DOLAR YİNE REKOR KIRDI

DOLAR YİNE REKOR KIRDI

Ekonomi çevreleri Erdoğan'ın "Borcu sıfırladık borç vereceğiz" diyerek övündüğü IMF'in son uyarısına dikkat çekerek. Cari açık riskinin Türk Ekonomisini her geçen gün biraz daha tehdit ettiğini küresel nedenlere bağlı olarak dolarda ki yükselişin ise bu

ABD'de faizlerin daha kısa sürede artacağına ilişkin işaretlerle geçen ay başlarında tırmanışa geçen dolar 2.29 lira sınırını da aştı.
ARTŞ % 7'Yİ BULDU
ABD para birimi 2.2916 liraya kadar tırmandı. Böylece, Eylül başında 2.15 liradan işlem gören dolardaki bir aylık artış yüzde 6.6'yı buldu. Almanya imalat sanayi satınalma yönetici endeksi (PMI) verisinin sektörde uzun süredir ilk kez daralmaya işaret etmesi euroyu düşürünce, dolar da parite etkisiyle 31 Ocak'tan beri en yüksek olan 2.29 liranın üzerine çıktı. Dolar daha sonra bir miktar geri çekilerek 2.2860-2.2885 bandında hareket etmeye başladı. Böylece AKP'nin en çok övündüğü ekonomik düzelme efsanesinin sonuda görünmüş oldu. Ekonomi çevreleri Erdoğan'ın "Borcu sıfırladık borç vereceğiz"  diyerek övündüğü IMF'in son uyarısına dikkat çekerek. Cari açık riskinin Türk Ekonomisini her geçen gün biraz daha tehdit ettiğini küresel nedenlere bağlı olarak dolarda ki yükselişin ise bu riski çöküşe taşıyabileceği yorumları yapıyorlar.
 
EURO 3 E DOĞRU GİDİYOR

Avrupa para birimi euro ise 2.8879 seviyesine kadar yükseldikten sonra 2.8805-2.8845 aralığında hareket ediyor. Yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepeti ise 2.58 seviyesinde.

"NORMALLEŞME SÜRECİNE GİRMESİNİ BEKLİYORUZ"


DHA'nın sorularını yanıtlayan Egeli&CO Araştırma Strateji Direktörü Güldem Atabay, bugün gelen dış ticaret verilerinin ve Türkiye Büyük Millet Mecli'nde bulunan tezkerenin üzerine birde parite etkisinin eklendiği belirterek, şu yorumu yaptı:
 
TÜRKİYE SAVAŞA GİRERSE NE OLACAK

"Zaten sepet kur da 2.58 ile çok yüksek bir seviyede. Dolar, euro karşında güç kazandığı yükselmesini sürdürdü. Ancak, tezkere meclisten geçtikten sonra ne olacağı belirsizliği var. 'Amerikan Merkez Bankası (FED) faizleri artıracak' derken, bu durum küresel piyasalarda dalga boylarını yükseltecektir. Bundan sonra gelecek her veri Türkiye, Avrupa, ABD ve Almanya verileri dahil dolar euro karşısında değer kazanmaya devam edecektir. Ancak doların bunun ardından normalleşme sürecine girmesini bekliyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı