Diyarbakır'da Barış Mesajları Verildi Ama

Diyarbakır'da Barış Mesajları Verildi Ama

Gözler Diyarbakır'da. Öldürülen 3 Kürt kadın için düzenlenen törene on binlerce kişi katıldı.

Cenazeler için ilk tören Diyarbakır’da
FRANSA'nın başkenti Paris'teki Kürt Enformasyon Bürosu'nda 9 ocak günüt silahlı saldırıda öldürülen PKK'lı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'e Diyarbakır'da yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı cenaze töreni düzenlendi. 


PKK MARŞLARI ÇALINDI, BEYAZ KAŞKOL TAKILDI

Tören alanında kadınların tabutlarına PKK flamaları sarılırken, BDP otobüsünden PKK marşları çalındı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt sorunun çözümünde ve barışın gelmesinde Kürt halkının Öcalan'ın arkasında olduğunu söyledi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, özgürlük savaşçılarının önünde saygıyla eğildiğini dile getirdi.

PKK kurucularından olan Sakine Cansız ile Kürdistan Ulusal Kongresi Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve örgütün gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez'in dün akşam Diyarbakır'a getirilip, Özel Bağlar Hastanesi'ne konulan cenazeleri bugün saat 09.30'da tören için alındı. Cenazeleri almak için Diyarbakır ve çevre il ve ilçelerden gelen binlerce kişi hastane önünde toplanırken, gelenlerin yası simgeleyen siyah elbiseler ile barışı simgeleyen beyaz kaşkollar taktıkları görüldü. Hastane önünde BDP'liler PKK kurucularından Sakine Cansız'ın annesi Zeynep Cansız'ın da boynuna beyaz kaşkol attı.

DİYARBAKIR'DA NET MESAJ
 
Gözler Diyarbakır'da. Öldürülen 3 Kürt kadın için düzenlenen törene on binlerce kişi katıldı. Kürt siyasetçiler barış mesajları verdi. En neet mesajı BDP lideri Demirtaş verdi: "Biz barış için hazırız" dedi.HEPİMİZ, SAKİNE’YİZ, LEYLA’YIZ, FİDAN’IZ’
 
Hastane önünde on binlerce kişi "Hepimiz Sakine'yiz", "Hepimiz Leyla'yız", "Hepimiz Fidan'ız" lolipop dövizlerini taşıdı. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de hastanenin önüne geldi. Hastane önündeki kitlenin güvenliğini kadınlar sağlarken, görevli kadınları tümü siyah önlük giydi.  Kitle yakalarına yaşamını yitiren Cansız, Doğan ve Şaylemez'in fotoğraflarını taktı. Alanda Cansız, Doğan ve Şaylemez'in büyük boy fotoğrafları açıldı.
 
Cansız, Fidan ve Şaylemez'in cenazeleri kadınlar tarafından yoğun sloganlar altında hastaneden alınarak, üç cenaze aracına bindirildi.
 
HALK TÖREN ALANINA AKIN ETTİ
 
Henüz cenazeler gelmezken Batıkent Meydan'ında siyah giyinen boynuna beyaz atkı ve tülbent takan on binlerce kişi de burada sloganlarla cenazeleri bekliyor. Alanda tabutların konulması için bir platform hazırlandı. Platformun etrafına mor rengindeki bezler ve sarı, kırmızı, yeşil flamalarla donatıldı.
 
 
TÜRK: BARIŞTAN KİM YANA GÖRÜN
 
Cenaze alanında konuşan DTK eşbaşkanı Ahmet Türk, "Barış halkların birbirini tanımasıyla olmuştur. Barış için hassasiyet gösterin diyenler, cenazeler gelirken Kandili bombalamak ne anlama geliyor. Bunları da görün, aynı hassasiyeti sizden de bekliyoruz" dedi.
 
Türk, "Barışı ve özgürlüğü kazanacağız" şeklinde konuştu.
 
DEMİRTAŞ: BİZ BARIŞ İÇİN HAZIRIZ
 
Cenaze töreninde konuşan BDP eş başkanı Selahattin Demirtaş'ın konuşmasından satır başları ise şöyle:
 
Aslında söz söylecek zaman değil, sözlerin kifayetsiz kaldığı zamanlardayız. Artık iş yapma zamanındayız.  Bu halk hiçbir zaman barıştan korkmadı, kaçmadı. Tam da onurlu bir barış için alanlardaydı. En acı zamanlarda bile, bu analar, çocuklarının parçalanmış cesedlerini toprağa verirken bile intikam yemini etmediler. Acılarına sahip çıkıp, 'Bizim çocuklarımız öldü, başka anaların yüreği yanmasın' dediler.
 
Eşitse, hakça yaşam ve barış sözümüz var. Bu topraklar barışa susamış bir şekilde kollarını açmış barışı beklerken, kimse bu halkı suçlamasın.
 
Yüzyıllık Kürt sorununu müzakere ederek çözmek isteyenler bu halkın yüreğine güvenebilirler. Bu halk Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin arkasındadır. Cenazelerimizin önünde, 'Artık barış zamanıdır' diye haykırıyoruz.
 
Bu sorunu çözebiliriz. Yıllardır yapılan yanlışları yinelenmesin. Peki müzakare yürütenler ortaya neyi koyuyor. Somut politika koyun. Bu cenaze töreninde bu halk barış mesajı veriyor. Artık bu topraklar kana doydu. Artık bu topraklar çiçek açsın istiyoruz. Biz artık öfkenin değil, barış dilinin hakim olmasını istiyoruz. Aynı hassasiyetin Kürt halkının bütün değerleri için bekliyoruz.
 
Eğer barış istiyorsanız, savaştan daha cesur olmalısınız. Bu halk cesurdur ve onun için barışa hazırdır. Siz de barışa hazırsanız buyurun hodri meydan!
 
Eğer süreç güven içinde ilerleyecekse bu cinayetler aydınlatılmalıdır. Barışta samimi olanlar bu cinayetin çözülmesi için elden geleni yapmalıdır.
 
Yaşamını yitiren üç kadının önünde saygıyla eğildiklerini belirten Demirtaş, barış için elden geleni yapacağız dedi.
 
 
POLİSLER KİTLEDEN UZAKTA
 
Koşuyolu Parkında kitlenin göremeyeceği şekilde konumlanan çok sayıda TOMA aracı ve çevik kuvvet polisi bekletildi. AKP il ve ilçe binaları önünde yoğun önlemler alındı. Polis helikopteri de meydan üzerinde sürekli dolaştı. Binlerce kişi Cansız, Doğan ve Şaylemez'in fotoğraflarını ellerinde taşıdı. "Savaşın kazananı kaybedeni olmaz" dövizleri açıldı.
 
Diyarbakır'ın Silvan, Bismil, Ergani ve Hani ilçelerinden binlerce kişi kent merkezine doğru yola çıkarken, kent merkezinin bir çok mahallesinden de halk gruplar halinde törenin yapılacağı meydana akın etmeye devam ediyor.
 
KEPENKLER AÇILMADI, OKULLAR BOYKOT EDİLDİ
 
Öte yandan Diyarbakır katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi için cenaze töreninin yapılacağı Batıkent Meydan'ına akın ederken esnaf kepenk açmadı. Kentin en işlek caddeleri olan Ofis, Bağlar, Sento, Gazi, Gürsel, Sakarya, Göçmenler, 5 Nisan, Emek, Barış caddelerinde esnaf kepenk açmazken, Ulucami Meydanı, Balıkçılarbaşı ve Çarşıya Şewitî esnafı başta olmak üzere bir çok noktada eczane ve fırınlar dışında hiç bir iş yeri açılmadı. Pazar alanlarının boş kaldığı ve kısmen okulların boykot edildiği kentte az sayıda aracın trafiğe çıkması ise dikkat çekerken, sürücüler kontak kapattı.