Dışişleri Bakanlığına Atama Operasyonu Geliyor

Dışişleri Bakanlığına Atama Operasyonu Geliyor

12 Büyükelçi görevden alınıyor

BÜROKRASİDE DEPREM SIRASI DIŞİŞLERİNDE
 
17 Aralık operasyonu ile sarsılan Türk bürokrasinde yargı ve emniyet de yüzlerce görevlinin yerlerinin değiştirilmesi ardından sıranın dış işleri bakanlığına geldiği netleşti. Amerikanınsesi sitesinde bu gün yayınlanan haberde 12 büyükelçinin yerlerinin değiştirileceği bildirildi. Habere göre en büyük sürpriz ise ABD Büyükelçisi Namık Tan'ın yerine yapılacak atama. Başbakan Erdoğan'ın bir çok büyük ülkede kaybettiği prestijinin aksine Japonya ile gelişen ilşkiler ile moral bulması, yerleri değişecek büyük elçilerin seçiminde etkisi olduğu anlaşılıyor. Amerikanınsesi sitesinde bu konuya ilişkin yapılan yorumlu haberde halen Tokyo Büyükelçisi olan Serdar Kılıç'ın yıldızının parladığı bildiriliyor.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNE JAPONYA ELÇİSİ GİDİYOR

Dışişleri Bakanlığı'nda 2014 yılı başlangıcında nöbet değişimi için düğmeye basıldı ve Türkiye'nin en kritik diplomatik görevlerinden birisi olan Washington Büyükelçiliği için Namık Tan'ın yerine Serdar Kılıç’ın atanmasına  karar verildi. Halen Başbakan Erdoğan'ın Japonya ziyaretine Tokyo Büyükelçisi olarak eşlik etmekte olan Kılıç, NATO ağırlıklı kariyeriyle dikkat çekiyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önümüzdeki günlerde kesinleşecek kararname ile atamaları yapılacak 12 büyükelçiye yeni görevlerini bizzat telefonla bildirdi. Taslak kararnameye göre, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ndeki isim de değişiyor.


Şubat 2010'da Washington'da görev yapmaya başlayan Namık Tan'ın yerine Tokyo Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın atanmasına karar verildi. Ancak bu atama Namık Tan'ın  3 yıllık görev süresinin ardından merkeze çekilecek olması nedeniyle dikkat çekti.


NAMIK TAN KIZAĞA MI ALINIYOR

Dışişleri Bakanlığı teamülleri uyarınca Washington Büyükelçiliği görevinin ardından büyükelçilerin genellikle Müsteşar veya Müsteşar Yardımcılığı görevine getirilmesi gerekirken; Namık Tan için halen bu kadrolar dolu bulunuyor. Bu durumda Tan'ın merkezde nasıl görevlendirileceği de merak konusu oldu.


Türkiye'nin yeni Washington Büyükelçisi olacak Serdar Kılıç, Tokyo'daki büyükelçilik görevine Nisan 2012'de başlamıştı. Dolayısıyla Kılıç, Japonya nezninde elçilik görevinde henüz ikinci yılını tamamlamadan ABD'de Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanıyor.


1958 Samsun doğumlu olan Kılıç, en son Nisan 2010 - Nisan 2012 döneminde AKP Hükümeti ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri olarak yakın çalışma içinde bulunmuştu. MGK'daki sivil sekreterlik döneminde Dışişleri Bakanlığı'ndan bu göreve kaydırılan Kılıç'ın, hem MGK'daki görevi sırasında hem de öncesinde 2008-2010 yıllarında Beyrut Büyükelçisi olarak Bakan Davutoğlu ile Başbakan Erdoğan'ın beğenisini kazandığı bildiriliyor.


Beyrut'taki görevi sırasında Kılıç'ın, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile görüşme trafiğini ateş altında sürdürdüğü ve bunun Erdoğan tarafından "Silah sesleri altında görüşmeler yürüttü" diye övüldüğü anımsatıldı.


ABD İLE GERİLİMİN FATURASI NAMIK TAN'A MI KESİLİYOR

Washington'daki görevinden merkeze çağırılacak Namık Tan ise, 3 yıldır yürüttüğü büyükelçilik görevinde hükümet tarafından başarılı görülüyordu. Ancak Türkiye ile ABD arasındaki son dönemde karşılıklı gerilimli açıklamalar yapılırken Tan'ın da Washington nezninde sıkıntılı günler yaşadığı kaydedildi.


4009 sayılı yasa uyarınca Türkiye, yurtdışında görevlendirdiği büyükelçileri istisnai durumlar  dışında  yabancı başkentlerde altı yıl tutabiliyor . Ancak Tan'ın selefi Nabi Şensoy da Washington Büyükelçiliği koltuğunda 4 yıl kalabilmişti.


Kararname taslağına göre, bir diğer kritik atama ise Londra'ya. Şu anda Ahmet Ünal Çeviköz'ün yürüttüğü Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği görevine Milli İstihbarat Teşkilatı'nda Müsteşar Yardımcılığı görevindeki Abdurrahman Bilgiç atanıyor. Davutoğlu'nun, Bilgiç'e "Kurumunuza tekrar hoşgeldiniz" diyerek görevini tebliğ ettiği kaydedildi.


Japonya'ya Kılıç'ın yerine ise Ahmet Bülent Meriç getirilecek. Meriç'in eşi Aylin Meriç, Japon asıllı. Davutoğlu'nun, Aylin Meriç'e telefonla görüşürken, "Memleketinizi özlediğinizi düşünüyorum. Sizi memleketinize gönderiyoruz" dediği bildiriliyor.


Kaynak:Haber Kaynağı