DOLAR NEREYE KOŞACAK ?

DOLAR NEREYE KOŞACAK ?

Cuma günü 2.97'nin hemen altında haftayı tamamlayan dolar/TL , bu sabah güne 2.9739 seviyesinde başladı.

Küresel satış baskısı ve siyasi gelişmelerle baskı altında kalan kurda politik gelişmelerin ön plana çıkması ve piyasada yakından izlenmeye devam edilmesi bekleniyor.

TL'DE Kİ DEĞER KAYBINDA DOLAR ENDEKSİ ETKİSİ

Küresel piyasalarda ise dolar endeksinin 25 Nisan'dan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 94.845 seviyesine yakın bir seyirle 94.637 seviyesinde seyretmesi gelişmekte olan para birimlerindeki değer kaybının ana nedeni olmaya devem ediyor.

PİYASALAR ERDOĞAN'IN DAVITOĞLU'NU TASFİYESİNDEN KAYGI DUYDU

Buna ek olarak bu hafta AKP'nin yeni başkanının netleşmesi beklenirken bu belirsizlik de TL'deki baskıların ana nedenlerinden olmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde kimin başbakan olacağı, ekonomi yönetiminin, ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin gelişmeler piyasalarca yakından izleniyor.

YERLİ AKTÖRLER 4 MİLYAR DOLAR SATTI

Siyasi gündemin yeniden ön plana çıkması TL'de kırılganlık ve satış baskısı yaratmaya devam ederken, lokallerin 6 Mayıs ile biten ve başbakanlığın el değiştirecek olmasının kesinleştiği hafta 4 milyar doların üzerinde döviz satması ise TL'deki değer kayıplarını sınırlayan ana etken olmayı sürdürüyor.

DÖVİZ MEVDUATLARI TL'YE DÖNMEYE BAŞLAMIŞTI AMA

Toplamda 200 milyar dolara ulaşan döviz mevduatlarının TL'ye dönmeye başlaması ve önümüzdeki süreçte de bunu devam ettirebilecekleri yönünde oluşan algı TL'ye son dönemde destek olan nadir unsurlar arasında öne çıkıyor.

SİYASETTE Kİ OYNAKLIK ETKİLİ

Cuma günü 3.1620 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1670/3.1688, 3.3550 civarında olan euro/TL ise 3.3609/3.3638 seviyesinde işlem gördü.

Siyasi gelişmeler takip ediliyor

Bir diğer taraftan ise piyasalarda hem AKP hem de MHP'nin kongrelileri ve olası lider değişimleri takip ediliyor.
MHP'nin olağanüstü kongresini yapmak isteyen ancak polis tarafından engellenen muhalifler Pazar günü Büyük Anadolu Oteli önünde toplanırken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli muhaliflerin kongre girişimini sert bir dille eleştirdi.

MHP'deki olası lider değişimi partinin potansiyel oyunu etkileyeceği düşünülmesi nedeniyle yakından izleniyor. Geçen hafta Kamuoyu araştırma şirketi Metropoll'ün Başkanı Özer Sencar, yaptıkları son kamuoyu anketine göre, Meral Akşener'in genel başkan olduğu MHP'nin oy seviyesinin yüzde 21 düzeyine çıkacağını; bu durumun farkında olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemine geçişi destekleyerek olası bir erken seçimin önüne geçebileceğini belirtti.

AKP KONGRESİNE BAKILACAK

Bu hafta izlenecek olan bir diğer siyasi gelişme ise AKP'nin 22 Mayıs'ta yapılacak olağanüstü kongresi olmaya devam ediyor. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaret edeceği bir başka siyasiye bırakacak olması piyasalarda yakından izleniyor.

PİYASALARDA GÜNDEM

Bankacılar bugün iç piyasada Nisan ayı bütçe gerçekleşmeleri ve Şubat dönemi işsizlik verilerinin izleneceğini, dış piyasada ise TSİ 15.30'da açıklanacak Mayıs ayı ABD NewYork Fed imalat endeksinin takip edileceğini ancak verilerden piyasa tepkisi beklenmediğini belirttiler.

Kaynak; reuters

Kaynak:Haber Kaynağı