DOĞALGAZDA ACI GERÇEK

DOĞALGAZDA ACI GERÇEK

14 Ekim'den bu yana hem gelen gaz miktarı azaldı hem de boru hattı basıncı düştü. Müşterilerin talebini karşılayamıyoruz"

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın doğalgaz alımının durma ihtimali var dediği Batı Hattı’nda akış gerilemeye başladı. Bulgaristan ve Romanya depoları doldurmaya başlayınca günlük 42 milyon metreküp olan doğalgaz akışı bir haftada 25 milyon metreküpe kadar düştü. Sektör yetkililerine göre bu durum geçici olur.

BULGARİSTAN VE ROMANYA DEPOLARI DOLDURUYOR

Rusya’nın Ukrayna sorunu nedeniyle Avrupa’da doğalgaz krizinin yaşanabileceği uyarısının ardından, Enerji Bakanı Taner Yıldız Rusya’dan doğalgaz taşıyan Batı Hattı’ndaki akışın durma ihtimalini vurguladı. Şu anda doğalgaz akışı durmadı ama Türkiye’ye gelen gazda düşüş var.
Baltacı: Bulgaristan ve Romanya depoları dolduruyor
Batı Hattı’ndan doğalgazı taşıyan Akfel Gaz’ın Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Baltacı, geçen hafta günlük akışın 42 milyon metreküp seviyelerinden 25 milyon metreküpe kadar gerilediğini ifade etti. Al Jazeera’ye konuşan Baltacı’ya göre bu düşüşün sebebi Bulgaristan ve Romanya’nın depolarını doldurması.

TALEPLERİ KARŞILIYAMIYORUZ

Batı Hattı, Rus doğalgazını sırasıyla Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan üzerinden taşıyarak Türkiye'ye getiriyor.
Bu hatla taşınan gazın yıllık 1 milyar metreküplük bölümünü getiren Batı Hattı AŞ, günlük akışın 28 milyon metreküplere kadar düştüğünü belirtiyor. Normal akış 40 milyon metreküp civarında.
BBC Türkçe'ye konuşan Batı Hattı AŞ. Operasyon Sorumlusu Hakan Dursun, "14 Ekim'den bu yana hem gelen gaz miktarı azaldı hem de boru hattı basıncı düştü. Müşterilerin talebini karşılayamıyoruz" diyor.

119084.jpg

HAVALAR SICAK GİDİYOR SORUN OLMAZ DEDİ

Baltacı, seviyelerde yavaş yavaş düzelme olduğunu ve seviyenin günlük 30 milyon metreküpe çıktığını söyledi. Baltacı kısa zamanda akışın normale döneceğini düşünüyor, havaların da sıcak seyretmesi nedeniyle bir sorun yaşanmadığını vurguluyor.

UKRAYNA İLE HAZIRLIKLAR TAMAM

Konuyla ilgili Al Jazeera’ye bilgi veren Enerji Bakanlığı yetkilileri ise zaman zaman hatta düşüşler yaşandığını ama ekstra bir sorun olmadığını ifade etti. Aynı yetkili “Ukrayna ile ilgili hazırlıklar tamam, BOTAŞ spot alımları yaptı” dedi.
Batı Hattı, başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’ne doğalgaz sağlayan ana hat. Batı Hattı’ndaki bir sıkıntı İstanbul’u etkileyebilir. Türkiye’nin enerji kaynağının yüzde 12.5’u Batı Hattı’nda sağlanıyor.

SIKINTI YAŞANABİLİR

Konuya ilişkin bilgi veren bir başka özel sektör yetkilisi ise Ukrayna ve Rusya arasında bir kriz olmasa bile kış aylarında doğalgaz tüketiminin en üst seviyelere vardığı günlerde arz sıkıntısı olabileceğini söyledi:
“Kış döneminde mevsimsel gaz tüketimi artıyor. Peak yani tüketimin en üst seviyelere vardığı günlerde günlük ithal edilen doğalgaz miktarı talebi karşılamaya yetmiyor. Şimdiye kadar Aralık 2013 ve Ocak 2014 ile 2011-1012 kışında bunu yaşadık. Bu durumda kesintiler yaşanabiliyor. Bunun sebepleri de şöyle: Türkiye’ye kontratlar ile belli miktarda gaz geliyor. Yeni gaz anlaşması yapsanız da gazı taşıyacak altyapı yok. Bu nedenle de kış aylarının soğuk geçmesi durumunda Ukrayna krizi yaşanmasa bile arzda sıkıntı doğabilir çünkü özelleştirmeler ve artan konut sayısı nedeniyle tüketim arttı. Geçen yıl en çok tüketimin olduğu dönemlerde günlük 230 milyon metreküp seviyelerini gördük. Bu yıl 250 milyon metreküp olabilir.”

45 MİLYAR METREKÜP İTHALAT YAPILDI

Türkiye geçtiğimiz yıl 45 milyar metreküp doğalgaz ithal etti. Bunun 26 milyar 600 milyon metreküplük bölümü Rusya’dan geldi. Rus doğalgazı Türkiye’ye iki ana boru hattı üzerinden taşınıyor. Bunlardan biri, Karadeniz’in altından gelerek, yılda 16 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine sahip Mavi Akım Hattı. Diğeri hat ise 14 milyar metreküp kapasiteli Ukrayna-Romanya-Bulgaristan üzerinden gelen Batı Hattı. Türkiye her yıl Batı Hattı’ndan 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Bu gazın tamanını da dört şirket getiriyor: Akfel Gaz, Bosphorus Gaz, Batı Hattı Doğalgaz ve Kibar Enerji Dağıtım Sanayi. 

Kaynak:Haber Kaynağı