DİKKAT: İLAÇ KULLANANLAR BU HABERİ OKUSUN

DİKKAT: İLAÇ KULLANANLAR BU HABERİ OKUSUN

İlaçların doğru kullanımı yaşamımızda büyük önem arz ediyor.

Türköz, ilaçlardan beklenen faydaların ancak doğru kullanımla elde edilebileceğini söyledi.

İlaçların su yoluyla alınmasının önemini belirten Dr. Seda Türköz, antibiyotikler, kortizonlu ilaçlar ve aspirin kullanımı hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

"İlaçlar mutlaka su ile alınmalı"

İlaçların mutlaka zamanında ve su ile alınması gerektiğini belirten Dr. Seda Türköz şunları söyledi:

"İlaçların hemen hepsi su içinde çözünecek şekilde hazırlanmıştır. Eğer ilacı su dışında bir sıvıyla veya susuz içtiğimizde içindeki etkin madde çözünemez ve hastalığımızın geçmesinde bir fayda sağlamaz. İlaçların çay, kahve, kola gibi içeceklerle alınması yanlıştır. Çünkü bunların içindeki maddeler, ilaç içerisindeki etkin maddelerin etkisini azaltabilir."

"Kortizon alanlar fazla hareket etmeli"

Kortizonlu ilaçlara da değinen Seda Türköz, kortizonun iltihaplanmalar, alerjik rahatsızlıklar ve zehirlenmelere karşı etkili olduğunu ifade etti.

Uzun süreli kullanımlarda kortizonun yan etkilerinin olabileceğini hatırlatan Dr. Türköz, bu ilaçların mutlaka doktorun tavsiye ettiği dozda ve sürede alınması gerektiğini vurguladı.

Kortizonun kilo aldırdığı konusunda ise Seda Türköz, "Kortizon ilk kullanılmaya başladığında vücutta su toplanmasına neden olur. Bu yüzden kortizon alanların fazla hareket etmesinde fayda vardır. Ayrıca kortizon insanlarda açlık hissi uyandırabilir. Bununla iradi olarak mücadele etmek, öğün ve yeme miktarını arttırmamak gereklidir" diye konuştu.

"Aspirin C vitamini tabletiyle alınmalı"

Göçmenler Sağlık Merkezi'nde çalışan Seda Türköz, toplumumuzda ilaç kullanımında en yaygın yanlışın başkalarının tavsiyesi üzerine ilaç almak olduğunu dile getirdi.

Toplumumuzda aspirinin kullanımının da yaygın olduğuna dikkati çeken Dr. Seda Türköz, "Aspirinin ağrı kesici, ateş düşürücü, vücuttaki kırgınlığı alma gibi etkileri vardır. Fakat uzun süre ve yüksek dozda kullanıldığında mide kanamalarına neden olabilir. Ayrıca vücuttaki C vitaminini azaltır. Bu yüzden aspirini C vitamini tabletiyle almakta fayda var. Fakat mide kanaması riski doğuracağı için aspirin kesinlikle portakal veya limon suyu ile içilmemelidir. Küçük çocuklardaki ateşli hastalıklarda aspirin kullanmak tehlikelidir" dedi.

Doktor Seda Türköz, antibiyotiklerin virüslere karşı değil bakterilere karşı etkili olduğunu hatırlattı. Türköz bu yüzden antibiyotiklerin gripte hiçbir fayda sağlamayacağının altını çizdi.

İLAÇ KULLANIMIYLA İLGİLİ BİLMENİZ GEREKEN DİĞER ÖNEMLİ PÜF NOKTALAR

İlaç etkileşimleri, aynı anda alınan başka bir ilaç veya aynı anda alınan bir besin nedeniyle, ilacın, beklenen etkilerinde oluşan değişikliklerdir. İlaç etkileşimleri bazen faydalı olsa da bunlar, genelde istenmeyen durumlardır ve zararlıdır. İlaç etkileşimleri ilacın etkilerini artırabilir, azaltabilir ya da yan etkileri ağırlaştırabilir. 

Aç mı yoksa tok karna mı? 

Ağızdan alınan ilaçlar mide veya ince barsağın cidarından emilir. Bazen besinler veya diğer bir ilaç, öbür ilacın emilimini azaltabilir. Örneğin bir antibiyotik olan tetrasiklin kalsiyum veya kalsiyum içeren süt ve süt ürünleri alındıktan sonraki bir saat içinde alınırsa, yeterli derecede emilemez ve etkisi azalır. İlacın aç veya tok karnına alınması veya ilaç alındıktan sonra bir süre besin alınmaması veya ilaçların iki saat arayla alınması gibi önerilere uymak ilaçların etkilerinden tam yararlanmak veya istenmeyen etkileri önlemek bakımından önemlidir. 

Sigara ve greyfurta dikkat 

Sigara içmek de bazı ilaçların etkilerini değiştirebilir. Sigara dumanındaki kimyasal maddeler, karaciğerdeki bazı enzimlerinin aktivitesini arttırabilir. Bu, sigara kulanımının, neden bazı ağrı kesicilerin ve akciğer problemlerinde kullanılan bazı ilaçların etkinliğini azalttığını açıklar. 

Greyfurt suyu da birçok ilacın metabolizmasını etkilemektedir. Bu nedenle, ilaç kullanan hastaların greyfurt suyu içmemesi veya bu durumu mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir. Greyfurt suyunun etkisi bazen 24 saat sürmektedir, sabah greyfurt suyu içer, akşam da ilacımı alırım demek doğru değildir.

Çoğu ilaç vücutta dolaşır; bu etkilerini çoğunlukla belli bir organ veya sistemde gösterse de diğer organ ve sistemleri de etkiler. Akciğerdeki hastalık nedeniyle alınan bir ilaç, kalbi etkileyebilir veya soğuk algınlığı için alınan bir ilaç, gözleri etkileyebilir. Şeker hastalığı, yüksek veya düşük tansiyon, göz tansiyonu, prostat büyümesi, mesane raahtsızlıkları, kalp hastalıkları ve aritmi, kan pıhtılaşmasıyla ilgili durumlar ve astım gibi hastalıklar, ilaçların etkileşimlerinden kolay etkilenir. 

İlaç etkileşimleri riskini nasıl azaltabilirsiniz? 

Yeni bir ilaç kullanmaya başlamadan önce, doktorunuza danışın.

Aldığınız tüm ilaçların bir listesini hazırlayın ve bu listeyi doktorla düzenli olarak görüşün. Geçirdiğiniz tüm hastalıkların bir listesini hazırlayın ve bu listeyi doktorunuzla düzenli olarak görüşün. Bu listeyi sık aralıklarla güncelleyin. 

Bütün reçetelerinizi eczacıya götürün ve ilaçlarınız bilgi alın. 

Yazılan tüm ilaçların verilme amacını ve etkilerini öğrenin.

İlaçların olası yan etkileri hakkında bilgi edinin.

İlaçların nasıl alınacağını, günün hangi saatinde alacağınızı ve diğer ilaçlarla aynı anda alınıp alınamayacaklarını öğrenin.

Aç karnına, tok karnına, yemek arası gibi ilaçların yemeklerle alınma durumunu öğrenin ve uygulayın.
İlaçların kullanımı hakkında doktorunuza veya eczacınıza danışın, bunların başka ilaç ve besinlerle etkileşimlerini öğrenin. 

İlaç kullanırken önerilen talimatlara uyun.

İlaç kullanımıyla ilgili olabilecek herhangi bir semptom hakkında eczacı veya doktorunuzla görüşün.

Kaynak:Haber Kaynağı