Diyarbakır Cezaevi boşaltılacak mı?

Diyarbakır Cezaevi boşaltılacak mı?

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak konuyla ilgili açıklama yaptı.

Diyarbakır Cezaevi boşaltılacak mı?

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak konuyla ilgili açıklama yaptı.

Canan ALTINTAŞ-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR
19.03.2013 14:08
 
 
 Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin boşaltıldığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını cezaevi kapasitesinin bin 45 olduğunu belirterek, "Kapasitenin üstüne çıktığı zamanlarda da o fazlalığı müsait olan ceza ve tutuk evleriyle paylaştırıyor. Buradaki olayda bundan ibarettir" dedi.
 
Diyarbakır Valiliği ile merkez Yenişehir İlçe Kaymakamlığı tarafından Çınar İlçesi'nde Aile Destek Merkezi açıldı. Törene Vali Mustafa Toprak ile eşi Selime Toprak, BDP'li Belediye Başkanı Ahmet Cengiz ile kadınlar katıldı. Vali Toprak, kadın merkezinin önemine değinerek genç kızlar ve hanımlar için önemli bir merkez açtıklarını ve merkezde faaliyet gösterin 6 kurstan 120 kadının faydalanacağını söyledi. Çınar'da kız çocuklarının okutulması konusunda eksikliklerin bulunduğunu belirten Toprak, şöyle dedi:
 
"Kırsalda ailelerin ekonomik yaşantı düzeyi, tarımsal yapı eğitimlerini etkilediği için burada kız çocuklarımızın okullaşmasında eksikliklerimiz vardı. Milli Eğitim Bakanlığı, ilçe kaymakamlığımız ve diğer otoriterlerimizin de çıkardığı projelerle çerçevesinde, şunda diğer ilçelerin seviyesine geldik, belki de geçtik. Kız çocuklarımızı eğitmek noktasındayız, onları hayatta tutmak noktasındayız, özellikle bazı noktalarda erken usta evlilikler oluyor. Onların sonu da çok hazin oluyor. 13-14-15 yaşında onlarında bir nebze insanlarımızı, ailelerimizi bilinçlendirmek suretiyle onların da önüne geçilmiş oluyor. Biz umuyoruz ki herkes bu noktada kendi iradesini, iç güzelliğini genel güzelliklerle birleştirsin ve sonuç güzle olsun. Hiç kimsede, hiçbir anne babanın gözünden yaş akmasın."
 
GÜZEL BİR SÜREÇ YÜRÜYOR
 
Kürt sorunundaki çözüm sürecine değinen Toprak, "Bakınız güzel bir süreç yürütülüyor, herkes mutlu. Düne kadar hiçbir beklentisi kalmayan insanların yeni bir neşe, inanç, güven beklenti içinde ciddi beklentileri var. Bunları karşılayacak şekilde her birimizde sorumluluk ve yükümlülüklerimizi yerine getirmek durumundayız. Artık insanoğlu, vatandaşlarımız gönülden, gönüle her bir kişiyle bu yolu açmak istiyor. Dolayısıyla biz insanız, işin doğrusu bu güzellikleri hiçbir ön yargı olmadan hiç kimseye A-B-C demeden her bir birey ve kişinin insan olduğu gibi bir yaklaşımla yaklaşmamız gerekiyor. Buda insan sevgisiyle ve hürmetle olur. İnancımız, güzelliğimizde bunu emrettiğine göre, bu şekilde yaşayan dediğine göre bir sorun da yoktur demektir. Bunu canlandırmak lazım tabiki biz ne kadar söylersek söyleyelim fiilen yaşananlar bu noktada. Sanki problem varmış gibi gözüküyor. Aslında özde vatandaşlarımız arasında hiçbir problem yok. Önemli olan bu heyecanı, güzelliği yeniden yansıtarak inşa etmek. Her bir insan, her bir birey, mutlu, huzurlu, güvenli sevgi içerisinde yaşamalıdır. Zaman zaman toplumun arasına giriyorum, bir şeyler söylüyor vatandaşlarımız anlamadıklarımız da oluyor. O zaman diyorlar yav nasıl anlaşıyorsun? Diyorum ki her şeyi anlamak önemli değil, önemli olan bizim gönlümüzden vatandaşın gönlüne bir yol açabilmek. Eğer bu yol varsa ben insanların dediğini çok iyi bir şekilde anlıyorum. Evet, herkeste anlamalı."
 
Vali Toprak, Belediye Başkanı Cengiz ve kadınlar daha sonra merkezin açılışını gerçekleştirdi. 
 
Toprak, takı tasarım bölümünden alışveriş yaptıkten sonra yapılan slayt gösterimi sırasında, "Bizayakta kalacağız" dilerek kadınları protokole oturtu.
 
"CEZAEVİNDE BOŞALTMA SÖZ KONUSU DEĞİL"
 
Vali Mustafa Toprak, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin boşaltıldığı yönündeki haberleri gazetecilerin sorusu üzerine, cezaevininin boşaltılmasının söz konusu olmadığını söyledi.Toprak şöyle konuştu:
 
"Bazı basın yayın organlarında Diyarbakır'daki E Tipi Cezaevi'nin boşaltılma kararı verildiği ve boşaltılacağı yönünde bazı bilgiler var. Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin normal kapasitesi bin 45'dir. Bu konuda Adalet Bakanlığı Ceza Tevfik Evleri Genel Müdürlüğü bunu devamlı olarak online takip ediyor. Kapasitenin üstüne çıktığı zamanlarda da o fazlalığı müsait olan ceza ve tutuk evleriyle paylaştırıyor. Buradaki olayda bundan ibarettir. Zaten D Tipi Cezaevi'nin yanında yeni bir cezaevi inşaatı devam ediyor. O bitmeden buranın boşaltılması mümkün değil. Ama burada yapılan faaliyet aktarma işlemi. Mevcut kapasitesinin üstüne çıktığında tutuklu ve hükümlülerin yaşam şartlarının olumsuz olmaması açısından belli bir sayıda tutmaktan ibarettir. Yoksa şu aşamada bunun tümden boşaltılması söz konusu değildir. Ama Adalet Bakanlığımızın yaptığı yeni inşaatı bittiğinde şüphesiz ki daha iyi şartlarda mahkumlarında fiziki şartları ve iç şartları da daha iyi olacak yeni bir binada olabilir. Ama şuanda böyle bir şey söz konusu değildir. Bu dolayısıyla kapasitesi üstüne çıktığında özellikle hükümlülerden başlamak üzere daha müsait yerlere de aktarma işlemi de daha önce olduğu gibi mevcut bu günlerde de yapılıyor. Bununda böyle bilinmesi gerekiyor."