DEVLET TİYATROLARINDA ARTIK 'YABANCI OYUNLAR' SAHNELENMEYECEK

DEVLET TİYATROLARINDA ARTIK 'YABANCI OYUNLAR' SAHNELENMEYECEK

Devlet Tiyatroları yeni sezonda yalnızca "yerli oyunlar" sahnelecek.

4 Ekim’de 8 oyunla, 65 sahnede açılış yapacak olan Devlet Tiyatroları’nın genel müdürü Nejat Birecik, bu yıl sadece “yerli oyunlar” sergileneceğini söyledi. Birecik, “Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz” dedi.

Bu yıl "Türkiye’nin Perdeleri Türk Tiyatrosuyla Açılıyor" sloganıyla yeni sezona başlayacak Devlet Tiyatroları'nda yerli kimi oyunların da kaldırıldığı bildiriliyor.

Sahnelenecek oyunlardan açıklananlar ise şöyle:

-Ahmet Hamdi Tanpınar’ın aynı adlı eserinden Kenan Işık tarafından sahneye uyarlanan ve yönetmen koltuğunda Nurullah Tuncer’in oturduğu "Huzur"

-Recep Bilginer’in yazdığı Zafer Kayaokay’ın yönettiği "Yunus Emre"

-Nahit Sırrı Örik’in kaleme aldığı "Düşüş"

Ayrıca "4. Murat", "Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe" ve "Rumuz Goncagül" gibi geçmiş senelerde izleyiciyle buluşan daha birçok yerli oyun tiyatroseverleri bekliyor.

'MİLLİ BERABERLİK' ADINDA

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, DT’nin "bu menfur saldırıdan bağımsız hareket edemeyeceğini" öne sürerek, "milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz" diye konuştu.

'LİSTELER HAZIRLANIYOR, SORUŞTURMA BAŞLATILACAK'

Konuyla ilgili soL'a konuşan tiyatro sanatçısı ve soL yazarı Orhan Aydın, Resimli Osmanlı Tarihi ve Çıkmaz Sokak isimli oyunların da bitirildiğini açıklayarak, Birecik'in bölge müdürlerini aradığını ve oyunların provalarının durdurulmasını istediğini söyledi.

Devlet Tiyatroları'nda ve Devlet Tiyatroları dışındaki tiyatlaroların repertuarlarında yıllardır bulunan oyunun "darbeyi anlatma" gerekçesiyle yasaklandığını söyleyen Aydın, yapılanın"yasakçılık"olduğunu ve Türkiye'de "bir ilk" olduğunu söyledi.

Birecik'i genel müdür vekili atayan bakanlık müsteşar yardımcısının "FETÖ'cülükten"yakalandığını aktaran Aydın, Birecik'in oyunlara yasak getirme "haddi ve yetkisi olmadığını"belirtti.

Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili'nin, bölge müdürlerinden onlarca tiyatrocunun atılmasını istediğini duyuran Orhan Aydın, yapılanın yasal olmadığını ve "faşizm" olduğunu vurguladı.

Hem Devlet Tiyatroları'nda hem de opera, bale, senfoni ve korolarda listelerin hazırlandığını açıklayan Aydın, soruşturma başlatıldığını da aktardı. 

Orhan Aydın "Sanatçılar Girişimi olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı