DİYARBAKIR KARIŞTI! ABD BAYRAKLARI YAKILDI! KONSOLOS AÇIKLAMA YAPTI!

DİYARBAKIR KARIŞTI! ABD BAYRAKLARI YAKILDI! KONSOLOS AÇIKLAMA YAPTI!

Diyarbakır'da Abd Konsolosluğu'nun İftar Çadırına Saldırıp Yıktılar

ABD Adana Başkonsolosluğu'nun Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda vatandaşlara belediye çadırında vermesi planlanan iftar yemeği, bir grup tafından protesto edildi. İftar saatinden önce meydanda toplanan grup, tekbir getirip çadırı yerle bir etti, ABD bayrağı yaktı.

DHA'nın haberine göre; ABD Adana Başkonsolosluğu Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda Büyükşehir Belediyesi'ne ait çadırda iftar programı düzenledi. Çadıra iftar için yemekler getirilerek, son hazırlıklar tamamlandı ve iftar saati beklenmeye başlandı. İftara yaklaşık 45 dakika kala, çadırın bulunduğu alana gelen ve İslami kesimlere yakınlığı ile bilinen sivil toplum örgütlerine üye yaklaşık 200 kişi, ABD Başkonsolosluğu'nun iftarını protesto etti. 'Kahrolsun Amerika', 'Kahrolsun İsrail' sloganları atarak tekbir getiren grup arasında bulunan bazı kişiler, iftar çadırına saldırarak masa ve sandalyeleri kırmaya başladı. İftar için hazırlanan yemekleri de yerlere savuran grup, çadırın içindeki tüm malzemeleri parçalayarak, maytaplar attı. Grup arasında bulunan bir kişinin getirdiği Amerika Bayrağı yerde çiğnendikten sonra yakıldı. Olaylara çadırın arka tarafında bulunan çevik kuvvet ekiplerinin müdahale etmediği görüldü. Belediye yetkilileri polisin müdahale etmemesine tepki gösterdi.

Saldırıya uğrayan iftar çadırı kullanılamaz hale gelirken, polisin çadırın etrafını çevirmesi üzerine grup dağıldı. İftar programı saldırı üzerine iptal edildi.

5 KİŞİ YARALANDI

Olayların yatıştığı düşünülürken çadıra saldıran grup ile bu kişilere engel olmak isteyen aralarında esnaflarında bulunduğu kişiler arasında tekrar kavga çıktı. Saldırganların satır kullandığı kavgada biri ağır 5 kişi yaralandı. Yaralılar Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Satırla ağır yaralanan Mustafa Ocaklı ise Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Polis, Dağkapı Meydanı'nda geniş güvenlik aldı.

ESPİNOZA: BİR GRUP ÇAPULCU TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ ZEDELEYEMEZ

ABD'nin Adana Konsolosu John Espinoza, saldırı sonrası Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın toplantısı düzenledi. Saldırganların Diyarbakır halkını temsil etmediğini ifade eden Espinoza, "İftar yemeğinizi böldüğüm için özür dilerim. Bana hızlı bir açıklama fırsatı sağladığınız için de teeşkkür ederim. Özelikle bu akşam Sur Belediye Başkanlığı ile ortak yapacağımız iftar yemeğiyle ilgili açıklama yapmak istiyorum. Bildiğiniz gibi geçen yıl aynı yerde verdiğimiz iftar yemeği, toplum tarafından kabul gördü. Bu konuda Diyarbakır halkına bağlılığımızı bir kez daha göstermek istedik. Aynı zamanda kültürel ve dini değerlere bağlılığımızı da göstermek istedik. Ve Sur İlçesi'nde bulunan, vatandaşlara vermek istediğimiz yemeği kanunsuz bir şekilde ihlal eden holiganlar ve çapulcuların Diyarbakır halkını temsil etmediğini biliyoruz. Tabi biz protesto hakkını desteklediğimiz gibi, bu çapulcuların çocukların ağızlarından aldıkları yemekleri dökmeleri de kabul edilemez bir hareket ve bunu kınıyoruz. Ve ABD ile Türkiye arasında süregelen bu köklü ilişkileri, bir grup çapulcuların ve çocukça korkakların zedelemesine müsade etmeyeceğiz. Biz dostluğumuza bağlı olduğumuzu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gerekli yardım ve demokrasinin gelmesi için elemizden geleni yapacağımıza tamamen bağlıyız" dedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Espinoza, "Bildiğiniz gibi iftarın amacı Diyarbakır halkıyla beraber olmamızı sağlamak ve bu halka olan saygımızı ve bağlılılğımızı bir kez daha göstermek anlamındaydı. Ama başkaları bunu kendi hedefleri ve amaçları doğrultusunda kullanması bizi üzdü. Tabi protesto hakkı kritik öneme sahip, çok önemli. Ama herhangi bir yeri basmak, sonra insanlar için getirilen iftar yemeğini dökmek doğru bir hareket değil. Bir kaç kişi bazı sorunlar yaratmak istedi. Ama Diyarbakır halkıyla olan dostluğumuza yansıdığını sanmıyorum" diye konuştu.


Konuşmasının son bölümünde Türkçe olarak teşekkür eden ABD Adana Konsolosu John Espinoza, sıkı güvenlik önlemleri altında Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nden ayrıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı