Dolar Rekor Kırdı

Dolar Rekor Kırdı

 
PİSİKOLOJİK SINIRI GEÇTİ

Dolar rekor kırarak 2 TL seviyesine geldi. Ekonomide ki dalgalanma sürüyor. Dolar ekonomi çevrelerinin çok tehlikeli bulduğu psikolojik sınırı bu gün aştı. Merkez bankası müdahelesi, 2 TL sınırını aşan Doların, akşam saatlerinde biraz geriletsede, yükseliş devam ediyor. DOLARIN 2 TL Yİ GEÇMESİ HALİNDE NE OLUR (TIKLAYINIZ)
 
Sabah saatlerinde 1.98 TL sınırına kadar gerileyen dolar, öğleden sonra yeniden yükselişe geçti ve 2 TL'ye kadar yükseldi
 
Dolar 16.55'te 2 TL'yi geçerek 2.010 TL'ye çıksa da hemen arkasından gelen satışla 1.9950 TL seviyelerine geri döndü.

BU GÜN Kİ GELİŞMELER
 
Haftanın son işlem gününde varlık fiyatları günün ilk yarısını dalgalı bir seyir ile geçirirken, Avrupa'dan gelen veriler ve politika yapıcıların açıklamaları gündemde yer aldı. FOMC toplantı tutanaklarının yayınlanmasının ardından yatırımcıların dikkatlerini büyük ülkelerin ekonomik göstergelerine çevirdiği görülüyor.
 
Euro Bölgesi'nin lokomotif ülkesi Almanya'nın yılın ikinci çeyreğinde beklentiler doğrultusunda %0.7 büyüdüğü görülürken, aynı dönem için açıklanan İngiltere'nin GDP verisi (büyüme oranı) %0.7'ye revize edildi. Beklentiler %0.6 ile rakamda bir değişiklik olmaması yönündeydi. Gelen verinin ardından Sterlin'deki yükseliş paralelinde GBP/USD paritesinde yukarı yönlü hareketler gözlemlendi.

AVRUPA DÜZELTİYOR
 
Avrupa'da ülkelerin borç sorunlarının devam ettiği bilinmesine rağmen, son aylarda gelen olumlu verilere bugün yenilerinin eklenmesi sonrasında kıta endekslerinde yukarı yönlü hafif hareketler gerçekleşti. Diğer taraftan Jackson Hole'da bulunan ECB üyesi EwaldNowotny "Euro Bölgesi'nden gelen iyi verilerin ardından ECB'nin faiz indirimine ihtiyacı kalmadı" şeklinde konuştu. Ancak FED'in tahvil alımlarını bu yıl içerisinde kısmaya başlayacağı beklentilerinin güçlü olması ve ABD'nin ekonomik verilerinin toparlanmanın hız kazandığına işaret etmesi, günün ilk yarısında Euro ve Sterlin üzerinde yükselişlerin kısıtlı kalmasına yol açtı. Dolar endeksinde de bugün açıklanacak yeni ev satışları verisi öncesinde salınımlar devam ediyor.
 
İçeride ise TCMB'nin istisnai gün uygulaması gündemde yer alırken, Banka dün belirttiği politika çerçevesinde minimum ihale tutarını 350 milyon Dolar olarak açıkladı. TCMB akşam 16:30'da değişiklik yapılmazsa, belirttiği tutar ile döviz satım ihalesine çıkacak. USD/TRY paritesine bakıldığında, gelişen ülke para birimlerine paralel bir hareket ile öğleden önce, tarihi yüksek seviyelerinden bir miktar geri çekilmeler yaşadığı görüldü. Kur 1.98 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ediyor.