DÖRT KITADAN ARKEOLOGLAR İSTANBUL'DA TOPLANIYOR

DÖRT KITADAN ARKEOLOGLAR İSTANBUL'DA TOPLANIYOR

Arkeoloji dünyasının en önemli toplantılarından biri Eylül'de İstanbul'da gerçekleşecek.

Avrupa Arkeologlar Birliği’nin 20'ncisi düzenelenecek yıllık toplantısı 10-14 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak. 

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin evsahiğliğindeki kongrenin ana konusu bu yıl “Birleştiren denizler, sınırlar aşan kültür ilişkileri” olarak belirlenirken oturumlar şu tema başlıkları altında yapılacak;

 

 

- Arkeolojik Mirasın Yönetimi: Geçmiş ve Bugün
- Sosyal Bağlamda Antik Teknolojiler
- Çevre ve Sürdürülebilirlik: Jeosfer, Ekosfer ve İnsan Etkileşimleri
- Zamanın Değiştiriciliği:Çöküş ve Dönüşümü Tetikleyiciler
- Arkeolojik Kayıtların Ele Alınması ve Yorumlanması

Toplantı, her yıl bir Avrupa ülkesinde düzenleniyor ve dünyanın dört bir yanından arkeologlar katılıyorlar. Avrupa Arkeologlar Birliği Toplantısı yeni kuramların geliştirilmesi, tartışılması, sorunlara çözüm aranmasında “açık forum” niteliği taşıyan kongre, arkeoloji ve kültürel mirasın korunması alanlarında dünyadaki en önemli ve saygın organizasyonlardan biri. 
İstanbul’da gerçekleşecek kongrenin bu yılki logosu Prof. Dr. Mehmet Özdoğan başkanlığında Kırklareli’nde yürütülen Aşağıpınar kazılarında bulunan ve M.Ö. 6 bin yılına ait olduğu tespit edilen “ana tanrıça heykelciği” olarak belirlenmiş.

dlzwld0-002.png

76 ÜLKEDEN 3 BİN AKADEMİSYEN
Kongre eş başkanları Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ve Prof. Dr. Turgut Saner, İstanbul’da düzenlenecek kongrenin beklenenin çok üzerinde ilgi gördüğünü söylüyor: “Avrupa’da arkeoloji ve kültürel miras alanlarında son 50 yıl içinde yapılmış en geniş katılımlı toplantı olacak.” Kongreye dünyanın çok farklı bölgelerinden, 76 ülkeden 3 binden fazla akademisyen katılacak. Kongrede, 45 paralel oturumda 2 bine yakın bildiri sunulacak. Arkeoloji ve kültürel miras alanlarında birçok uluslararası kurumun yönetim kurulu toplantıları ve çalıştayları da İstanbul Kongresi kapsamında gerçekleşecek. Kongre Düzenleme Kurulu ayrıca İstanbul’un çeşitli yerlerinde çok sayıda paralel sergi ve konferansın gerçekleşmesi için çalışmalar yapmış. 300’e yakın poster ve 12 sergi de kongreye eşlik edecek. 
Gelecek yıl İskoçya, 2016’da Litvanya ve 2017’de Hollanda’da yapılacak İstanbul’daki kongreyle ilgili detaylı bilgilere resmi web sitesinde yer alıyor; www.eaa2014istanbul.org

 

Kaynak:Haber Kaynağı