DÜNYA MEDYASINDA AKP ZAFERİNE KUŞKU

DÜNYA MEDYASINDA AKP ZAFERİNE KUŞKU

Seçim sonuçlarının ilk belirtilerinin ardından dünya medyasından ilginç tepkiler geldi. Tıpkı Türkiye'nin % 50'yi geçen muhalefet partilerine oy veren toplamı vatandaşlar gibi dünya medyasıda AKP'nin zaferine inanmadı.

1 Kasım genel seçimlerini yakından takip eden dünyanın en büyük basın ve yayın kuruluşları seçim sonuçlarını da son dakika haberi olarak dünyaya duyurdular. Dünya medyasının ortak tepkisi ise AKP zaferini hiç beklemiyor olmasıydı. Bu durum manşetlerine biraz kuşku olarak yansıdı. İlerleyen dakikalarda ise yorumlar AKP'nin tek başına iktidarını haber veren manşetlere dönüşmeye başladı.

BBC NEWS: ERDOĞAN'IN AK PARTİSİ TEK BAŞINA İKTİDAR OLMAYI BEKLİYOR

5 ay içinde ikinci kez sandık başına giden Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisi yeniden tek başına iktidar olmayı bekliyor.

GUARDİAN: ERDOĞAN'IN AK PARTİSİ'NİN TEK BAŞINA İKTİDAR OLMASI TAHMİN EDİLİYOR

Seçimin ilk sonuçları AK Parti'nin yeniden tek başına iktidar olacağını gösteriyor. Sol kanattaki HDP ise yüzde 10 barajını aştı.

FİNANCİAL TİMES: ERDOĞAN ZAFERİN EŞİĞİNDE

Türkiye'nin iktidardaki partisi AK Parti, yeniden parlamentodaki çoğunluğu sağlayacak gibi görünüyor. Açılan sandıkların sayısı yüzde 70'e ulaşırken AK Parti'nin yüzde 50 çoğunlukla 7 Haziran'daki kaybettiği oyları bu defa geri kazandığı anlaşılıyor.

DAİLY MAİL: İKTİDARDAKİ PARTİ ÇOĞUNLUĞU GERİ ALIYOR

Türkiye son yıllardaki en şiddetli günlerle karşı karşıya kalırken bugün yapılan seçimler iktidardaki partinin yeniden çoğunluğu almayı deniyor

WASHİNGTON POST: SON SONUÇLAR AK PARTİ'NİN KAZANDIĞINI GÖSTERİYOR

Son sonuçlar 10 yıldır iktidar bulunan AK Parti'nin yeniden parlamentodaki çoğunluğu sağlayacağını gösteriyor.

NEW YORK TİMES: İLK SONUÇLAR İKTİDARDAKİ PARTİNİN KAZANDIĞINI GÖSTERİYOR

İlk seçim sonuçları iktidardaki AK Parti'nin sürpriz bir şekilde oylarını artırdığını gösteriyor. TRT'nin verilerine göre oyların yüzde 80'ininden fazlası sayılırken AK Parti'nin yüzde 50'den fazla oy çoğunluğuyla tek başına hükümet kurabileceği belirtiliyor

EL CEZİRE: TÜRKİYE'NİN İKTİDARDAKİ PARTİSİ ERKEN SEÇİMLERDE LİDERLİĞİ ÖNDE GÖTÜRÜYOR

Türkiye'nin AK Parti'si, büyük arayla liderliği önde götürüyor. Yüzde 70'ten fazla açılan sandık sonuçlarına göre, partinin yüzde 50'nin üzerinde oy aldı.


Türkiye’deki seçim sonuçları Alman basınında…

Türkiye'de yapılan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin resmi olmayan sonuçlarına ilişkin Alman basınında yer alan ilk yorumlar şöyle:

ZEİT ONLİNE: İKTİDAR PARTİSİ AKP, SALT ÇOĞUNLUĞU GERİ KAZANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi AKP, parlamentoda salt çoğunluğu elde etti. HDP meclise girmeyi az bir farkla elde edebildi.

SPİEGEL ONLİNE: ERDOĞAN'IN AKP'Sİ SALT ÇOĞUNLUĞU ELDE ETTİ

Cumhurbşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidardaki partisi Türkiye'de yapılan parlamento seçimlerinde salt çoğunluğa ulaştı. AKP gelecekte tek başına yönetebilecek. Kürt yanlısı HDP meclise kıl payı girebildi.

N-TV ONLİNE:TÜRKLER ERDOĞAN DEDİ- AK PARTİ SALT ÇOĞUNLUĞU ELDE ETTİ

Türkiye'de AKP, Haziran'da çoğunluğu kaybetmişti. Şimdi seçim sonuçları gelecekte yeniden tek başına yöneteceğini gösteriyor. O kadar güçlendi ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istediği anayasa değişikliğini referanduma götürme sayısına ulaşabilir.

Türkiye'deki seçim sonuçları Avusturya basınında

Avusturya basını Türkiye'deki milletvekilliği seçimlerini manşetlerine taşıdı. Gün boyu sıcak haber olarak geçilen seçim sonuçlarının ardından AK Parti'nin tek başına iktidarı aldığını okuyucularına duyurdular. 

Avusturya basınında yer alan seçim ile ilgili haberler şöyle:

DER STANDARD - “ERDOĞAN'IN AKP'Sİ KAZANDI"
Gazete manşetinden verdiği haberine "Erdoğan'ın partisi mutlak çoğunluğu kazandı" başlığını kullandı. 

DİE PRESSE - ERDOĞAN'IN KESİN ZAFERİ

Liberal yayınlarıyla dikkat çeken Die Presse Zeitung seçimlerin mutlak galibinin Erdoğan olduğunu yazdı. İktidarı tek başına kazanan AKP'nin oy kaybetmesi beklenirken sürpriz bir çıkışla tekrar yönetime geçtiği belirtildi.

KRONEN ZEİTUNG - "SULTAN KAZANDI"

AKP için muhafazakar parti ifadesini kullanan gazete Erdoğan için de "Sultan" diye yazdı. Gazete manşetten duyurduğu haberinde "Muhalifler seçimlerde hile iddiasında bulundu. AKP tek başına iktidarı kazandı. Erdoğan arzu ettiği başkanlık sistemi için anayasa değişikliği hayaline biraz daha yaklaştı."

Türkiye'deki seçim sonuçları İsviçre basınında...

İsviçre basını Türkiye'de yapılan genel seçimlere sayfalarında geniş yer ayırdı. 

LE MATİN GAZETESİ: ERDOĞAN'IN PARTİSİNİN ZAFERİ
Gazete haberine şöyle devam etti: "Muhafazakar Cumhurbaşkanı'nın partisi Türkiye'de genel seçimleri kazandı. Erdoğan beş ay önce kaybettiği mutlak çoğunluğu tekrar kazandı, sandıkların yüzde 99 unun açılması sonrası AKP oyların yüzde 49,3 ünü alarak meclise 316 sandalye ile girdi. Erdoğan anayasayı değiştirmek için 367 oy için çok uğraşmasına rağmen bunu başaramadı. Öte yandan 
her siyasi harekete hayır diyen MHP'nin oylarında büyük bir gerileme yaşandığı"

BLİCK GAZETESİ: ERDOĞAN'IN PARTİSİ MECLİSTEKİ ÇOĞUNLUĞU AÇIK ARA KAZANDI
Haberde şöyle denildi: "AKP mutlak çoğunluğu elde etti ve tek başına iktidar oldu. Oyların yüzde 50 sine yakın oy alan AKP mecliste tek başına hükümet olmak için gereken 550 milletvekilinin 276'sını alması gerekiyordu ki AKP 316 milletvekili kazanarak bunu başardı. İkinci olan merkez sol parti CHP oylarının sayısını bir önceki seçime göre aynen muhafaza etmeyi başarırken, aşırı sağcı parti MHP nin oylarında büyük bir gerileme yaşandı. HDP de yüzde 10 barajını ufak bir farkla zar zor geçerek mecliste kalmayı başardı ancak çok miktarda sandalye kaybetti."

24 HEURES GAZETESİ: ERDOĞAN'IN PARTİSİ PARLAK BİR İNTİKAM ALDI
Haberde şöyle denildi: "AKP beş ay önce kaybettiği salt çoğunluğu yeniden kazandı. Adalet ve Kalkınma Partisi oyların yüzde 49,2 sini alarak 550 milletvekili bulunan meclise 316 vekil sokmayı başardı. 

DÜNYA BASINI: "İKTİDAR PARTİSİNİN BEKLENMEDİK ZAFERİ"

Dünya basını, Türkiye'deki seçimleri yakından izlerken, sonuçları da kısa aralıklarla güncelleyerek okuyucularına iletti. İngiltere ve ABD'deki basın ve yayın kuruluşları seçimlerin sonuçlarını "iktidar partisinin beklenmedik bir zaferi" diye nitelendirerek, bu sonuçların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "yerini sağlamlaştıracağı" şekilde yorumladı.

Telegraph: Erdoğan'ın iktidardaki AKP'si zaferini ilan ediyor

Türkiye'nin iktidardaki partisi, pazar günü yapılan seçimlerde şok bir zafer ile parlamentodaki çoğunluğu kazandı. Bu zafer, Recep Tayyip Erdoğan'ın gücünü sağlamlaştıracak ve ülkenin otoriterleşmeye kayması korkularını artıracak.

BBC News: İktidardaki AKP yeniden çoğunluğu kazandı

Türkiye'nin Adalet ve Kalkınma Partisi, haziran ayında kaybettiği çoğunluğu kritik genel seçimde yeniden kazandı.

Guardian: AKP Türkiye'de tam çoğunlukla yeniden iktidar oldu

Türkiye'nin güçlü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisi AKP'nin seçimlerde tek parti hükümeti kurabilecek gücü kurmasıyla gücünü sağlamlaştırdı.

Türkiye'de beş ay içinde yapılan ikinci seçimler, AKP'nin Haziran ayında ilk defa tek başına iktidar olma çoğunluğunu elde edemediği sonuçların ardından giderek yükselen terör ve şiddet olaylarının içinde gerçekleşti.

Sky News: İktidardak AKP Türkiye seçimlerinde zaferini ilan etti

Türkiye'deki seçimler AKP'nin zaferi ile sonuçlandı. Oyların yüzde 49'u zor durumdaki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a döndü. Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, "Bugün demokrasi ve halkımızın zaferidir" diye konuştu.

Independent: Cumhurbaşkaı Erdoğan sürpriz sonuçlarla oyların çoğunu alarak yerini sağlamlaştırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki genel seçimlerde kesin bir zafer kazanırken, partisi AKP, parlamentodaki sandalyelerin çoğunu alarak diğer üç muhalif partiyi mağlup etti.

CNN: Türkiye'nin iktidar partisi kazandı

Seçmenler Türkiye'nin iktidardaki partisi AKP'yi sürpriz bir sonuçla iktidara taşıdı. Genel seçimlerde büyük beri geri dönüş yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığını yaptığı AKP, tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğa erişti.

Time: Türkiye'nin iktidar partisi seçimleri kazandı

Türkiye'nin iktidardaki muhafazakar partisi pazar günkü parlamento seçimlerinde, muhalefetin umutlarını suya düşürerek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetimini sağlamlaştırarak beklenmedik bir zafer kazandı.

RUS BASINI, TÜRKİYE'DE 1 KASIM'DA DÜZENLENEN GENEL SEÇİM SONUÇLARINA GENİŞ YER VERDİ

Başlıca Rus haber ajansları ve gazeteler Türkiye'deki seçim sonuçlarını şöyle yansıttı:

Ria Novosti: AKP iktidar olmaya devam edecek

Türkiye'de düzenlenen genel seçimler, oyların büyük çoğunluğu alan ve tek başına iktidar olma imkanı sağlayan AKP'ye zaferi getirdi. Seçmenlerin büyük çoğunluğu Ankara, İstanbul ve Antalya gibi kilit bölgelerde de AKP'yi tercih etti. CHP de yüzde 10'luk barajı aşan partiler arasında yer alıyor.

İtar Tass haber ajansı: AKP oy çokluğunu geri kazandı

AKP halkın büyük çoğunluğunun desteğiyle tek başına iktidar statüsünü aldı. Türkiye Anayasası'na göre, partinin tek başına hükümet kurması için en az 276 milletvekili çıkarması gerekiyor. 7 Haziran seçimleri sonucunda AKP sadece 258 milletvekili çıkarmıştı. 

Rossiyskaya Gazeta: Seçimlerde lider AKP

Türkiye'de düzenlenen 1 Kasım genel seçimlerde, liderliğe AKP yükseldi. AKP'nin en ciddi 3 rakibi CHP, MHP VE HDP de yüzde 10'luk barajı aştı. 

Vesti.ru: Hükümeti AKP kuracak

Türkiye'de 1 Kasım genel seçimleri AKP kazandı. Seçimlerden sonra açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sağlıklı bir seçim sistemi için, bürokrasinin siyasete ayak bağı olmayan bir Türkiye için, darbe anayasalarını bırakarak, sivil ve özgürlükçü anayasa için hep birlikte el ele verelim" ifadesini kullandı.

BBC Russia: Türkiye Başbakanı seçimlerdeki galibiyetini açıkladı

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu 1 Kasım Genel Seçimleri sonrasında AKP Genel Binası'nda AKP'nin galibiyetini açıkladı. Başbakan, siyasi görüşü ne olursa olsun her vatandaşın fikrinin dikkate alınacağı bir Türkiye kurmak için söz verdi.

İsveç basınında Türkiye'deki seçim sonuçları

İsveç gazeteleri, Türkiye’deki seçim sonuçlarını birinci sayfalarında manşetten, seçim sonrasındaki kutlamalardan fotoğraflarla duyurdular.

İsveç’in en büyük sabah gazetelerinden Dagens Nyheter birinci sayfadan manşetten duyurduğu Türkiye’deki seçim sonuçları haberinde ”Erdoğan’ın Büyük Zaferi” başlığını kullandı.

Dagens Nyheter haberin ayrıntılarını iki tam sayfa olarak yayınladığı dünya haberlerinde, ”Erdoğan’ın riskli oyunu kazandırdı” başlığını kullanarak AKP’nin HDP de dahil bütün partilerden oy aldığına vurgu yapıldı.

Büyük sabah gazetelerinden Svenska Dagbladet ise birinci sayfa resimli manşetinde, “AKP için parlemento çogunluğu” manşetini kullandığı haberinde, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Diyarbakır'da protestoların yapıldığını, polisin göstericilere karşı gözyaşartıcı bomba kullandığını belirtildi.

Akşam gazetelerinden Afton Bladet Gazetesi de, Türkiye’deki seçim sonucunun Erdoğan için büyük bür zafer olduğunu belirttiği birinci sayfa resimli haberinde, ”Halkın kargaşa ve terörden çekindigi için AKP’ye oy verdiği” vurgusu yapıldı.

Fransız Basını

Fransa gün boyunca Türkiye’deki genel seçimleri yakından takip etti. Fransız televizyonları seçimleri Türkiye’nin karar günü olarak verildi. Le Figaro “Türkiye’de Erdoğan’ın partisi AKP ezici bir zafer kazandı” derken, İtele haberi “Erdoğan'ın partisi Meclis'te salt çoğunluğa kavuştu” diyerek duyurdu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı