DEVLET FACİA RAPORUNU TWITTER'DEN AÇIKLADI

DEVLET FACİA RAPORUNU TWITTER'DEN AÇIKLADI

Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü Soma çalışmalarını twitter'dan açıkladı!

Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü @BasbakanlikKDK adlı Twitter hesabından 16 Mayıs 21:55 itibariyle AFAD çalışmalarını açıkladı!

İŞTE O AÇIKLAMA:

''Manisa ili Soma ilçesinde özel bir şirkete ait kömür madeninde meydana gelen faciada, 16.05.2014 günü saat 21.55 itibariyle 292 maden işçimizin cenazesine ulaşıldı, 85’i yaralı olmak üzere 485 kişi ise kurtarıldı. Facianın hemen ardından kurulan kriz masasının başında bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, olay esnasında madende 787 işçinin bulunduğunu,485 işçinin kurtulduğunu, 292 işçinin hayatını kaybettiğini, geriye kalan 10 işçiyi ise arama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Tüm Türkiye’yi derinden etkileyen olay nedeniyle 3 günlük ulusal yas ilan edildi. Hayatını kaybeden işçilere psikososyal destek verilmesi amacıyla 120´nin üzerinde psikolog ve sosyal uzman görevlendirildi.


Arnavutluk’a yapacağı resmi ziyareti iptal ederek Soma’ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, olay yerindeki incelemelerinin ardından açıklama yaptı. Saat 16.00’da basın açıklaması yapan Başbakan Erdoğan, olayda hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diledi. Başbakan Erdoğan, faciada 238 işçinin cenazesine ulaşıldığını, 80 işçinin ise yaralandığını açıkladı. Erdoğan ayrıca, madende halen 120 civarında işçinin bulunduğunu söyledi. Olayla ilgili olarak madden ve manen ne gerekiyorsa yapılacağını vurgulayan Erdoğan, “Olay en ince ayrıntılarına kadar incelenerek, gereken yapılacaktır” dedi.

Cuma günü camilerde okunacak olan hutbelerin faciaya ilişkin olacağını belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 2 gün süreyle tatil edildiğini, Gençlik ve Spor Bakanlığı etkinlikleri ile cumartesi günü Malatya’da yapılması planlanan etkinliğin iptal edildiğini söyledi.

- 13 Mayıs saat 15.10’da yaşanan facianın hemen ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız başkanlığında kriz masası kuruldu.
-  Krize soğukkanlılıkla müdahale edilmesi ve devletin tüm kurum ve imkânlarının seferber edilmesi amacıyla Bakan Yıldız’ın başkanlığında bir koordinasyon ekibi oluşturuldu. Koordinasyon ekibinde, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay ve beraberindeki heyet, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve beraberindeki heyet ile İçişleri Bakanlığı yetkilileri yer alıyor.
- Bakan Yıldız ile koordinasyon ekibi olayın ardından maden alanına intikal ederek çalışmaları yerinde takip etmeye ve arama kurtarma çalışmalarını koordine etmeye başladı.
-  Türkiye’yi yasa boğan kazayla ilgili 16 Mayıs 2014 günü saat 21.55´te açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, olay esnasında madende 787 işçinin bulunduğunu, 485 işçinin kurtulduğunu, 292 işçinin hayatını kaybettiğini geriye kalan 10 işçiyi arama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.Hayatını kaybeden işçilerimizle ilgili öncelikle kimlik tespiti yapılıyor ardından da psikolojik destekle birlikte ailelerine bilgi veriliyor. Ölü ve yaralı madencilerimizin sayılarına ilişkin veriler, aileleri bilgilendirildikten sonra kamuoyuyla paylaşılıyor.
 
- AFAD’ın verilerine göre şu an 283 cenazenin otopsi işlemleri tamamlanarak ailelerine teslim edildi.Yine AFAD yetkililerinden alınan bilgiye göre, vefat eden madencilerin çoğu Manisalı.

- AFAD ayrıca, cenazesi ailesine teslim edilen işçilerin listesini kurumun web sayfasında yayınladı.
Ailelerine teslim edilen işçilere ilişkin bilgiler için:
http://www.afad.gov.tr/TR/HaberDetay.aspx
 
 

 

- Hayatını kaybeden madencilerin cenaze işlemlerine yardımcı olmak için ise Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan din görevlileri olay yerine intikal etti. Vefat eden madencilerin ailelerine defin işlemlerinde yardımcı olmak üzere ise 41 cenaze nakil aracı ile 6 cenaze yıkama aracı bölgeye sevk edildi.

600’e yakın uzman personel
- Facianın meydana geldiği maden, yerin 405 metre derinliğinde yatay olarak da 2,5-3 km uzunluğunda bulunuyor.
- Facianın ardından, AFAD koordinasyonunda Zonguldak’tan 16 kişilik TTK uzman arama kurtarma ekibi ve beraberindeki ekipman 45 dakika içinde hazırlıklarını tamamlayarak Genelkurmay Başkanlığı’na ait uçak ile Balıkesir’e, daha sonra 2 helikopterle Soma’ya ulaştı.
- AFAD liderliğinde yürütülen arama kurtarma çalışmalarında 596 kişilik uzman personel görev yapıyor. Olayın hemen ardından ailelere destek olmaları için 10 uzman personeli Soma´ya gönderen AFAD, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı´nın işbirliğinde yaklaşık 120 psikososyal meslek elemanına ´Afetlerde Psikososyal Destek´ eğitimi vererek bölgede görevlendirdi.

- Operasyonlarda 1’i uçak 4’ü helikopter ve 52’si ambulans olmak üzere 234 araç görev yapıyor.

Soma faciasına müdahalede devletin tüm imkânları seferber edildi
 


   


Türk Kızılayı, kurban yakınlarına destek oluyor
- Facianın yaşandığı ilk saatlerden itibaren yardım çalışmalarına katılan Türk Kızılayı, olay yerinde kurbanların yakınlarına destek olmaya devam ediyor. 16.05.2014 tarihi itibariyle Türk Kızılayı, 25.270 adet kumanya, 50.420 kişilik çorba, 16.810 kişilik sıcak yemek olmak üzere 92.500 kişilik öğün kumanya/çorba/sıcak yemek, 99.230 adet su, 9.700 adet simit/poğaça, 12.830 adet bisküvi/ kraker, 35.000 kişilik çay, 9.578 adet kek, 37.292 adet meyve suyu, 48.040 adet ayran, 5.000 kişilik tatlı/kuru pasta, 5.850 adet ekmek, 800 adet konserve yardımında bulundu.

Adli ve idari soruşturma başlatıldı
- Olayla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma açılırken, vefat eden madencilerin cenaze işlemlerinin uzamaması ve ailelerinin mağdur edilmemesi için adli işlemlerin hızlandırılması amacıyla Adalet Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor.

- Öte yandan idari soruşturmanın da başlatıldığı açıklandı.'' şeklinde bir genelge yayınladı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı