DİGİTÜRK'ÜN SATIŞINDA KATAR SKANDALI

DİGİTÜRK'ÜN SATIŞINDA KATAR SKANDALI

AKP ve Erdoğan'ın Suriye Politikasında en büyük destekçilerinden biri olan Katar'a Digitürk'ün satış işleminde skandal ortaya çıktı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) hisselerine el koymasının ardında devlet şirketine dönüşen Digiturk’ün Katarlılara satışının yasal olmadığı ortaya çıktı. Gazetecileronline sitesinde konu ile ilgili haber şöyle başlıyor; Şirketin, AKP iktidarının Suriye’de, birlikte karanlık işler çevirdiği Katar’a satış fiyatının gizli tutulması peşkeş mi, neyin karşılığında peşkeş çekildiği sorusunu da gündeme getirdi.

ERDOĞAN KATA EMİRİ İLE 3 GÜN ÖNCE NE GÖRÜŞTÜ (İLGİLİ HABER)

TMSF’nin, işadamı Mehmet Emin Karamehmet’tin el konulan bankalarına olan borçları nedeniyle, yani devletin alacakları karşılığında el koyduğu için halkın malı haline gelen Digiturk’ün satışında yasanın çiğnendiğini Cumhuriyet Yazarı Murat Sabuncu gündeme taşıdı.  

Sabuncu’nun yazısı şöyle:

Türkiye’nin en büyük dijital platformu Digitürk’ün tamamı Katarlı Al-Jazeera bünyesindeki BeIN Media Group tarafından satın alındı. Bu platformun iki ortağı Çukurova Grubu (yüzde 53) ve Providence Equity Partners idi (ABD’nin en büyük fonlarından biri, yüzde 47). Çukurova’nın elindeki hisselerin yönetimi, grubun devlete olan borçları yüzünden 2013 yılından beri Tasarruf Sigortası Mevduatı Fonu’nun (TMSF) elindeydi. Digitürk’e yurtiçinden medya grupları da talip olmuştu. Ancak satış AKP Hükümeti’nin uzun süredir iyi ilişkiler içinde bulunduğu Katarlılara yapıldı. Her ne kadar TMSF “Mülkiyeti devir almadık, yönetimi devir aldık” dese de satış sürecini daha şeffaf hale getirebilir, satış için ihaleye çıkabilirdi, bunu yapmadı. Satış açıklandığında kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından “fiyat” açıklanabilirdi bu da yapılmadı. TMSF bayramdan sonra fiyatın açıklanabileceğini söyledi. 3.5 milyon abonesi olan platformun kaça satıldığı önemle takip edilmesi gereken bir konu.

KANUNDAKİ KRİTİK NOKTA

Cumhuriyet’te dün satış fiyatı üzerine çıkan yazıdan sonra dün platformdan bir yetkili ile bir dönem aynı yerde çalışmış şimdi farklı bir yerde görev yapan iki kişi aradı.

Arayanların ortak noktası 2011 yılında çıkan RTÜK Kanunu’nu hatırlatmasıydı. O kanundaki kritik nokta şuydu: Bir yabancı tek başına bir televizyonun yüzde 50’sinden fazlasına sahip olamaz.

Şu an sizin de aklınıza geldiğine emin olduğum soruyu onlara yönelttim: İyi de bu bir televizyon değil bu bir platform.

Kaynakların cevabı şu oldu:

Burası özellikli bir platform. Eğer isterse içeriğini dışarıdan alarak ya da kendileri ekip kurarak yeni kanallar oluşturabilir. Ya da mevcut kanallardan “yer kısıtlı” diye kimilerini çıkarıp “kendi politikasına-siyasi görüşüne uymuyor” diye kimi grupların başvurusunu reddedebilir.

Kaynaklar; Digitürk’ün 3 farklı lisansla yayıncılığını sürdürdüğüne dikkat çekerek “muhtemelen bir boşluk buldular” diye konuşuyor. Hukuki ve etik açıdan tartışmalı bir durum yani.

KANUN NE DİYOR?

6112 sayılı Radyo ve televizyonların kuruluş ve yayın hizmetleri kanununun 19. maddesinin f bendi:

f) Bir medya hizmet sağlayıcı kuruluşta doğrudan toplam yabancı sermaye payı, ödenmiş sermayenin yüzde ellisini geçemez. Yabancı bir gerçek veya tüzelkişi en fazla iki medya hizmet sağlayıcı kuruluşa doğrudan ortak olabilir. Medya hizmet sağlayıcı kuruluşların ortağı olan şirketlere yabancı gerçek veya tüzelkişilerin iştirak ederek yayın kuruluşlarına dolaylı ortak olmaları halinde, yayıncı kuruluşların yönetim kurulu başkanı, başkan vekili ile yönetim kurulu çoğunluğu ve genel müdürünün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve ayrıca yayıncı kuruluş genel kurullarında oy çoğunluğunun Türkiye Cumhuriyeti tabiyetini haiz gerçek veya tüzelkişilerde bulunması zorunludur. Şirket ana sözleşmelerinde bu hususları sağlayan düzenlemeler açıkça belirtilir.

SORULAR

Sabuncu konuya ilişkin dünkü yazısında, Digiturk’e Türkiye’den Doğan Grubu; Doğuş Holding (Ferit Şahenk) ve Ciner Grubu’nun (Turgay Ciner) talip olduğunu yazarken hem bu durum hem de TMSF’nin fiyatı açıklamaması skandal satışa ilişkin şu soruları da gündeme getirdi:

1- Digiturk, Türkiye’den satın almak isteyen şirketler varken AKP iktidarının Suriye’de birlikte karanlık işler çevirdiği Katar’a ait bir devlet şirketine neden satıldı?

2- Digiturk, 2013’ten beri devlete ait bir şirketi olduğuna göre satış fiyatı neden açıklanmıyor? Halkın bedelini ödediği krediler karşılığında el konulan Digiturk’ün satışından hazineye kaç para girdiğini, şirketin uygun bir fiyata satılıp satılmadığını bilmek hakkı değil mi? 

3- AKP yoksa Digiturk’ü, Katar’la birlikte Suriye’de çevirdiği, bu ülkeyi kan gölüne döndüren karanlık işler kapsamında peşkeş mi çekti?

4- Digiturk’un Katarlılara satılmasına gerçekte kim karar verdi? AKP hükümeti mi, yoksa hiçbir yetkisi olmadığı halde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan mı?

5 - Erdoğan bunun satışın yapıldığı gün, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamid El Sani ile ne görüştü?

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı