Dini Duyguları Kullanarak İkna Ettiler...

Dini Duyguları Kullanarak İkna Ettiler...

Samsun’da lise öğrencisi 18 yaşındaki A.K. Facebook’da tanıştığı 25 yaşındaki E.Y. ve 27 yaşındaki H.B. aracılığıyla Suriye'ye Esad rejimine karşı savaşmaya gitti.

Ailesinin başvurusu üzerine Samsun Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin irtibat kurduğu öğrenci. Savaşın göbeğinden kurtarılarak evine getirildi. A.K.'yi Suriye'ye götürdükleri öne sürülen iki kişi ise 'El Kaide terör örgütüne üye olmaktan' tutuklandı. 

Olay 2 ay önce İlkadım İlçesi'nde meydana geldi. Lise son sınıf öğrencisi A.K., iddiaya göre facebook aracılığıyla Bursa'da oturan E.Y. ve İzmir'de oturan H.B. ile tanışarak arkadaş oldu. İki şüpheli A.K.'yi Facebooktan yaptıkları yazışmalarla kandırıp Suriye'de Esad rejimine karşı savaşmaya gitmesi konusunda ikna etti.

Evden kaçan A.K. karayolu ile Hatay'a gidip burada E.Y. ve H.B. ile buluşarak yine karayolu ile Reyhanlı'ya geçip gece yarısı Suriye'ye geçti. Şüpheliler kandırdıkları öğrenciyi silahlı eğitim görmesi için Suriye-Türkiye sınırına yakın bir bölgedeki kampa bırakıp gitti. Bu arada A.K.'nin ailesi çocuklarının kayıp olduğunu, yaptıkları araştırmada kandırılarak Suriye'ye savaşa götürülmüş olabileceğini söyleyip polise başvurdu. 

'DİNİ DUYGULARI  KULLANARAK İKNA ETTİLER'

Samsun Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadale Şube Müdürlüğü'ne getirilen A.K. burada sorgulandı. A.K. ifadesinde şunları anlattı:

"H.B. ve E.Y. isimli şahıslarla facebooktan tanışıp arkadaş oldum. Daha sonra benim dini duygularımı kullanıp Esad rejimine karşı savaşmaya ikna ettiler. Ben de evden kaçarak onlarla buluştum. Yanlarında benim gibi Esad rejimine karşı savaşmaya giden birçok genç vardı. Daha sonra geceden faydalanıp tel örgüden atlayarak Suriye'ye geçtik. Kendileri silahlı eğitim aldıkları için bizi orada bir kampa silahlı eğitim almak için bıraktılar. H.B. ve E.Y. bizden ayrılıp iç bölgeye gittiler."

Başından geçenlerin gençlere örnek olması gerektiğini de söyleyen A.K. sözlerini şöyle sürdürdü:

"Beni büyük bir hatadan döndürdünüz. Ben bu olaya nereye varacağını bilmeden girdim. Çok pişman oldum. Ailemi de üzdüm. Buradan genç kardeşlerime sesleniyorum. İnternetten tanıştığınız kişilere kanmayın. Sizin dini duygularınızı kullanıp kötü yola düşürebilirler. Ben bu olaydan dersimi çıkardım. Vatana hizmet etmenin tek yolu okumaktır. Sizin sayenizde kendime geldim ve kendimi hem size, hem aileme, hem de milletime karşı affettirmek için okuyacağım." 
İfadesi alınan A.K. cumhuriyet savcısının talimatıyla serbest bırakıldı.

KANDIRANLAR TUTUKLANDI

Öte yandan A.K.'nin ifadeleri üzerine harekete geçen Samsun Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri H.B. ve E.Y. hakkında istihbarat çalışma başlattı. Açık kimlikleri tespit edilen iki şüphelinin, El Kaide terör örgütü üyesi oldukları ve kandırdıkları birçok kişiyi Suriye'ye Esad rejimine karşı savaşmaya götürdükleri tespit edildi. Yapılan tespitlerin ardından, şüphelilerin oturduğu İzmir ve Bursa Emniyet Müdürlüklerine bilgi verildi. Alınan bilgiler doğrultusunda harekete geçen her iki ilin polisi şüphelileri gözaltına aldı. Şüpheliler, polisteki ifadelerinin tamamlanmasının ardından çıkartıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından El Kaide Terör örgütü üyesi olmak suçlarından tutuklandı..