DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN İRAN'IN NÜKLEER ANLAŞMAYA UYMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN İRAN'IN NÜKLEER ANLAŞMAYA UYMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, P5+1 grubu ve AB ile İran arasında İran'ın nükleer programına ilişkin Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP)'nın uygulanması hakkında açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; İran'ın nükleer programına...

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, P5+1 grubu ve AB ile İran arasında İran'ın nükleer programına ilişkin Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP)'nın uygulanması hakkında açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun çözümü yolunda Almanya ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Britanya ve Fransa'nın oluşturduğu P5+1 grubu ve AB ile İran arasındaki KOEP'te Uygulama Günü'ne geçilmesinin memnuniyetle karşılandığı belirtildi. İran'ın nükleer programına ilişkin çözümün tek yolunun diplomasi ve müzakereler olduğu vurgulanan açıklama şöyle:

"Türkiye, İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun çözümü yolunda P5+1 ve AB ile İran arasındaki Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nda (KOEP) 16 Ocak 2016 tarihi itibariyle 'Uygulama Günü'ne geçilmesini memnuniyetle karşılamaktadır. Türkiye, İran'ın nükleer programına ilişkin çözümün tek yolunun diplomasi ve müzakereler olduğunu baştan beri savunagelmiştir. Diplomasi bakımından önemli bir başarıyı simgeleyen bu neticeyi mümkün kılanları kutluyoruz. KOEP'in, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın denetiminde, tam bir şeffaflık içinde, kesintisiz ve eksiksiz biçimde uygulanmasını bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde ilgili tüm tarafların,bölgede güvenlik ve istikrarın yeniden tesisi için, sorumlu ve ayrışmayı teşvik etmeyen davranış sergilemeleri gerektiğini önemle vurguluyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı