olasılığının yüksek olduğu ifade edildi.

Raporda, faizlerde yumuşama olması için, önce kur tarafında kalıcı bir istikrar oluşması gerektiği belirtilerek "Bu çerçevede TCMB'nin en azından bir müddet daha temkinli duruşunu devam ettirmesi olası" ifadesi yer aldı.

DELOITTE NEDİR ?

Deloitte, 140'a yakın ülkede, 700 ofiste, çalışmakta olan 150,000 personeli ile dünyanın en büyük muhasebe, denetim, vergi ve yönetim danışmanlığı hizmeti sunan uluslararası firmalarından birisidir. Deloitte ününü; kullandığı ileri teknolojiyi nitelikli ve deneyimli uzmanlar ile bütünleştirerek dünyanın pek çok yerinde çeşitli alanlarda faaliyet gösteren binlerce kuruluşa sunduğu yüksek kaliteli hizmetlere borçludur. Müşteri portföyünde, hasılatı veya varlıkları 1 Milyar Dolar'ın üzerinde olan 740 firma bulunmaktadır. Lider durumda hizmet sunduğu sektörler arasında bankacılık, sigortacılık, tüketim maddeleri üretimi ve pazarlaması yer almaktadır.

Kaynak:Haber Kaynağı