DOLAR NEREYE KOŞUYOR ?

DOLAR NEREYE KOŞUYOR ?

Fed kararı sonrası düşmeye başlayan dolar kuru bugün 2.84 seviyesine geriledi. Peki dolardaki düşüş sürer mi? İşte cevabı…

Haftaya hareketli başlayan dolar kuru Fed sonrası düşüşe geçti. Fed öncesi 2.92’ye kadar yükselen dolar, toplantı sonrasında gevşemeye başlayarak, 2.86’ya geriledi. Bu sabah 2.87’den açılış yapan dolar gece yarısında / TL 2.8433’ü gördü.

DOLAR YATIRIMCISI RAHATSIZ

Türkiye'de altından daha çok Dolar yatırımcısının bulunması doların beklenmedik düşüşlerinde büyük heyecana neden oluyor. Doların son bir aydaki kur hareketlerinin bilinen hiç bir teknik veri ile anlmalandırlamamsı ise çok sayıda spekilasyona neden oluyor. İşte uzman görüşlerinden bir tanesi.

FED'İN KREDİBİLİTESİ DÜŞÜYOR

Dolardaki gerilemeyi değerlendiren A1 Capital Direktörü Belgin Maviş, düşüşte Fed’in güvercin tutumlarının etkili olduğunu belirterek, “Yellen’ın konuşmalarından şu anladık; Fed ciddi anlamda Çin’den ve oradaki gelişmelerden tedirgin. Bu da söylemlerine yansıyor. Bize göre, beklenti yönetiminden vazgeçmemesi Fed’in kredibilitesini düşüren bir unsur. 2016 yılı içinde dört faiz artırımı beklenirken gelen bu açıklamalar faiz artırım ihtimalini ikiye indirdi. Avrupa Merkez Bankası ve Japonya’nın parasal genişlemeye devam ettiği bu süreçte doların bu hamleler sonucu değer kazanımı da Fed’in elini bağlayan bir unsur” dedi.

2.92'YE KADAR YÜKSELEBİLİR

Ancak Maviş’e göre, Fed’in kredibilitesinin zayıflamasındaki en önemli etken, faiz artırım kararını sürekli masaya getirmesi ve daha sonrasındaki açıklamalarında sürekli küresel risklere dikkat çekerek bu ihtimali zayıflatması. “Bunu doların değer kazanımının önüne geçmek için yapma ihtimalini düşünsek de bundan sonraki süreçte ABD tarafından gelecek olan ekonomik datalar önceki algıları tersine çevirebilir” diyen Maviş, iç dinamiklere bakıldığında 2.85’in altına kayan dolar için geniş bandın 2.8450-2.9250 olduğunu söyledi.

ULUSLARARASI VE İÇ SİYSETTEKİ RİSKLER YUKARI YÖNLENDİREBİLİR

2.8467’nin destek seviyesi olarak konumunu sürdürdüğünü anlatan Maviş, bu seviye kırıldığında geri çekilmenin hızlanabileceğini ve 2.8220’ye kadar doların düşebileceğini belirtti. Maviş, şöyle devam etti: “Özellikle jeopolitik riskler, Avrupa’dan gelebilecek olumsuz haberler ve en önemli Çin ve Asya piyasalarından gelebilecek olumsuz haberler, buna ek olarak iç dinamikler, terörle mücadele ve olası terör olayları yine doların yukarı yönlü ataklarına neden olabilir. Bu durumda ise yukarı yönlü hareketlenmelerde 2.88-2.9250 bandı devreye girer. Dolar endeksinin 95 bin 141 seviyesinde olduğunu düşünecek olursak bir süre doların zayıf seyrinin devam edeceğini ön görmek mümkün olacaktır.”

Kaynak:Haber Kaynağı