Dış basında Reyhanlı

Dış basında Reyhanlı

Reyhanlı'da dün meydana gelen ve 46 kişinin ölümü, 100'den fazlasının da yaralanmasına yol açan bombalı saldırı olayı dış basında da geniş yer buldu.

LE MONDE : Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bugün yaptığı açıklamada, Türk uyruklu olan dokuz kişinin, 46 kişinin ölümü ve yüzden fazla yaralıyla sonuçlanan, Suriye sınırındaki Reyhanlı kasabasındaki patlama ile ilgili olarak, gözaltına alındığını söyledi. Bakan Atalay, televizyonlara yaptığı açıklamada, saldırıyı gerçekleştirenlerin doğrudan Suriye gizli servisi Moukhabarat ile ilişkisi olduğunu belirtti. Suriye ise patlamalarla ilgisi bulunmadığını açıkladı.


Suriye Enformasyon Bakanı Omrane al-Zohbi, bir basın toplantısı düzenleyerek, « Suriye’nin böyle bir olaya izin vermeyeceğini » kaydetti. Bakan Zohbi, söz konusu olayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sorulması gerektiğini, sorumluluğu doğrudan Erdoğan’ın alması gerektiğini söyledi.


Berlin’de resmi bir ziyaret için bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu ise, « İster yurt içinden isterse yur dışından olsun, failler bu olayın bedelini mutlaka ödeyecek » şeklinde konuştu.


Türk yetkililer, saldırının Başbakan Erdoğan’ın Suriye kriziyle ilgili olarak 16 Mayıs’ta Washington’a yapacağı ziyaretle ilişkili olduğunu öne sürdüler. Başbakan Erdoğan’ın bu olaydan Türkiye’deki mültecilerin bire bir etkilenmeyeceğini belirttiğini kaydeden Le Monde, Erdoğan’ın « Kim bize sığınırsa biz onlar için ev sahibiyiz, » şeklinde konuştuğunu belirtti. Gazete, Türkiye’nin 400 bin mülteciye ev sahipliği yaptığını ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin saldırılar için « korkunç » ifadesini kullandığına dikkat çeken gazete, uluslararası tepkilere dikkat çekerken, Kerry’nin, « Bu korkunç olay bizim kararlılığımızı etkilemez. Hepimiz Türkiye ile yakın işbirliği içinde çalışmalıyız» şeklinde konuştuğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler Sözcüsü Martin Nesirky de, « faillerin bir an önce tespit edilip, adalet önüne çıkarılmasını » istedi.


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise yaptığı açıklamada, Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını söyledi.

İngiltere Dışişleri sözcüsü William Hague, Twitter’dan gönderdiği mesajda, « Türkiye’nin yanında olduklarını » belirtti.


RUS INTERFAX: Bugün, Reyhanlı’da meydana gelen patlamaların ardından Türk hükümeti birkaç kişiyi gözaltına aldı. Bu arada Suriye yönetimi, Reyhanlı’da medana gelen patlamalarla hiçbir ilgisi olmadığını açıkladı.

Bilindiği gibi dün, bomba yüklü iki aracın patlaması sonucu, Suriye sınırına yakın Reyhanlı kasabasında 40’tan fazla insan ölmüş, yüzün üzerinde de insan da yaralanmıştı.


Türkiye İçişleri Bakanı Muammer Güler, bu terörist saldırının arkasında Suriye istihbarat servisinin bulunduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu ise, Türkiye’nin Reyhanlı’daki saldırılara yanıt olarak bir yaptırım uygulama hakkını saklı tuttuğunu söyledi. Başbakan Erdoğan da, « Belirsiz bir süreçten geçiyoruz, Kürt sorununun çözümü sürecinde başlayan yepyeni bir döneme giriyoruz. » dedi. Erdoğan, « Bu tür eylemlerin süreceği düşüncesinde değilim, » şeklinde konuştu. Bir televizyona konuşan Başbakan, bu patlamaların, eylemlerin istikrarsızlığa sürüklemek için yapılmış eylemler olduğunu sözlerine ekledi.


LE FİGARO : Dün, bomba yüklü iki aracın Türkiye’nin küçük bir kasabasında patlatılması üzerine 40’dan fazla insan öldü, 51’i hastanede tedavi görmek üzere 100’den fazla insan yaralandı. Konuyla ilgili olarak televizyonda konuşan İçişleri Bakanı Muammer Güler, 29 kişinin ağır yaralandığını bildirdi. NTV’ye konuşan Bakan Güler, olayın bir provokasyon olduğunu söyledi.

Saldırı, iki yıldır süren Suriye ile gergin ilişkiler sürecinde, bugüne kadarki en ölümcülü oldu.

ABD Büyükelçisi yaptığı açıklamada, faillerin bulunması ve adaletin sağlanması için Türk halkı ve hükümeti ile birlikte olduğunu söyledi.

François Hollande ise « Fransa halkı ve hükümeti Türk makamlarıyla dayanışma içindedir ve Fransa bu saldırıyı en güçlü ifadelerle kınamaktadır, » şeklinde konuştu.


BBC : Suriye Reyhanlı’daki patlama ve 46 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaydan Türkiye’nin sorumlu olduğunu söyledi.

Suriye Enformasyon Bakanı Omran al-Zoubi bugün yaptığı basın toplantısında, patlamaların arkasında Suriye hükümetinin olduğuna ilişkin iddiaları reddetti.

Zoubi, « Yanlış suçlamalarda bulunmaya kimsenin hakkı yoktur, » dedi. Bakan, « Bu, Suriye hükümetinin davranışına uymaz, » şeklinde konuştu.

Türk hükümeti yetkilileri Reyhanlı saldırısıyla ilgili dokuz kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Ankara, patlamaların arkasında Suriye gizli servisinin bulunduğuna ilişkin kuşkuları olduğunu açıkladı.

Gözaltına alınan 9 kişinin de Türk uyruklu olduğu bildirildi.