Dini yaklaşımlı akademisyen aranıyor!

Dini yaklaşımlı akademisyen aranıyor!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü tarafından öğretim üyeliği alınmasına ilişkin verilen ilanda, Psikoloji bölümüne alınacak Yrd. Doç. kadrosunda aranan özelliğin “yaşam olaylarına dini yaklaşım konusunda çalışmış olmak” şeklinde ifade edilmesi dikkati çekti.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde yaşanan öğretim üyesi ilanı skandalı güncelliğini korurken, bu kez Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) soyut, dilendiği gibi yorumlanabilecek, dahası “dinselliğe” gönderme yapılan kısa bir ifadeyle öğretim üyesi alınacağının duyurulması kuşku uyandırdı. İlanda “açıklamalar” başlığı altında “aranan özellikler”e yer verilirken, Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’ne alınacak öğretim üyesine ilişkin kullanılan ifade soru işaretlerine neden oldu. İlanın söz konusu bölümünde Psikoloji bölümüne 1 öğretim üyesinin alınacağı duyurulurken, “açıklamalar” bölümünde ise tek özellik olarak “yaşam olaylarına dini yaklaşım konusunda çalışmış olmak” ifadesine yer verildi. Bu cümle dışında herhangi bir açıklamaya yer verilmezken, “yaşam olayları” ifadesiyle ne anlatılmak istendiği ve bu alana “dini yaklaşım”ın nasıl olacağı konusu belirsiz kaldı.
 
ÇOMÜ’de daha önce de Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lütfi Atay’ın verdiği ilanda, yalnızca yeğeni ve iş ortağı olan Sinan Gökdemir’e uygun olabilecek şartlar istediği ortaya çıkmış ve Sinan Gökdemir sessiz sedasız göreve başlamıştı.
 
Tüm devlet kurumlarında olduğu gibi üniversitelerde de AKP döneminde yaşanan kadrolaşma tepkilere neden oluyor. İsme özel açılan kadrolar ve verilen ilanlarda dinsel referanslar dikkat çekiyor.
 
ÇOMÜ’de rektörlük koltuğunda, Star gazetesi yazarı da olan Sedat Laçiner bulunuyor. AKP’ye yakınlığıyla bilinen Laçiner, üniversitede muhalif öğretim üyelerine dönük baskıcı tutumuyla da sık sık gündeme geliyor.