DÜN GECE TÜRKİYE'DE NELER OLDU ?

DÜN GECE TÜRKİYE'DE NELER OLDU ?

Akşam saat 22:00'de başlayan darbe girişiminde Türkiye genelinde son durum.

TBMM'DE PATLAMA; 03:36

TBMM'de patlama sesleri duyuldu. Meclis'te bulunan milletvekilleri Meclis'teki son duruma ilişkin CNN Türk canlı yayınında açıklama yaptı.

Kısa süre sonra atılan ikinci bomba ise halkla ilişkiler binasına isabet etti.
Gelen bilgilere göre; TBMM’de yaralanan 15 kişi hastaneye kaldırıldı.

Ak Parti milletvekili Ayşe Keşir, "Bir duman var içeride. Ama biz iyiyiz. Nöbeti tutmaya devam ediyoruz. İlkinde Meclis'in sıvaları döküldü.

Duman içinde kaldı Genel Kurul salonu. Hiçbir önemi yok. AK Parti, MHP, CHP nöbetimizi tutmaya devam ediyoruz" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "TSK'nın içindeki, bir avuç cunta bu milletin Parlamentosu'na bomba atıyor bomba" dedi.

tbmm123-1.jpg

BİNLERCE KİŞİ TOPLANDI

Basbakan Yıldırım'ın evinin önünde binlerce kişi toplandı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım'ın evinin önünde toplanan binlerce kişi, darbe girişimini protesto etti. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın, İstanbul Tuzla'da bulunan evinin önünde binlerce kişi toplandı. Başbakan Binali Yıldırım'ın evine giden yolda kilometrelerce araç konvoyu oluştu.

Yolda trafik tıkanınca, vatandaşlar araçlarının kontaklarını kapatarak evin önüne yürüdü. Binlerce kişi ellerinde Türk bayraklarıyla protestoda bulunurken, tekbir getirerek, darbe girişimine tepki gösterdi.

Saatler ilerledikçe kalabalık daha da arttı. Vatandaşlar bir yandan da cep telefonlarından ve araçlarının radyolarından haberleri takip etti.


Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan hakkında ‘darbeye teşebbüs’ suçundan gözaltı kararı aldı.

ÇOBANÇEŞME'DE ASKERLER İLE HAVALİMANINA GİDENLER ARASINDA GERGİNLİK

Atatürk Havalimanı'na gidenlerle Basın Ekspres yolu üzerinde Çobançeşme Mevkii'nde bekleyen ve geçiş yapan tanklardaki askerler arasında gerginlik yaşandı. 

Önüne geçerek tankları durduranlar arasından bazı kişiler, tankların üzerine çıkmaya çalışması üzerine askerler havaya ateş açtı. Bunun üzerine geri adım atmayan grup durdurabildikleri tankların üzerine çıktılar. Tankların üzerinde Türk bayrakları açıldı.

Bu sırada bazı kişiler ise tankların üzerindeki askerleri darp etti, bir asker ise bir asker ise tanktan aşağıya atıldı. Yere düşen asker darp edilmeye çalışıldı. Bu sırada bazı kişiler ise sakinliklerini koruyarak koruma çemberi oluşturdu ve askeri oradan çıkardı.

VATAN CADDESİ'NDE SON DURUM

Vatan Caddesi, 4 TIR'la 22:30 sıralarında her iki yönde trafiğe kapatıldı. Aksaray Orduevi'nin önünde üzerinde ağır makineli silahlar bulunan 9 tank beklemeye başladı.

Emniyet Müdürlüğü üzerinde bir Sikorsky helikopterler uzun süre uçtu. Vatan Caddesi'nde toplanan binlerce vatandaş tankların üstüne çıkarak tanklarda bulunan askerleri indirmeye çalıştı.

Tanklarda bulunan askerler sürekli olarak havaya ateş açtı.

Tankın üstünde bulunan bir sivil polis tankta bulunan rütbeli askerin tüfeğini elinden aldı. Vatandaşlarla Vatan Caddesi'nde tekbirler getirerek ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyor.

VATANDAŞLAR KADIKÖY İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE TOPLANDILAR

Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün bulunduğu Sahrayı Cedid'de trafik araç giriş ve çıkışlarına kapatıldı.
Karakol önünde toplanan vatandaşlar, polis ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine sloganlar attı. Polis, caddeye yerleştirdiği kamyon, iş makinesi ve otobüslerle trafik akışını hem Bostancı yönüne hem de Kadıköy yönüne doğru kapattı.

Böylece ilçe emniyet müdürlüğü binasının önünü trafik akışına kapatan polis, giriş çıkışlara da otomatik silahlı sivil meslektaşlarını yerleştirdiği görüldü. En üst kat hariç ilçe emniyet müdürlüğü binasının diğer katlarındaki ışıkların sönük olduğu görüldü.

Bolu, Zonguldak, Karabük, Bartın, Düzce ve Karabük'te tepki

BOLU, Zonguldak, Bartın, Düzce, Karabük ve Kastamonu'da halk, darbe girişimine tepki gösterdi.

Bolu'da önce Ak Parti Gençlik Kolları üyeleri parti binası önünde toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafını taşıyan gruba destek saatler ilerledikçe arttı.

Belediye hoparlöründen, 'Bolu halkını milli iradeye sahip çıkmak için belediye meydanına davet ediyoruz' anonsları yapıldı. İlçelerden de vatandaşlar otobüsler ve kendi araçlarıyla Bolu'ya geldi. Gece 01.00'den sonra Belediye Meydanı'nda yüzlerce kişi toplandı.

'Ya Allah Bismillah Allahuekber' sloganları atıldı. Sürücüler de araçlarıyla şehir turu atarak askeri kalkışma girişimine tepki gösterdi.

ZONGULDAK'TA MADENCİ ANITI'NDA TOPLANDILAR

Zonguldak'ta Ak Parti İl Başkanlığı binası önündeki Madenci Anıtı'nda toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, askeri kalkışma teşebbüsüne tepki gösterdi.

Gruba partililer tarafından Türk bayrakları dağıtıldı. Grup, alkışlar ve tekbirler getirerek, 'Asker diktir düşmana yenilmez', 'Bu vatan bizimdir bizim kalacak', 'Dik dur eğilme bu millet seninle' sloganları attı.

Ak Parti İl Başkanlığı'na ise partililer akın etti. İl Başkanı Zeki Tosun, il yönetimiyle toplantı yaparak televizyondan gelişmeleri izledi. Polis, grubu sakin olmaları konusunda sık sık uyardı. Grup, polisler lehine de sloganlar attı.

KARABÜK, BARTIN, KASTAMONU VE DÜZCE'DE TEPKİ

Karabük'te kalabalık önce Ak Parti İl Başkanlığı önünde toplandı. Partililer ve kalabalık, buradan valilik binasına yürüdü. Kalabalık daha sonra da Kent Meydanı'na yürüyerek askeri kalkışma girişmine tepki gösterdi.

Bartın'da kalabalık Ak Parti İl Başkanlığı önünde toplandı. Grup, burada bir slogan attıktan sonra Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Kastamonu'da Cumhuriyet Meydanı, Düzce'de de Anıtpark'ta, Akçakoca İlçesi'nde de kent merkezinde toplanan halk askeri kalkışma girişimine tepki gösterdi.

Doğu'da halk sokağa döküldü

TÜRK Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grubun darbe girişimi Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Ardahan'da halkı sokaklara döktü. Erzincan'daki Üçüncü Ordu ile Erzurum'daki 9'uncu Kolordu Komutanlıklarından tek asker kışladan dışarı çıkmadı.

Bayraklarla sokaklara dökülen halk tekbir getirerek yürüdü. Bayraklı otomobillerle vatandaşlar korna çalarak tepki gösterdi. Erzurum'da bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Polisevinin balkonundan halka seslendi ve sabaha kadar bayrak nöbeti tutacaklarını bildirdi. Akdağ, Ak Parti Milletvekili İbrahim Aydemir ile birlikte bayrak salladı. Bakan Akdağ, Erurum'da darbecilerden bir kişinin yakalandığını belirtti. Din adamı Veli Velioğlu, vatandaşlara dua ettirdi. 

Erzincan'da Belediyeden yapılan anons üzerine vatandaşlar Dörtyol kavşağında toplandı. Camilerden sala verildi. Erzincan'da Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy (AKP)"Valimizle, Ordu Komutanımızla, emniyet müdürümüzle, sivil toplum ve siyasi parti temsilcilerimizle hep beraberiz. olay kontrol altındadır" dedi. 

Ağrı'da ise camilerden yapılan anons üzerine halk valilik önünde toplandı. Vali Musa Işın, zırhlı araç üzerine çıkarak toplanan vatandaşlara hitap etti.

Ardahan'da ise siyasi parti mensupları Emniyet Müdürlüğü önünde toplanarak demokrasiye ve polise sahip çıktığını bildirdi.

 

Giresun'dan darbe karşıtı protesto


AKŞAM saatlerinde askerin yönetime el koyduğu iddiası sonrasında Giresun’da halk, sokaklara çıkarak protesto edildi. 

Ak Parti İl Başkanlığı önünde toplanan ve İstiklal Marşı okuyan, tekbir getiren yaklaşık bin kişilik grup, ellerinde Türk bayraklarıyla Karadeniz Sahil Yolu’na yürüdü. Yolu bir süre trafiği kapatan grup, daha sonra Cumhuraşkanı Erdoğan'a destek sloganları ile Gazi Caddesi’nde yürüdü. Camilerden de sela sesleri duyuldu.

 

Adıyaman’da vatandaşlar sokağa döküldü


ADIYAMAN’da, farklı bölgelerde toplanan vatandaşlar valilik binası önünde toplandı.

İstanbul ve Ankara'da bir grup asker tarafından yapılan darbe kalkışmasının ardından polisler, Adıyaman Valiliği ve resmi kurumlar çevresinde zırhlı araçlarla yoğun önlem aldı. Gece yarısından itibaren ise yapılan çağrılar üzerine binlerce kişi kent merkezinde toplanmaya başladı. İlk olarak Ak Parti il binası önünde toplanan vatandaşlar, burada Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine tezahüratta bulunduktan sonra, yürüyerek valilik binası önünde toplandı. Yolu trafiğe kapatan vatandaşlara Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, konuşma yaparak sakin olmaları çağrısı yaptı. Binlerce vatandaşın valilik önündeki bekleyişi sürerken, polis ekipleri kent genelindeki önlemlerini artırdı.

Şanlıurfa’da protesto

ANKARA ve İstanbul'da bir grup asker tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi Şanlıurfa'da protesto edildi.

Şanlıurfa'da çok sayıda vatandaş darbe girişimine tepki göstermek amacıyla Valilik ve AK Parti Şanlıurfa İl Başkanlığı binası önünde toplandı. Camilerden yapılan anonslarla vatandaşların meydana gelmeleri istenirken, kentteki 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı ile İl Jandarma Komutanlığı binası girişleri belediye iş makineleri araçlarıyla kapatıldı. Araçlarla şehir turu atıp AK Parti binası önünde toplanan kalabalık, 'Kimse hükümeti yıkamaz, bu devleti parçalayamaz', 'Dik dur eğilme bu millet seninle' sloganları attı. Valilik önünde de toplanan yüzlerce kişi Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine tezahüratta bulundu.

Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin de zırhlı araçlarla Tugay Komutanlığı ile Valilik binası çevresinde önlem aldığı görüldü.


Trabzon'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti hükümetine destek

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın televizyonda yaptığı, “Malum yapıdan bir takım odaklar girişimde bulunmuştur. Bunun da üstesinden gelinecek. Bütün halkı havalimanlarına, meydanlara, sokaklara bekliyorum” açıklamasının ardından AK Parti Trabzon İl Başkanlığı binası önünde toplanan kalabalık tepkilerini dile getirdi.

Saat 23.00 sıralarında Atatürk Alanı’ndaki AK Parti Trabzon İl Başkanlığı binası önünde Türk bayrakları ve AK Parti flamalarıyla toplanan kalabalık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek veren sloganlar attı. Türk bayrakları asılan çok sayıda araçtan oluşan konvoy ise korno çalarak tepkilerini dile getirdi.

Trabzon Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü ve Hükümet Konağı’nın yer aldığı yerleşke, Özel Harekat Polisleri tarafından çevrilerek güvenlik önlemi alındı. Saat 01.30 sıralarında da cami hoparlörlerinden sela okundu. 

KIŞLA ÖNÜNE ARAÇ BARIKATI

Bu arada, Erdoğdu Mahallesi’neki Şehit Üsteğmen Naci Doğan kışlası önüne bir nakliyat firmasına ait 2 TIR ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne ait çok sayıda yolcu otobüsü park edilerek kışladan askeri araçların giriş çıkışına izin verilmedi.

Camilerden Konak Meydanı'nda toplanma çağrısı yapıldı


TSK içerisindeki bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasının ardından İzmir'deki camilerden sela okundu. Salanın ardından 'Milletin iradesine sahip çıkmak için valilik kararıyla halkımızı Konak Meydanı'na çağırıyoruz' dendi.

İzmir'de, askeri darbe girişiminin ardından gece saatlerinde camilerde sala okundu. Sala okunduktan sonra vatandaşlara seslenilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına kulak verilmesini istedi, "Milletin iradesine sahip çıkmak için valilik kararıyla halkımızı Konak Meydanı'na çağırıyoruz" dendi. 

Konak Meydanı'nda çok sayıda kişi toplandı.

Kayseri'de darbe girişimine protesto

KAYSERİ'de binlerce kişi Cumhuriyet Alanı'nda toplanarak darbe girişimini protesto etti. 

TSK içerisindeki bir grubun darbe girişiminde bulunmasının ardından Kayseri'de vatandaşlar, Türk bayraklı araç konvoylarının eşliğinde İstasyon Caddesi güzergahından geçerek, Erkilet Bulvarı'nda bulunan Emniyet Müdürlüğü binası önünde toplanarak, polise destek verdi. Bu arada, polis araçları sürekli siren çalıp, megafonla vatandaşlara sokağa çıkma yasağı bulunmadığı yolunda anonslar yaptı. 

Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, kentte olağandışı bir eylem olmadığını, vatandaşların darbecilere karşı protesto eylemleri yaptığını belirterek, "Garnizonumuz, askeri birliklerimiz, polisimiz ve vatandaşımız bizimle. Şu anda komutanlarımızla, Emniyet Müdürümüzle birlikteyiz. Yan yanayız. Kayseri demokrasiye sahip çıkmıştır" dedi.

Kayseri Emniyet Müdürü İbrahim Kulular da, telsiz emriyle vatandaşların sokağa çıkması için ekiplerin anons yapması, aksine davranan personelin en ağır şekilde cezalandıracağını bildirdi. Vatandaşlar, Kayseri Valiliği, Emniyet Müdürlüğü, Ak Parti Kayseri il başkanlığı önünde ellerindeki Türk bayraklarıyla darbecilere karşı çıkan sloganlar attı. Kentteki büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından vatandaşlara "Demokrasiye karşı yapılan darbe girişimi için tüm halkımızı meydanlara bekliyoruz’’ mesajı geçildi. 

Kent merkezindeki cami minarelerinden tekbir, sela ve ezan sesleri ' Demokrasiye sahip çıkın' çağrıları yükseldi.

Marmaris'te halktan tepki

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın son olarak açıklama yaptığı otelin yanında toplanan halk, yaşanan duruma sloganlarla tepki gösterdi. 

Marmaris'te yaklaşık 250 kişilik grup ve çok sayıda araçtan oluşan konvoy, darbe girişimine karşı tepki göstermek için toplandı. Marmaris kent merkezine harekete geçen grup, "Dik dur eğilme bu millet seninle Recep Tayyip Erdoğan" sloganları attı, tekbirler getirdi. Grubun öncülüğünü AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk ve AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete'nin yaptığı görüldü. 

Burdur'da darbe girişimi protesto edildi

BURDUR'da yaklaşık 5 bin kişi Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak darbe girişimini protesto etti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın televizyondan yaptığı çağrı sonrası, Burdur'da camilerin merkezi sistemi üzerinden yapılan anonslarda vatandaşlar Cumhuriyet Meydanı'nda toplanmaya davet edildi. Ak Parti Milletvekili Bayram Özçelik, Ak Parti İl Başkanı Süleyman Faki, İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer Bağcı'nın da bulunduğu grup sloganlar atarak darbe girişimine tepki gösterdi. Türk bayrakları taşıyan ve tekbir getiren gruba seslenen Milletvekili Bayram Özçelik, "Millete karşı yapılan bu kalkışmanın cezasını mutlaka çekeceklerdir. Hiçbir üst kademe komutan bu işin içinde yoktur" dedi. 

Meydanda toplanmalar başlamadan önce polis, burada sloganlar atan Dündar E.'yi gözaltına aldı. Burdur genelinde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talimatı üzerine camilerden sala ve ezan okundu.

BUCAK'TA TEPKİLER 

Bucak İlçesi'nde belediye sisteminden anons yapılarak Cumhuriyet Meydanı'nda toplanması çağrısı yapıldı. Bunun üzerine araç konvoyu yapanlar Türk bayraklarıyla meydanda toplandı.

 

Gaziantep'te, camilerden anonslar yapıldı, binlerce kişi meydanda toplandı

GAZİANTEP'te binlerce kişi, TSK içerisindeki bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasını meydanlara inerek protesto etti. Kentteki camilerden de halka meydana gitmeleri için anonslar yapıldı.

TSK içerisindeki bir grup askerin askeri darbe girişiminde bulunmasının ardından binlerce vatandaş, ellerine aldıkları Türk bayrakları ile şehir merkezine akın etti. Araçlarıyla ve yaya olarak Valilik binasının yanındaki Demokrasi Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, 'Recep Tayyip Erdoğan' ve 'vatan bölünmez' sloganları attı. Araçlardan çaldıkları klaksonla yaşananları protesto eden vatandaşlar uzun araç kuyrukları oluştururken, polisler meydan çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. 

Bir grup partili de AK Parti il binası önüne toplanarak sloganlarla darbe girişimini protesto etti. Çok sayıda vatandaş, destek amacıyla ellerine Türk Bayrakları ve AK Parti bayrakları alarak Gaziantep İl Başkanlığı önüne geldi. Burada sloganlar atan vatandaşlar, 'Dik dur eğilme, bu millet seninle', 'Recep Tayyip Erdoğan' sloganları atıp, tekbir getirdi. 

Kent genelindeki camilerden ise saat 01.30 sıralarında vatandaşların Demokrasi Meydanı'na gelmesi yönünde anonslar yapıldığı duyuldu.


Bilecik'te Ak Partililer yürüdü

BİLECİK'te Ak Parti il binası önünde toplanan yaklaşık 700 kişi ellerinde Türk bayrakları ile Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Yaşanan olaylar üzerine Bilecik'te Ak Parti önünde toplanan kalabalık sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kalabalık Cumhuriyet Meydanı'nda çeşitli sloganlar attıktan sonra kent merkezinde yürüyüş yaptı. Ak Parti önünde yürüyüşü tamamlayan kalabalığın bekleyişi sürüyor.

Nevşehir’de darbe girişimine karşı halk sokağa döküldü

NEVŞEHİR'de Ak Parti binası önünde toplananlar, darbe girişimini protesto etti.

Televizyonlardan asker içinde bir grubun darbe girişiminde bulunduğunu öğrenen Nevşehirliler yollara döküldü. Ak Parti önünde toplanan binlerce Nevşehirli sloganlarla ve sirenlerle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet lehine sloganlar attı.

Ak Parti İl Başkanı Mehmet Ali Tanrısever gruba hitap ederken, "Güvenlik güçlerimize, polisimize, askerimize karşı gelmeyeceğiz. Bir grup ekip var, ülkeyi ele geçirmeye çalışıyorlar. Allah’ın izniyle, Reis var, sorun yoktur. Sabırlı olacağız, hep birlikte hükümetimize, Nevşehirimize, şehrimize, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sahip çıkacağız. Sükunete ve sakinliğe davet ediyorum. Taşkınlık çıkaran arkadaşlara mani olun. Hep beraber sabaha kadar buradayız" dedi.

 


Kilis'te darbe girişimi protesto edildi

KİLİS'te, askeri darbe girişimi vatandaşlar tarafından protesto edildi.

Ankara ve İstanbul'da askerin sokağa inerek darbeye kalkışmasının ardından gece yarısı Suriye sınırındaki Kilis'te binlerce kişi sokağa çıktı. Uzun süre araçlarıyla kent merkezinde konvoy oluşturarak Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine slogan atan kalabalık, daha sonra ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Meydanında toplandı. 

Polis ekipleri de yaşanan gelişmelerin ardından Kilis Valiliği önünde yoğun önlem aldı. Öte yandan Kilis Valisi İsmail Çataklı, Belediye Başkanı Hasan Kara, Emniyet Müdürü Candemir Özdemir ve İl Jandarma Komutanı Albay Gökhan Şahin, valilik binasına gelerek toplantı düzenledi. 

Valilikte toplantı devam ederken, güvenlik güçleri resmi kurumlar ile kent genelinde önlemlerini en üst seviyeye çıkardı.

 

Kütahya'da bayraklı gösteri

KÜTAHYA'da Zafer Meydanı'nda toplanan 5 bini aşkın kişi darbe girişimini protesto etti.


Kütahya'da, yaşanan gelişmeler üzerine ilk olarak yaklaşık 800 kişi Ak Parti il binası önünde toplandı. Ellerinde Türk bayrakları olan kalabalık çeşitli sloganlar attı. Daha sonra belediye hoparlörlerinden "Memleketimizin huzurunu ve demokrasiyi sekteye uğratma girişimine karşı halkımızın tepkisini ortaya koymak üzere tüm halkımızı Zafer Meydanı'nda toplanmaya, huzur ve demokrasiye sahip çıkmaya çağırıyoruz. Belediye Başkanlığı" şeklinde anons yapıldı. 

Anonsun ardından Ak Parti il binası önündeki kalabalık ile birlikte 5 bini aşkın kişi Zafer Maydanı'nda bir araya geldi. Kalabalık 'Dik dur eğilme Kütahya seninle' ve 'Hepimiz Tayip'in askerleriyiz' şeklinde slogan attı.

Kalabalık arasında bulunan Ak Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel, sabaha kadar meydanda bekleyeceklerini söyledi.

Diyarbakır'da Valilik çevresinde panzerli önlem


TÜRK Silahlı Kuvvetleri içindeki bazı grupların darbe girişiminde bulunduğu iddiaları üzerine Diyarbakır'da da hareketli saatler yaşandı. Valilik binası ile vali konutunun çevresine polis panzerleri önlem aldı.

İstanbul ve Ankara'da, TSK içindeki bazı grupların darbe girişimine kalkıştığı iddiaları üzerine Diyarbakır'da da hareketli saatler yaşandı. Diyarbakır'ın Yenişehir Semti'nde bulunan valilik binası ile Vali Hüseyin Aksoy'un konutunun çevresi polis panzerleriyle koruma altına alındı. Valilik binasına giden yollarda da TOMA'lar önlem aldı. 

TRT'den TSK adına yapıldığı söylenen ve sokağa çıkma yasağının ilan edildiğinin belirtildiği açıklamaya rağmen sokaklardaki hareketlilik devam etti. Kentte trafik normal akışında devam ederken, polis ekipleri tarafından güvenlik önlemleri alındı. Valilik konutu ve çevresinde gazetecilerin ise görüntü almasına izin verilmedi.

Hatay'da 5 bin kişi darbeye tepki için toplandı

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasını ardından Hatay'daki birçok vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla Ak Parti il binası önünde toplandı.

İstanbul ve Ankara'daki askeri hareketliliğin darbe girişimi olduğunun ortaya çıkmasının ardından Hatay'da çok sayıda kişi Ak Parti il binası önünde toplanmaya başladı. Her geçen dakika artmaya devam eden kalabalık, saatler 01.30'u bulduğunda 5 bin kişiye ulaştı. Bina önünde toplananlar 'Dik dur eğilme bu millet seninle', 'Asker kışlaya' sloganları atarken, sık sık İsitklal Marşı'nı okudu.Van, Hakkari ve Bitlis'te vatandaşlar sokağa akın etti

ANKARA ve İstanbul'da yaşanan gelişmelerin üzerine Van, Hakkari ve Bitlis'te de hareketli saatler yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine binlerce kişi sokaklara çıktı.

Polislerin görev çağrılmasından sonra Van, Hakkari ve Bitllis'te Valilik ve bazı kurumların önünde polis ekipleri zırhlı araçlarla geniş önlem alırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın televizyon kanallarında yaptığı çağrı da geniş yankı buldu. Bu kentlerde yaşayan binlerce kişi ise yapılan çağrıların ardından araçlar ve yürüyerek şehir merkezlerine akın etti. Vatandaşlar, Türk Bayrakları taşıyıp, darbe karşıtı sloganlar atarak klakson çaldı. Vatandaşlar, valiliklerin önünde toplandı. 

Hakkari Ak Parti İl Başkanı Nurettin Fırat, darbeci zihniyet istemediklerini belirtirken, halkı da sokaklara beklediklerini söyledi.

Bu arada Bitlis Vali Yardımcısı Salih Altun, twiter hesabında halkın anayasa ve demokrasiye sahip çıkmak için sokağa çıkmalarının serbest olduğunu ve vatandaşlara her türlü kolaylığın sağlanacağını belirtirken, izinsiz olarak kışlasından çıkan askerler ve komuta edenlerin de Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı ile gözaltına alınacaklarını belirtti. Vali Yardımcısı Altun, ayrıca TSK'nın yönetime el koyduğunun gerçeği yansıtmadığını Kolordu Komutanlığı ile kol kola darbenin karşısında oldukların belirtti. Altun 8. Kolordu Komutanlığı'nın Bitlis, Ağrı, Bingöl, Tunceli ve Van illerindeki birliklere de korsan darbe ye destek vermeme emri vermiştir diye yazdı.

Van, Hakkari ve Bitlis'te market, fırın ve ATM önlerinde de yoğunluk yaşandı. Yüzlerce kişinin marketlere, ATM önlerine ve fırınlara hücum ederek kuyruklar oluşturdukları da görüldü. Ayrıca Van'daki bazı camilerden sela okunması ise dikkat çekti.

 


VALİLİK'TEKİ ASKERLER BİNADAN ÇIKTI

İstanbul Valilik binasında bulunan askerler saat 01. 40 sıralarında binada çıktı. Askerlere özel tim polisleri ve bazı sivillerin eşlik ettikleri görüldü.

Ankara'da bir grup asker polis tarafından gözaltına alındı.

F-16’lar Ankara’da hava-hava füzeleriyle uçtu

TÜRK Hava Kuvvetleri’ne ait iki F-16, Ankara semalarından saat 22.00’de alçak uçuş yaptı. Bu uçakların sadece hava-hava füzesi taşıdığı belirlendi. 

Çekilen fotoğrafları inceleyen uzmanlar, F-16’larda silah yükü olarak hava hedeflerine karşı atılan iki adet AIM-9X ile 2 adet de AIM-120 füze bulunduğunu, kanat altlarında da iki adet yakıt tankı bulunduğunu belirtti. 

Minarelerden ezan okundu, halk meydanlara çağrıldı

İSTANBUL'un çeşitli semtlerinde minarelerden gece boyu aralıklarla ezan okundu ve ardından halk darbe girişimine karşı meydanlarda emniyet müdürlükleri önünde toplanmaya çağrıldı.

Ankara ve İstanbul'da yaşanan askeri hareketliliğin ardından bunun bir darbe girişi olduğunu açıklayan Erdoğan'ın halkı meydanlara davet etmesinin ardından İstanbul genelinde, gece sık sık camilerden ezan okundu. Ezanın ardından halkın darbe girişimine karşı meydanlarda ve emniyet binaları önünde toplanması istendi.

HARBİYE ORDUEVİ ÇEVRESİNDE SİLAH SESLERİ

Harbiye Orduevi çevresinde silah sesleri duyuldu. Bu sırada yoldan geçen bir sürücü yaralandı. Olay yerine gelen ambulans yaralıyı Şişli Etfal hastanesine kaldırdı.

Ak Partili Tayyar, Ak Parti Genel Merkezi önünde toplanan kalabalığa seslendi


Ak Parti milletvekili Şamil Tayyar, Ak Parti Genel Merkezi önünde kalabalığa seslendi. Tayyar, "Allah'ın izini ile bu aşağılık kumpasın üstesinden geleceğiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bizim başımızda Allah onun eksikliğini vermesin. Bu aziz Millet reisinin arkasında demokrasiye de sonuna kadar saygılıdır" dedi.

TRT'ye askerler girdi, helikopterden ateş açıldı, ekran dondu

ANKARA'da TRT Genel Müdürlüğü'ne askerler girerken, bina üzerinde helikopter uçtu. 

Helikopterden zaman zaman açılırken gece yarısından itibaren TRT ekranı dondu.

Osmaniye'de polislere 'silah kullan' emri

OSMANİYE Emniyet Müdürlüğü'nden görevdeki polislere verilen telsiz talimatında, korumaya alınan kamu binalarına müdahale olması halinde silahla karşılık verilmesi istendi.Kızılay'da yaklaşık 8-10 tank caddelerden geçti. Bazı vatandaşlar tankın üstüne çıktı. Tank, yoluna devam ederek caddede bulunan bir aracı ezdi, baz istasyonunu devirdi. Tankların, Kızılay Bulvarı'ndan Çankaya Köşkü yönünde ilerlediği görüldü.

Sakarya Valiliği'ne askerler girdi

SAKARYA'da askerler, Sakarya Valiliği'ne girdiler. Çok sayıda asker valiliğe girerken, tanklar valiliğin bahçesine girdi. 

VATAN CADDESİ TRAFİĞE KAPATILDI

Vatan Caddesi, TIR'larla her iki yönde trafiğe kapatıldı. Aksaray Ordu Evi'nin önünde 9 tane tankın beklediği görülüyor. Sikorsky helikopterlerin uçtuğu görülüyor. Bazı vatandaşlarında tanklardaki askerleri indirmeye çalıştığı dikkat çekiyor.

VATAN CADDESİ'NDE TANKLARA TEPKİ

Vatan Caddesi'nde geçen tanklara vatandaşlar tepki gösterdi. Bir kişinin tanka tekme attığı görülürüken bazı vatandaşlar bir tankın önünü kesmeye çalıştı.

Antalya'da tüm polisler göreve çağrıldı


VALİLİK ÖNÜNDE POLİS BEKLİYOR

Hükümet Caddesi'ndeki Antalya Valiliği önünde polis, yoğun güvenlik önlemi aldı. Buradaki polis memurların uzun namlulu silahlarla nöbet tutmaya başladığı görüldü. Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun Konyaaltı Caddesi'ndeki Vali konağında bulunduğu öğrenildi. Karaloğlu'nun bulunduğu konağın önündeki güvenlik önlemlerinin daha yoğun olduğu ve akrep gibi zırhlı araçların konuşlandırıldığı gözlendi. Antalya Valiliği önünde ve valilik konağı önündeki caddede hiçbir aracın durmasına izin verilmiyor.

AK PARTİ ÖNÜNDE KALABALIK

Ankara ve İstanbul'daki hareketliliğin televizyon kanallarında duyurulmasının ardından bir grup partili Antalya'da Ak Parti İl Başkanlığı önünde toplandı. Gazi Bulvarı üzerindeki parti binası önüne gelen partililer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet lehine slogan attı. Parti binası önüne elinde parti bayraklarıyla gelen 200 kişi alkışlarla desteklerini sürdürdü. Ak Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç de parti binası geldi. Antalya'da sokağa çıkma yasağı olmadığını söyleyen Enç, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Sokağa çıkma yasağı söz konusu değil. Biraz önce TRT'de korsan bir darbe bildirisi okundu. Ama seçilmiş hükümet iş başında. Başbakanımız zaten açıklama yaptı. Bu Türkiye'nin demokrasisine yapılan bir operasyondur. Bu operasyonu kabul etmiyoruz. Bu süreç tamamlanıncaya kadar da partimizin il başkanlığından ayrılmayacağız. Darbeye karşı çıkan kardeşlerimizi siyasi parti gözetmeksizin en yakın Ak Parti il ya da ilçe binalarına davet ediyorum. Her şey kontrol altında. Antalya'da asayişle ilgili bir problemimiz yok. Polis ve asker kardeşlerimiz görevinin başında. Bu belli bir alanda gerçekleşen operasyon. Biz görevimizin başındayız, hükümetimiz de görevinin başında."

ATM ÖNLERİNDE KUYRUK

Antalya'da çok sayıda vatandaş, bankalardaki paralarını çekebilmek için ATM'lmere akın etti. Otomatik para çekme makinelerinin önünde uzun kuyruklar oluştu. Buradaki vatandaşların şort, tişört giydiği ve bazılarının pijamalarla geldiği gözlendi. Diğer yandan aynı yoğunluk, akaryakıt istasyonlarında da yaşanıyor. Çok sayıda vatandaş, araçlarına akaryakıt alabilmek için istasyonlara geldi. Akaryakıt istasyonları önünde uzun otomobil kuyrukları oluştu.

ANTALYA VALİSİ HALKI MEYDANA ÇAĞIRDI

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ülkemize, demokrasiye, kaderimize sahip çıkıyoruz. Herkesi, darbeye karşı durmak için Cumhuriyet Meydanı'na davet ediyorum" dedi.

'GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ' ANONSU

Antalya Emniyet Müdür Yardımcıları ile çeşitli şube müdürleri, telsizden yaptıkları anonslarda görevlerinin başında olduklarını belirtti. Anonslarda, "Biz görevimizin başındayız. Personelimizle birlikte vatanımızı korumaya ant içiyoruz. Aramızda başka bir yere gönlü kayan olabilir. Böyle görev yapacak olan varsa istifasını ve silahını birim müdürüne versin, gitsin" denildi.

Ak Parti İl Başkanlığı önünde toplanan kalabalık, Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yol güzergahında da katılımlar oldu ve 2 bin kişiyle başlayan yürüyüş meydana 10 bin kişi olarak ulaştı. Ellerinde Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın posterleri olan kalabalık, hükümet lehine slogan attı.

Denizli'de hareketlilik


DENİZLİ'de Valilik önünde polis ekipleri beklemeye başladı. Denizli 11'inci Komando Tugayı'ndan belli aralıklarla askeri araçların çıkış yaptığı görüldü. Bu araçların Çardak Havaalanı istikametine gittiği gözlendi. 

Askeri hareketliliğin ardından Ege Bölgesi'nde polis ekipleri tarafından güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Polis telsizlerinden asayiş anonslarının geçmediği, onun yerine belirlenen güzergahlarda önlem alınması için çağrı yapıldığı duyuldu. Çardak Havaalanı'ndaki tüm polisler ise göreve çağrıldı. Tugay'dan aralıklarla askeri araç çıkışı sürüyor. 

Çınar Meydanı'nda yaklaşık 200 kişilik bir grup tekbirler getirrek "asker kışlaya" sloganları attı. Konvoy yapan bazı vatandaşlar ise kornalarıyla seslerini duyurmaya çalıştı. Ayrıca ilçelerde görevli polis memurlarına görevli oldukları karakola dönmeleri çağrısı yapıldı.

AK PARTİ KURMAYLARI MEYDANA YÜRÜDÜ

Denizli'de il başkanlığı binası önünde toplanan AK Partili yöneticiler, Atatürk Caddesi'ni takip ederek Delikçınar Meydanı'na yürüdü. Aralarında AK Parti Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin ve AK Parti ilçe başkanlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişilik grup, Delikliçınar Meydanı'nda toplanan kalabalıkla biraraya geldi.

Ellerinde Türk bayrakları taşıyan yaklaşık 5 bin kişilik grup, "Darbeye hayır", "Asker kışlaya", "Recep Tayyip Erdoğan" sloganları attı. Kalabalığa seslenen Milletvekili Şahin Tin, darbeye izin vermeceklerini belirtip, millet iradesinin ülkeye hakim olacağını söyledi.

İzmir'de 30 ilçeye toplanma talimatı

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, partisinin il başkanlığı ve 30 ilçe başkanlığında parti binalarının açılmasını ve partililerin binada ve bina önünde toplanması talimatını verdi. 

Delican, "Bu demokrasiye vurulmuş bir darbedir. Bir kalkışmadır bunu kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye üçüncü dünya ülkesi değil. Türkiye parlemantosu ile ayaktadır. Bu tür girişimlere izin vermeyeceğiz. Türkiye'nin birlik ve beraberliğini bozamayacaklar. Partililer telefnola arıyorlar. "Bu girişime nasıl karşı duralım' diyorlar. Meydanlarda ve parti binalarında biraraya geldik. Sokakları 3- 5 çeteye bırakmayacağız" dedi.

Adana'da polis alarmda

İSTANBUL ve Ankara'da yaşanan askeri hareketliliğin ardından Adana Emniyet Müdürlüğü'nde görevli tüm müdür yardımcıları ve şube müdürleri göreve çağrıldı.

Hükümet yetkililerinin 'askerin içinden bazı grupların kalkışması' diye tanımladığı hareketliliğin ardından Adana Emniyet Müdürlüğü'nde görevli tüm müdür yardımcıları ve şube müdürleri göreve çağrıldı. 

Emniyet Müdürlüğü'ne bağlanan ana yollar da kapatıldı.

 

HASSAS NOKTALARA POLİS TAKVİYESİ

Adana polisinin tüm kademeleri ile alarma geçmesinin ardından bazı 'hassas noktalar' olarak belirlenmiş yerlere takviye koruma ekipleri sevkedildi.

Ak Parti Genel Merkezi'nin elektronik posta ile sağladığı iletişim ile il ve ilçe yöneticileri yönetim binalarında toplanmaya başladı. il binasına ilk olarak Başkan Fikret Yeni geldi. Ardından yönetici olmayan Ak Partililer de gruplar halinde aynı bina önünde toplandı. Bina silahlı zırhlı bir araç ile korumaya alındı.

SOKAĞA ÇIKMA GERGİNLİĞİ

Adana Valisi Mustafa Büyük, Emniyet Müdürlüğü'ne talimat vererek polis imdat telefonu olan 155'i arayan vatandaşlara 'yasak yok' denilmesini istedi. Yarım saat kadar sonra ise polisin telsiz kanalından, jandarmanın duyurusu olarak 'Sokağa çıkma yasağı bulunmaktadır. Polis müdahale ederse silah kullanılacaktır' denildi.

Saat 00.30 itibariyle askerlerin sokağı kontrol ettiği yerler çok nadir olarak gözlendi. Bazı kişilere asker müdahale edip evlerine dönmelerini istedi

Çanakkale'de emniyet önünde önlem

ÇANAKKALE'de İl Emniyet Müdürlüğü bütün personelini emniyet binasına çağırdı. 

Emniyet Müdürlüğü binasına giden bütün yollar 500-600 metre mesafede kapatıldı. Barikatlar oluşturuldu. İl Jandarma Komutanlığı önünde bir hareketlilik gözlenmedi. Sokaklarda olan ve ne olduğunu anlamaya çalışan vatandaşlar, evlerine gitmeye başladı.

Osmangazi ulaşıma açık

İSTANBUL'da boğaz köprüleri ulaşıma kapatılırken, Osmangazi Köprüsü ise ulaşıma açık. Osmangazi Köprüsü'nde Bursa ve İstanbul istikametine ulaşımın çok az olması dikkat çekti. Ankara ile İstanbul arasındaki TEM Otoyolu'nda Kocaeli kesiminde ise ulaşım normal akışında devam ediyor. 

Tokat'ta vatandaş sokağa döküldü

TSK içerisindeki bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasının ardından Tokat'da binlerce kişi, ellerindeki Türk bayraklarıyla sokağa döküldü.

Tokat’ta binlerce kişi, ellerinde Türk bayrakları ile Ak Parti İl Başkanlığı'nın olduğu Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Recep Tayyip Erdoğan lehine slogan atan gruptakilerin sayısı her geçen dakika arttı. Gazi Osman Paşa Bulvarı'nı trafiğe kapatan grubun bekleyişi devam ederken, Tokat İl Emniyet Müdürlüğü Terör ile Mücadele Şubesi ekipleri ise Valilik önünde ellerinde tüfekler ile nöbet tutmaya başladı. 

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlara açıklamada bulunan Ak Parti Tokat İl Başkanı Metin Polat ise konuşmasında, 'Bugün birlik ve beraberlik günü Allah’ın izniyle 2002’den bu yana, bu millet çok badireler atlattı. Liderimiz Sayın Cumhurbaşkanımıza defalarca suikastler düşünüldü. Ama Rabbimiz onlara fırsat vermedi. Allah’ınız izniyle bugünde yapamayacaklar. Lütfen sabırlı ve sakin olun’’ şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı