DOLANDIRICILAR ÇAĞRI MERKEZİ KURDU, REKLAM FİLMİ ÇEKTİ

DOLANDIRICILAR ÇAĞRI MERKEZİ KURDU, REKLAM FİLMİ ÇEKTİ

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Kredi kart merkezi, tüketici hukuku birliği gibi farklı isimler altında tüketicileri arayan dolandırıcılar...

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Kredi kart merkezi, tüketici hukuku birliği gibi farklı isimler altında tüketicileri arayan dolandırıcılar, dosya masrafları ve kredi kartı aidatlarının geri alınması için tüketici hakem heyetlerine verilen ücretsiz dilekçeleri 700 liraya varan bedellerle satıyor" dedi. Ağaoğlu, dolandırıcıların, çağrı merkezi kurdukları, reklam filmi dahi çektiklerine işaret etti.

 

Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, bankaların, verdiği kredilerde tüketicilerden aldığı hukuksuz dosya masrafı ve kredi kartı aidatlarının geri alınmasıyla ilgili tüketici hakem heyetleri ve mahkemelere yoğun başvuru olduğunu söyledi.

Bu konuda birçok tüketicinin bilinçsiz olduğunu ve nasıl hareket edeceğini bilmediğini vurgulayan Ağaoğlu, "Bazı dolandırıcılar, tüketicilerin bu durumunu haksız kazanca çevirmeye başladı" dedi.

Tüketici örgütlerinin bu konuda vatandaşlara ücretsiz hizmet verdiğini dile getiren Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"Derneklerin internet sitelerinde tüketici hakem heyetleri ve mahkemelere yapılacak başvurulara ilişkin dilekçeler bulunuyor. Bir tık ile bunlar indirilebiliyor. Olmadı, dernekleri aradıklarında ücretsiz hizmet sunuluyor. Ancak son aylarda kredi kart merkezi, tüketici hukuku birliği gibi farklı isimler altında tüketicileri arayan dolandırıcılar, dosya masrafları ve kredi kartı aidatlarının geri alınması için tüketici hakem heyetlerine verilen ücretsiz dilekçeleri 700 liraya varan bedellerle satıyor. Size ne kadar kredi kullandığınızı soruyorlar. Ardından adresi alıp size postayla kredi kartı formu ile ücretsiz dilekçeleri gönderiyorlar. Kredi kartı formunu dolduruyorsunuz ve ücretsiz 2 dilekçeye 700 liraya varan bedeller ödemiş oluyorsunuz."

"Beyaz eşya taksidi öder gibi"
Ağaoğlu, tüketicileri arayan bu haksız kazanç sağlayanların, vatandaşları ikna etmek için her yola başvurduğunu vurgulayarak, "Kredi kartı formunu doldurduklarında 'beyaz eşya öder gibi taksitleriniz 3 ay sonra başlayacak' deniliyor. Bu konuda kimleri tuzağa düşürdüklerine inanamazsınız" ifadesini kullandı.

Bu konuda iletişim merkezleri bile kurulduğunu ve açıkça suç işlendiğini belirten Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Bazı televizyonlarda reklamları bile giriyor. Ülkemizdeki kanunlara göre tüketiciler, hakem heyetlerine ya da mahkemelere bizzat kendi ya da vekalet verdikleri avukatlar aracılığıyla haklarını arayabilirler. Bu kişilerin yaptığı nitelikli dolandırıcılıktır. Ayrıca, kanunlarımızda, avukat olmadığı halde kendisine avukat süsü vererek bu unvanı kullananların hapisle cezalandırılmaları öngörülmektedir. Reklam Kurulunun harekete geçerek, bu tür ilan ve reklamları veren, tüketiciyi istismar edenler hakkında suç duyurusunda bulunması ve bunları yasaklaması gerekmektedir."

Reklam filminde oynama teklifi aldı
Ağaoğlu, bu yolla para kazanıp, reklam hazırlayan bazı kişilerden, çekilecek reklam filminde oynaması için teklif aldığını ifade ederek, "Dolandırıcılığın reklamı bile yapılmaya başlandı. Bir süre önce İstanbul'da polis, benim şikayetim üzerine tüketiciyi aldatarak haksız kazanç sağlayan sözde firmaya baskın yaptı. İletişim merkezi bile kurmuşlar. Beni tanıyan yetkilisi, 'neden üzerime geliyorsun. Buradan kazandığım parayla geçen yıl 500 bin lira vergi verdim' dedi. Yani ücretsiz dilekçeleri satarak 500 bin lira vergi ödediler. İşte durum bu kadar ciddi" değerlendirmesinde bulundu.

Dosya masrafı ve kredi kartı aidatlarının kesin alındığı iddiasıyla tüketicilerin aldatıldığını anlatan Ağaoğlu, "Bunların geri alınmasıyla ilgili kimse talimat veremez. Kesin diye bir durum yok. Tüketici hakem heyetleri inceledikleri dosyalarda farklı kararlar verebiliyorlar. Bazı hakem heyetleri tüketici aleyhine karar verebilmektedir" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı