Diyarbakır Yarın ki Törene Hazırlanıyor

Diyarbakır Yarın ki Törene Hazırlanıyor

"Baydemir, en kısa zamanda Kürt muhalefetiyle hükümetin aynı anda, aynı zamanda, aynı dakikada ateşkes ilan etmelidir" dedi.

'Aynı dakikada ateşkes ilan edilsin'
"Baydemir, en kısa zamanda Kürt muhalefetiyle hükümetin aynı anda, aynı zamanda, aynı dakikada ateşkes ilan etmelidir" dedi.

Canan ALTINTAŞ-Bayram BULUT/DİYARBAKIR
 
16.01.2013 16:47
 
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ile yarın 3 PKK'lı kadının cenaze törenlerinin yapılacağı Batıkent Meydanı'ndaki çalışmaları denetledi. 
Baydemir Paris'te yapılan suikastın her şeyden önce barışa iklimine yönelik yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
"Karanlıkta kalan aydınlatılmayan her suikast, her yaşam hakkı ihlali yeni yaşam hakkı ihlalinin zemin hazırlayıcısıdır. Bu itibarla Diyarbakır halkı7'den 70'e misafirlerini ağırlayacak, karşılayacak ve uğurlayacaktır. Bu sahip çıkış, her açıdan barışa, nihai barışa, adalete, özgürlüğe sahip çıkmadır aynı zamanda. Çok açık bir ifadeyle 100 binlerin sahip çıkması suikastın ve cinayetin aydınlatılması talebine aynı zamanda sahip çıkılacaktır. Diyarbakır halkı 3 cana, 3 fidana sahip çıkarak özgürlüğe, barışa, birlikte yaşama sahip çıkacaktır. Şu saat itibariyle Diyarbakır 3 canı karşılamaya ağırlamaya ve uğurlamaya hazırdır"
 
PROVOKASYON KAYGIMIZ YOK
 
Bir gazetecinin provokasyon uyarıları olduğu yönündeki sorusu üzerine Baydemir,"Çok açık ve net eğer bir provokasyon varsa. Bu 3 cana, 3 fidana yöneltilen suikast bir provokasyondur. Yarın Diyarbakır halkı bu provokasyonu boşa çıkarma çabasını ortaya koyacaktır. Bizim Diyarbakır'da bulunan bütün sivil toplum örgütlerleriyle birlikte yarına dair miskali zerre kadar kaygımız yoktur. Diyarbakır halkı yasını nasıl tutacağını, cenazesine nasıl saygı duyacağını iyi bilen bir halktır. Acısını yüreğine defnedebilen bir halktır. Ama sevgisini de yüreğinde canlı tutmasını bilen bir halktır. Diyarbakır halkının duruşu provokatörleri açığa çıkarma duruşu olacaktır. Barış iklimine sahip çıkma duruşu olacaktır, diyalog sürecine sahip çıkma duruşu olacaktır. Daha doğrusu diyalogların kalıcı müzakereye kalıcı barışa dönüşmesine katkı sunan bir duruş olacaktır. Diyarbakır halkından yarın karalar bağlamayı, karalar giymeyi ve barış umudumuzun da sembolü olarak beyaz atkı, şal takmayı ve bu vesileyle de bu alanda bir kez daha özgürlük, barış umuduna sahip çıkmayı bekliyoruz. Yarın Diyarbakır tarihi bir gün karşılayacak, tarihi bir karşılama, tarihi bir uğurlama yapacak ve yaşatacaktır" dedi.
 
ATEŞKES ÇAĞRISI
 
"Belki benim haddim değil, belki benim işim de görevimde değil ama hükümete, devlete, Türk ve Kürt halkına son bir kez çağrıda bulunmam gerekirse bu tür provokasyonları boşa çıkarmanın, önlemenin en etkin yolunun olabilecek en kısa zamanda Kürt muhalefetiyle hükümetin yada devlet yetkiliklerinin aynı anda, aynı zamanda, aynı dakikada ateşkes ilan etmesidir" diyen Baydemir, şöyle devam etti:
"Operasyonlarla, eylemlerin durduğunu aynı anda deklare etmesidir. Böylelikle ancak bu tür provokasyonların önü kesilir, durdurulabilinir. Bu saldırıyı, bu provokasyonu gerçekleştrenler öyle görünüyor ki bu saldırıyla da son bulmayacak gibi. Bunu boşa çıkarmanın en etkin yolu aynı anda askeri operasyonların ve eylemlerin durmasıdır. Böyle bir temenni ve çağrımı yenilemek istiyorum. Özgürlüğün adaletin ve eşitliğin ilan edildiği Paris şehrine büyük bir gölge düşürmüştür. Kürt halkının Paris hükümetinden beklentisi en kısa zamanda failler ve failler arkasındakilerin açığa çıkarılmasıdır. Ben Kürt olarak Kürt halkının evladı olarak Diyarbakır'dan sonra Paris şehrine büyük bir sempatim vardı. Ama bu suikastla Paris şehrine olan sempatim çok büyük yara aldı. Bu suikast aydınlatılmadığı müddetçe Kürt halkının vicdanında ve aklında Paris cinayetle anılacaktır. Paris 3 cana, 3 fidana kıyılan kent olarak anılacaktır"