DEVLETE İNANMAYAN VELİLER ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERMİYOR

DEVLETE İNANMAYAN VELİLER ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERMİYOR

Mersinde başlayan "Domuz Gribi" paniği eğitime yansıdı. Vali ve İl sağlık Müdürü'nün farklı açıklamaları devlete güveni sasınca veliler çocularını okula göndermeme kararı aldı. Gönderenlerde çocuklarının ağzına filitreler taktığı görüldü

Mersin'de eğitime 'domuz gribi' engeli

Mithat ÜNAL/ANAMUR

MERSİN'in Anamur İlçesi'nde, gribal enfeksiyonlar nedeni ile 2 kişinin hayatını kaybetmesi özellikle velilerde panik yarattı. Bazı veliler domuz gribi bulaşma riski nedeni ile çocuklarını okula göndermezken, kimi öğrencilerin de yüzlerine maske takarak sınıflara girmesi tedirginliğin boyutlarını gözler önüne serdi.

HALK GÜVENMİYOR

Ölüm olaylarının halk arasında tedirginlik yaratması üzerine harekete geçen İl Halk Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, düzenlediği bilgilendirme toplantısında velilere 'Çocuklarınızı okula gönderin' çağrısı yaptı. Belediye Meclis Salonu'nda düzenlenen basın toplantısına Kaymakam Cengiz Cantürk, Belediye Başkanı Mehmet Türe, Türkiye Halk Sağlığı Erken Uyarı Cevap ve Saha Epidemiyolojisi Daire Başkanlığı saha görevlileri Dr. İlker Sevekoğlu ve Dr. H. Süha Görpelioğlu, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

mersinde-egitime-domuz-gribi-engeli_6185_dhaphoto1.jpg

NORMAL GRİPTEN FARKI YOK

Şu Recep Şekerci'nin na kadar Anamur'dan gelen iki vakanın domuz gribi vakası olduğunu kaydeden Dr. Kemik, ölüm nedenlerinin gripten değil, başka hastalıkları gribin tetiklemesinden meydana geldiğini söyledi. Halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 gribinin normal gripten farklı bir özelliğinin olmadığını ifade eder Dr. Kemik şöyle devam etti:

mersinde-egitime-domuz-gribi-engeli_6185_dhaphoto5.jpg

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

"Dünya Sağlık Örgütü verilerinde belirtildiği gibi mevsimsel griple domuz gribinin hiçbir farkı yoktur. Diğer griplerden farklı olarak hayatımızı olumsuz etkilemez. 65 yaş üstü yaşlılarda ve iki yaş altı çocuklarda kalp ve şeker hastalarında, ciğerlerinde enfeksiyon olan hastalarda ölümcül olabilir. Bu da gripten değil, bu hastalıklardan kaynaklanır. Bu mikroplar mevsimsel olarak havaların ısınmalarına bağlı olarak güneyden kuzeye ve kuzeyden güneye geçiş yapar. Toplumsal bir önlem almak mümkün değil. Kişisel olarak hijyene özellikle el hijyenine dikkat etmemiz gerekir. Gribe yakalanmış vatandaşlarımız 4 gün içerisinde geçmezse aile doktorlarına gitmeleri gerekir. Bol miktarda mevsimsel meyve ve sebze tüketilerek ve dinlenmek sureti ile vücut direncinin güçlü tutulması gerek. Evdeki bulaşma riski ile toplum içindeki bulaşma riski aynıdır. Bu nedenle toplumsal bir önlem almaya gerek yoktur. Endişeye gerek yok, çocuklarımızı okullara gönderelim." 

mersinde-egitime-domuz-gribi-engeli_6185_dhaphoto3.jpg

RAPOR YAYINLAYACAKLAR

Basın toplantısına katılan muhtarlar ve veliler ise toplu taşıma yapılan araçlar ve kamu binalarının TBMM gibi ilaçlanmasını isteyerek katılımcılara endişe duydukları konularda sorular sordu.

Saha görevlileri Sevekoğlu ile Görpelioğlu, iki gün süresince Anamur'da yapılan incelemelere ait raporların Halk Sağlığı internet sitesinden yayınlanacağını açıkladı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı