DİKTATÖR Esad, DEMOKRAT Erdoğan

DİKTATÖR Esad, DEMOKRAT Erdoğan

DİKTATÖR ESAD'IN ÜLKESİNDE MERDİVEN BOYAYAN GENÇLER

Cuma HİKMET

Başbakan Erdoğan'ın bir kaç yıl önce "Kardeşim" diye hitap ettiği, şimdilerde ise her fırsatta "Halkını öldüren eli kanlı, diktatör" olarak nitelendirdiği Esad'ın ülkesi Suriye'den bir habere rastladık. Jood Mimarlık akademesinde okuyan kızlı erkekli bir gurup öğrenci, yaşadıkları kasabanın en uzun merdivenini rengarenk boyayarak savaş yaşayan ülkelerinin halkına pozitif bir mesaj vermek istemişler. Öğrenci gurubunun takım lideri Salmo El-batal, başlattıkları proje ile hem öğrenciler için hemde savaş yaşayan halk üzerinde olumlu bir motivasyon yaratmayı hedeflediklerini söylüyor. Bu nedenle şehrin en uzun merdivenini projenin ilk parçası olarak seçtiklerini anlatan El-batal, "Ülkemiz ne yazık ki anlamsız bir savaş yaşıyor. Biz sevgi ve barış için küçük bir fark yaratmayı hedefliyoruz. Suriye kan değil, çok farklı etnik geçmişten gelen herrenk insanların uzun zamandır kardeşçe yaşadıkları bir ülkedir. Bu nedenle projemizi rengarenk başlattık, bu şekilde de devam edeceğiz diyor.

TÜM SURİYE KENTLERİNE YAYMAYI HEDEFLEMİŞLER

Suriyeli mimarlık öğrencileri projelerinin bitirdikleri ilk parçası olan merdiven çalışmasının tüm aşamalarını fotoğraf ve video ile belgelemişler. Medyadan yardım bekliyorlar. "Tüm dünya medyası Suriye'yi savaşla yatan, savaşla kalkan bir ülke olarak lanse ediyor" diyorlar. Oysa savaş dış güçlerin desteği ile Suriye'nin sadece kuzeyinde yoğun olarak sürüyor. Öğrenciler, " Medya Suriye'de binlerce yıldır süren kardeşliğe ve barışa yeniden kavuşmamaız için gösterdiğimiz çabaları görmeli" diyorlar. Projelerinin basit bir merdiven boyamadan çok daha fazla mesajı olduğunu yineleyen mimarlık öğrencileri yaptıkları işin çok boyutlu ve sanatsal bir yanı olduğunu söylüyorlar. "Çalışmalarımız toplum odaklı ve özgür sanatın ifadesidir" 

 
İŞTE PROJENİN İLK ÖRNEĞİ MERDİVENLER
 
  
Projenin takım lideri Salmo El-batal, merdivende kalıcı boya kullandıklarını ve yarattıkları çok renkli eserin uzun zaman kalıcı olacağını söylüyor. İşte o çalışmanın ilk günlerinden bir fotoğraf. Mimarlık öğrencisi gönüllüler çalışıyor.

 

PROJENİN ORTASINDA VE BİTMİŞ HALİ ÜZERİNDE ÖĞRENCİLER

Öğrenciler çalışmanın ortasında ve sonunda fotoğraf çekmişler gururlu ve neşeliler. 



HANGİSİ DAHA GÜZEL

Gönüllü ekip boyadıkları merdivenin boyanmadan önce ki ve sonraki fotoğraflarını yanyana koymuşlar. Takım lideri El -batal soruyor.
"Hangisi daha güzel?" 

BU DA DEMOKRAT TÜRKİYE'NİN MERDİVEN BOYAYAN GENÇLERİ