Dış basında Diyarbakır buluşması

Dış basında Diyarbakır buluşması

Başbakan Erdoğan’ın Barzani ile Diyarbakır’da buluşması dış basında çeşitli yorumlara yol açtı. Barzani’nin davetinin dış politika revizyonu olduğunu söyleyenlerin yanı sıra, PKK’ya yakın bir örgütün sınır komşusu olduğu yazıldı.

Mümtaz İDİL

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile buluşması dış basında da önemli yer aldı.

BBC, “Barzani daveti dış politikada revizyonun parçası mı?” sorusuna yanıt aradığı haberinde “Bu sorulara ‘evet' yanıtı veren gözlemcilerin sayısı fazla. İddia edilen ‘revizyonun’ nedeni ise, Türkiye’nin Orta Doğu politikasında karşılaştığı zorluklar kadar bölgesel ve uluslararası gelişmeler olarak görülüyor” dedi.
 
İngiliz yayın kuruluşu BBC, revizyon iddiasını güçlendiren gelişmelere değinirken, Türkiye’nin Esad yönetimini silahlı mücadeleyle devirmek isteyen güçlere desteğine karşın Suriye’deki krizin uluslararası alandaki çözümünde diplomasinin öne çıktığını belirtti.

BBC, bu gelişmelerin Türkiye’yi Suriye politikası konusunda "sıkıntıya soktuğu" görüşünü savunduğu haberinde Suudi Arabistan ve Katar’la kurduğu ittifakın Türkiye’yi, uluslararası kamuoyunda “mezhepçi” ve agresif” bir dış politika izlediği eleştirilerinin hedefi haline getirdiği savını öne sürdükten sonra şunları söyledi: “Bunlara ek olarak İsrail’le yaşanan sorunlar, AB’ye üyelik sürecindeki yavaşlama, hükümetin Gezi Parkı protestolarına yönelik tavrı, Çin füzesi tartışmaları ve Ankara’nın Erbil'le arasındaki petrol anlaşmasını Bağdat’ı dışlayarak yaptığı iddiaları, Batı’da Türkiye konusunda kaşların kalkmasına neden oldu.”
 
Amerika’nın Sesi radyosu ise Erdoğan ve Barzani’nin Diyarbakır buluşmasını “Barzani’nin Diyarbakır’daki kullandığı sözleri, sınırın iki yakası arasındaki ilişkilerin bundan sonra “daha da güçleneceğinin bir işareti” olarak niteledi.
 
“Yalnızca CHP ve MHP değil, BDP’lilerin önemli bir bölümü tarafından Adalet ve Kalkınma Partisi lideri ve Başbakan Erdoğan’ın ‘seçim yatırımı’ olarak değerlendirilen tarihi buluşmada barış mesajları öne çıktı” diyen VOA, haberinde Erdoğan’ın “Kürdistan” kelimesini ilk kez telaffuz ettiğine, “inkâra son verdik” ifadesini kullandığına dikkat çekti.

El Cezire televizyonu, Mesut Barzani’nin Diyarbakır’da Türkiye’deki Kürtleri barış sürecini desteklemeye çağırdığına dikkat çekti. Irak’ın Kürdistan’ı, Türkiye’nin barış çabalarını destekliyor, diye haberi veren El Cezire, Ankara’nın, Barzani’nin nüfuzunu PKK’yı yeniden müzakere masasına geri götürmek için kullanmayı umduğunu belirterek şu yorumu yaptı:

“Suriye’de 2.5 yıl devam eden ve Kürtlerin, uzun bir süre önce ilan ettikleri, bağımsız yönetim planlarının Suriye’nin bazı bölgelerinde gerçekleşmesine zemin hazırlayan önemli toprak kazanımlarını elde ettikleri iç savaş, Türkiye’nin PKK ile barış yapma çabasını, daha acil hale getirdi” yorumunu yaptı.
 
El Cezire, hem Türk hem de Iraklı Kürt yetkililerin Suriye’deki Kürt geçici yönetim ilanını eleştirdiklerini, bu gelişmeyi Esad Yönetimi ile bir “anlaşmanın parçası” olarak gördüklerini de kaydetti.