DİYARBAKIR PATLAMASINI BBC DAKİKA DAKİKA BÖYLE YAYINLADI

DİYARBAKIR PATLAMASINI BBC DAKİKA DAKİKA BÖYLE YAYINLADI

Diyarbakır Patlamasının dışarıdaki ilk yankısı BBC'den geldi, Bazı yabancı ajanslar patlamayı flaş ve son dakika gelişmesi olarak anında duyurdular. İşte BBC'den Diyarbakır patlaması izlenimleri.

Diyarbakır'da HDP Mitinginde meydana gelen patlamaların ardından ilk belirlemelere göre 4 kişi hayatını kaybetmiş, 3'ü ağır çok sayıda yaralının olduğuna dair bilgiler bölgeden akmaya devam ediyor. Yurt içinden gelen tepkilerin yanı sıra yurt dışından da meydana gelen vahim olay yakından takip ediliyor. Ünlü İngiliz Yayın Kuruluşu BBC yakından takip ettiği olayları ve tepkileri dakika dakika okurlarına böyle iletti. BBC Avrupa ve dünyada en çok okur kitlesi bulunan medya organlarının başında geliyor. İşte ayrıntılar

 

22:49

Başbakan Ahmet Davutoğlu Diyarbakır'daki patlamalar ile ilgili olarak, bir suikast ihtimalini de göz önünde bulundurduklarını söyledi.

Davutoğlu AKP'nin Kilis mitinginde yaptığı konuşmada, "Saldırılar, demokrasiye ve Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılmıştır. Hepsini lanetliyoruz" dedi.

22:40

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP'nin Diyarbakır mitinginde meydana gelen patlamaları "demokrasiye yönelik bir provokasyon" olarak nitelendirdi. Erdoğan ayrıca patlamalarla ilgili incelemelerin sürdüğünü belirtti.

Patlamaların ardından Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Diyarbakır’da Halkların Demokratik Partisi'nin mitingi esnasında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımız olduğunu derin bir teessürle öğrendim."

"Türkiye'de Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde, demokrasimize, ülkemizdeki huzur ve kardeşlik ortamını bozmaya yönelik bu tür provokasyonlara karşı tüm vatandaşlarımızın dikkatli olmaları büyük önem arz ediyor."

"İstikrar ve güven ortamına gölge düşürmeye yönelik her türlü girişime karşı müteyakkız durumdaki devletimizin ilgili birimleri, Diyarbakır'daki son olaya ilişkin inceleme ve soruşturmayı da hassasiyetle yürütmektedir."

"Olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum."

22:15

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ İMC TV'ye yaptığı açıklamada, "Tüm göstergeler; çok planlı, organize ve merkezi bir yerden yönetilen bir operasyonla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor" dedi.

Figen Üstündağ, Diyarbakır'daki mitinglerinde meydana gelen patlamalar öncesi polise bomba ihbarı yapıldığını söyledi.

Üstündağ, partisinin yarınki Van mitinginin iptal edilmesinin ise söz konusu olmadığını belirtti.

21:58

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan CNN TÜRK televizyonunda yaptığı açıklamada, Diyarbakır'daki patlamalarla ilgili olarak "Oyun çok açık, bu seçimi kaybettiler. Çamura yatmak, yakıp yıkmak istiyorlar" dedi. 

Tan Diyarbakır halkını "sabırlı olmaya ve tepkilerini sandıkları doldurarak göstermeye" çağırdı.

21:42

Diyarbakır Tabibler Odası Başkanı Doktor Cengiz Günay, patlamalarda şu ana kadar 3 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Cengiz Günay'ın yaptığı açıklamaya göre; Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi'nde 40, Üniversite Hastanesi'nde 30'u ağır 70 yaralı; Selahattin Eyübi Devlet Hastanesi'nde 68;
Özel Bağlar Hastanesi'nde 24; Özel Memorial Hastanesi'nde 24 yaralı var.

Toplam yaralı sayısı 226.

Günay, ameliyata alinan birçok yaralının vücudundan demir bilyelerin çıkarıldığı bilgisini verdi.

21:35

Hatice Kamer Diyarbakır’dan bildiriyor:

“Patlamanın ardından miting alanından Ofis semtine yürüyen grup bir süre polisle çatıştı, TOMA’lara taş attı. Ancak bu grup yaklaşık yarım saat önce dağıldı. Kentin birçok yerinde araçların oluşturduğu konvoylar, korna çalarak patlamaları protesto ediyor. Bazı Diyarbakırlılar ise balkon ve pencerelerden tencere, tava çalarak protestoya katılıyor. Hastane kaynakları yaralı sayısının 180’in üzerinde olduğunu söylüyor.”

21:35

İstasyon Meydanı'nda patlamanın meydana geldiği trafonun kapısı (Fotoğraf: Hatice Kamer)

21:24

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ü arayarak, Diyarbakır'daki patlamalarla ilgili bilgi aldı. 

Seçim çalışmalarını İzmir'de sürdüren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da ildeki son gelişmeleri öğrenmek için Diyarbakır Valisi'ni telefonla aradı.  

Kemal Kılıçdaroğlu ardından da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

21:23

HDP Diyarbakır Milletvekili adaylarından Çağlar Demirel BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Bir provokasyonla karşı karşıya olduklarını" söyledi.

Demirel şöyle konuştu:

"Sadece şu anda bulunduğum Araştırma Hastanesi'nde 53 yaralı var. Kolları ve bacaklarından yaralanmışlar. Kan bulmaya çalışıyoruz. Diğer hastanelerde de arkadaşlarımız var. Çok görkemli bir miting yapmıştık. Bunun bir provokasyon olduğu belli. Günlerdir, aylardır HDP'ye yönelik saldırılar var. Halkımızdan bu provokasyona gelmemesini istiyoruz. Herkesi sağduyulu olmaya çağırıyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı