Dünya Basının da; İslami Faşizm Manşetleri Başladı

Dünya Basının da; İslami Faşizm Manşetleri Başladı

‘Türkiye’ye İslami faşizm suçlaması’

DÜNYADAN ALKOL YASAĞI TEPKİLERİ

AKP iktidarının kademeli olarak artırdığı alkol tüketimi yasaklarının son yasal halkasına dünyadan da tepkiler geldi. Dünya basının da yer alan bir çok alkol yasağı haberinin ise en dikkat çekici BBC'nin de naklettiği, İngiliz Daily Telegraph gazetesinin Türkiye  Muhabirine dayandırdığı haberdi. Gazete 
‘Türkiye’ye İslami faşizm suçlaması’ manşeti ile verdiği haberde, Türk vatandaşları'nın yeni yasağa verdiği tepkileri yansıtıyor. Haber için kaynak olan Türk vatandaşları'nın ise kimliklerini açıklamak istemediklerine dikkat çeken gazete, bu yasağa ilişkin turizm etkilerini de mercek altına almış. İşte Dünya dan alkol yasağı tepkileri.

TEKEL BAYİSİ KİMLİĞİNİ AÇIKLAMIYOR
 
Gazetenin muhabiri Justin Vela’nın İstanbul’dan kaleme aldığı haberde, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin ülkeyi İslamileştirdiği yönünde kaygıları bulunan kesimlerin bu son uygulamaya gösterdikleri tepkiye yer verildi.
Gazeteye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Beyoğlu’ndaki bir Tekel bayisi işletmecisi, uygulamayı İslami faşizm olarak değerlendirmiş.
Gazetenin görüşüne yer verdiği Erdeniz Ucan adlı bir kişiyse uygulamanın laikliğe aykırı olduğunu söylemiş.
Daily Telegraph uygulamanın, her yıl Türkiye’ye gelen 2.5 milyonu İngiliz olmak üzere 30 milyon turistin durumunu etkileyip etkilemeyeceğininse belirsiz olduğunu yazıyor.

TURİZM ORGANİZATÖRLERİ KAYGILI

Gazete bu konuyla ilgili bir İngiliz turizm firmasının yetkilisinden görüş almış: “Londra merkezli turizm firması Cachet Travel’dan Ghislain Sireilles Başbakan Erdoğan’ın Türkiye için birçok olumlu adım atmış olduğunu ama diğer yandan alkol kısıtlaması gibi uygulamalar nedeniyle ‘biraz kaygılı’ olduğunu söylüyor. Sireilles, ‘Bu, Türkiye’yi biraz daha tutucu, belki biraz daha muhafazakâr ve özgürlüğünü biraz kaybediyor gibi gösteriyor’ diyor.”
Bununla birlikte firma yetkilisi Sireilles, alkol kısıtlamasının Türkiye’yi daha az cazip bir gezi istikameti haline getireceğine çok ihtimal vermemiş: “Müşterilerimiz Türkiye’ye sadece içki içmeye gitmiyor. Türkiye’ye mekânları görmeye gidiyorlar, arkeoloji için, tarih için gidiyorlar.”