DİRENEN İZMİR KAZANDI YASAKLARDA FLAŞ GELİŞME

DİRENEN İZMİR KAZANDI YASAKLARDA FLAŞ GELİŞME

Hitler Faşizmini aratmayacak bir düzenleme ile İzmir halkının Anayasal hakkı olan gösteri,protesto yapmasına yasak getiren Valilik halkın sert tepkileri ve düzenlemeyi tanımayan eylemleri üzerine geri adım atmak zorunda kaldı.

SIKIYÖNETİM GENELGESİ İPTAL

İzmir Valiliği 9 Mart'ta İzmir'de basın açıklamalarına sınırlama getiren düzenlemesini 3 gün sonra kamuoyundan gelen tepkiler üzerine geri çekti.

HALKIN HAKLI TEPKİ VE DİRENİŞİ ÜZERİNE GERİ ADIM

Valilik'ten yapılan yazılı açıklamada, 'Düzenlemenin daha fazla siyasi karalama kampanyalarına feda edilmemesi, konunun farklı mecralara çekilerek daha fazla istismar edilmemesi ve halkımızın daha fazla yanlış yönlendirilmemesi adına yürürlükten kaldırılmasına karar verilmiştir' denildi.

208 TL PARA CEZASI VERİLECEK DENİLMİŞTİ

İzmir Valiliği 9 Mart'ta yaptığı yazılı açıklamayla basın açıklamaları ve protesto gösterileri için yeni düzenlemeler getirdi. Valilik aldığı yeni kararla, kent genelinde siyasi partilerin, derneklerin, STK'ların başka parti, dernek ve STK önünde, kamu kurumları yakınında basın açıklaması, protesto gösterileri ve yürüyüşü yapmalarını yasakladı. Yasaklar kapsamına basın açıklamalarının makul katılımı aşması, ses düzeni kullanılması, platform oluşturulması da girdi. Bu kurala uymayanlara ise kabahatlar kanununa göre 208 TL para cezasının verileceği açıklandı.

STK'LAR AYAĞA KALKINCA GERİ ADIM ATTI

Ancak İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın imzasıyla yayınlanan bu kararın seçim öncesi Ak Parti binaları önünde gösteri, protesto yapılmasını önlemeyi amaçladığını, 'Sıkıyönetim kararı' olduğunu öne süren STK'lar büyük tepki gösterdi. Halkın Kurtuluşu Partisi, İzmir Barosu, Çağdaş Hukukçular Derneği iptali için yargıya başvurdu. Türkiye gündemine gelen bu tartışma giderek alevlenirken İzmir'deki sivil toplum örgütlerinin çoğunluğu, 'Bu karara göre kentte basın açıklaması yapmak neredeyse yasak, biz de denizde yaparız' diyerek 13 Mart Cuma günü İzmir Körfezi'nde kiraladıkları tekneden basın açıklaması yapma kararı aldı. Bu haberin duyulmasının ardından akşam saatlerinde İzmir Valiliği Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamayla düzenlemeyi geri çekti.

YASAĞIN ÇARPITILDIĞINI İDDİA ETTİ

Valilik açıklamasında konunun bazı kesimler ve basın tarafından çarpıtıldığı iddia edildi. Düzenlemenin, etkinlerin daha rahat ortamda yapılması için hazırlandığı iddia edilen açıklamada, yapılan eleştirilerin kişilik haklarına, Valilik makamına yönelik tezyif, karalama ve itibarsızlaştırma kampanyasına dönüştüğü iddia edildi. Açıklamada, kamuoyunda ve medyada daha fazla istismar edilmemesi ve halkın daha fazla yanlış yönlendirilmemesi için düzenlemenin yürürlükten kaldırıldığı belirtildi. Açıklamada şu ifadeler yeraldı: 'İzmir ilimiz sınırları içerisinde basın açıklamaları ile benzer yapıdaki etkinliklerin daha rahat ve özgür bir ortamda yapılmasına açıklık getiren bir düzenleme Valiliğimiz tarafından yapılmış bulunmaktadır. Farklı fikir, düşünce, görüş, öneri ve tepkilerin basın açıklamaları yolu ile toplumdaki diğer bireyler ile paylaşılmasının kültürel ve sosyal zenginlik olarak görüldüğü bu düzenlemede basın açıklamalarının yasaklanması ya da engellenmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Basın açıklamaları ve benzeri yapıdaki her türlü toplumsal etkinlik ilimizde dün olduğu gibi bugün de aynı kolaylık ve rahatlıkta düzenlenmeye devam etmektedir.

YASAĞI KARALAMA KAMPANYASI BAŞLAMIŞ

Ancak, yapılan düzenlemenin hemen ardından bir kısım çevrelerce adeta bir tür karalama ve itibarsızlaştırma kampanyaları başlatılmış olduğu da açıkça görülmektedir. Bu çerçevede, yapılan bu düzenleme ile bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin elinden alındığı ve bu haliyle kanunları ve hatta uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiği ileri sürülmektedir... Basın açıklamalarına katılanların olduğu kadar, toplumdaki diğer bireylerin de haklarının korunmasını ve hayatın doğal ve günlük akışının sağlanmasını temin eden bu düzenlemeye yönelik olarak yapılan eleştiriler; makul sınırlar içerisinde yapılan eleştiri ve demokratik hak kullanımı olmaktan daha çok kişilik haklarına ve Valilik Makamına yönelik tezyiflere, karalama ve itibarsızlaştırma kampanyalarına ve son olarak da ahlak ve edep sınırlarını aşarak kişisel hakaretlere dönüşmüş bulunmaktadır. Düzenlemenin bu haliyle kamuoyunda ve medyada bolca tartışılmasının gündemi son derece meşgul ettiği, halkı yanlış bilgilendirdiği ve yönlendirdiği açıkça görülmektedir.

KONU FARKLI MECRALARA ÇEKİLMEK İSTENDİĞİ İDDİASI

Söz konusu bu nedenlerden ötürüdür ki; yapılan düzenlemenin daha fazla siyasi karalama kampanyalarına feda edilmemesi, konunun farklı mecralara çekilerek daha fazla istismar edilmemesi ve halkımızın daha fazla yanlış yönlendirilmemesi adına yürürlükten kaldırılmasına karar verilmiştir. Bu anlamda, söz konusu düzenleme ile basın açıklamalarının daha rahat bir ortamda yapılmasını temin etmesi hedeflenen çerçeve, düzenlemeye yasal dayanak oluşturan mevcut kanunlarımız ve Bakanlık genelgelerimiz üzerinden sağlanacaktır. Bundan böyle de her bir alanda olduğu gibi bu konuda da hukuk devleti ve mer'i mevzuatın hükümleri çerçevesinde vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerinin korunması ile genel kamu düzeni ve asayişin eksiksiz sağlanmasına devam edilecektir.'

 

Kaynak:Haber Kaynağı