DÖVİZ ARTIŞI ONLARI DA FENA VURDU

DÖVİZ ARTIŞI ONLARI DA FENA VURDU

Dövizdeki artış sadece ithal ürünlerinde fiyat artışına neden olmuyor aynı zamanda ithal ara malı ya da yurt dışı kaynaklı enerji kullanan ihracatçı sektörlerde fiyat artışına neden oluyor

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı ve Merkez Bankasını hedef alan faiz eleştirilerini hedef alan tartışmaların ardından ekonomide meydana gelen depremlerin artçı etkileri birer birer gelmeye devam ediyor. 

PİYASALARIN "TEK ADAM" ALGISI

Piyasaların meydana gelen tartışmaların ardından ekonomi yönetiminin devre dışı bırakılarak "tek adam" idaresine geçeceği algısı dövizde beklenen fiyat düşüşünü bir türlü gerçekleştiremiyor. Bu nedenle hem dış ticaret açığı üzerinde hemde maliyetleri çok hızlı bir biçimde artan dövize endeksli dış borç yükünün tek karşılama aracı halinde bulunan ihracat gelirleri düşmüş oluyor.

Dövizdeki hızlı tırmanışın etkisiyle, Türkiye'de üretilerek ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3.35 yükseldi.

İŞTE TÜİK'İN TESPİT ETTİĞİ RAKAMLAR

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi verilerine göre, Ocak ayındaki yüzde 4.38'lik düşüş nedeniyle, fiyatlar bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1.82 artarken, yıllık bazda yüzde 1.24 düştü. YD-ÜFE 12 aylık ortalamalara göre yüzde 8,44 arttı.

BAZI SEKTÖRLERDE REKABET GÜCÜ DÜŞTÜ

Fiyatlar madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2.82 ve imalat sanayi sektöründe ise yüzde 3.37 yükseldi.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörlerin başında yüzde 16.76 ile kok ve rafine petrol ürünleri geldi. Bu ürünleri madencilik ve taşocakçılığı ürünleri yüzde 8.81, gıda ürünleri yüzde 4.48 ile izledi. Buna karşılık metal cevherleri fiyatları yüzde 4.00 geriledi.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı