DOLAR ÇIKIŞTA, BORSA'DA İŞLEMLER DÜŞÜŞLE BAŞLADI

DOLAR ÇIKIŞTA, BORSA'DA İŞLEMLER DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Ortadoğu ve Uzakdoğu kaynaklı jeopolitik risklerin yanında Çin ekonomisine ilişkin kaygıların sürmesi küresel risk iştahını olumsuz etkiledi. Küresel gelişmelere bağlı olarak dolarda yükseliş sürerken, Borsa İstanbul'da işlemler de sert...

Ortadoğu ve Uzakdoğu kaynaklı jeopolitik risklerin yanında Çin ekonomisine ilişkin kaygıların sürmesi küresel risk iştahını olumsuz etkiledi. Küresel gelişmelere bağlı olarak dolarda yükseliş sürerken, Borsa İstanbul'da işlemler de sert düşüşle başladı.

 

Çin Borsası'nda işlemlerin ikinci günde de durdurulmasının de etkisiyle, Borsa İstanbul güne yüzde 0.84 düşüşle 70 bin 600 puandan başladı. Düşüşün yüzde 1.3'ü bulduğu ve 70 bin 236 puana kadar gerileyen Endeks daha sonra hafif toparlanarak 70 bin 457 düzeyine döndü.

 

Dün kapanış saatlerinde 3.0045 lira dolayında işlem gören dolar, bu sabah tırmanışını sürdürdü ve Ekim başındaki 3.0244 düzeyine kadar çıktıktan sonra 3.0163 lira düzeyine kadar çekildi. Dolara paralel tırmanan euro da 3.2728 liraya kadar çıktıktan sonra 3.2558 lira düzeyine döndü.

 

Analistler, Çin ekonomisindeki aşağı yönlü risklere bağlı olarak ülkenin para birimi yuanındaki zayıflama ve Ortadoğu'da artan jeopolitik risklerin global risk iştahını olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

 

Çin piyasalarında yerel saatle 09.30’da başlayan hisse senedi alım-satımları, yoğun satışların gelmesiyle önce askıya alındı. Açılış ile birlikte başlayan yoğun satışların sürmesiyle ikinci günde de borsalar kapatıldı.

 

Çin borsaları böylece bugün yalnızca yarım saat açık kaldı ve bu sürenin 15 dakikasında işlem yapılabildi. Gösterge endeks Şanghay Bileşik, yarım saatlik seans sonrası günü yüzde 7.32 düşüşle 3115,89 puandan kapadı, Shenzhen Bileşik Endeksi de yüzde 8.35 değer kaybetti ve 10745.45 puandan kapandı.

 

Çin hükümeti, endekslerde özellikle geçen yaz yaşanan büyük düşüşlerin ardından yeni yılın ilk işlem günü olan 4 Ocak’ta dış piyasalarda circuit-breaker olarak bilinen bir tür işlem kesici mekanizmayı devreye sokmuştu.

 

Piyasa analistleri, küresel gelişmelerin yanı sıra, Merkez Bankası'nın 19 Ocak'ta yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında lirayı koruyacak adımları atmayabileceğine ilişkin kaygıların da liradaki kayıpları artırdığına işaret ediyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı